Zapiekanka z cukinii tak mi zasmakowała, że zjadłam pół brytfanny. To zasługa dwóch dodatków

Sezon na cukinię trwa w najlepsze i niemal codziennie robię jakiś przepis z tym warzywem w roli głównej. Robiłam placuszki z cukinii, leczo, zupę z grzankami i pyszny sos do spaghetti. Jednak jakiś czas temu wpadł mi w ręce przepis na zapiekankę z cukinii. Wśród listy składników były same pyszne rzeczy, więc zabrałam się za przygotowanie kolacji. Wyszła tak pyszna, że musicie spróbować.

Cukinia to warzywo, z którego można wyczarować naprawdę niesamowite potrawy i jest o tyle fajna, że idealnie łączy się niemal ze wszystkimi przyprawami i dodatkami, bo jej delikatny smak z łatwością przyjmuje inne aromaty. Zapiekanka z cukinii, którą ostatnio zrobiłam, okazała się tak pyszna, że nie mogłam się powstrzymać.

Zobacz wideo Poznaj przepis na pyszne placki z cukinii

Sposób wykonania był banalny. Do naczynia żaroodpornego włożyłam pokrojoną cukinię, na środku położyłam kawałek sera feta, dodałam czosnek i koperek. Doprawiłam odrobiną soli i pieprzu, i hyc, do piekarnika. W tym czasie podsmażyłam kurczaka i całość wymieszałam, kiedy cukinia z fetą zamieniły się w gęsty sos. Palce lizać. 

Zapiekanka z cukinią i fetą. Idealny obiad lub kolacja

Składniki:

  • 2 średnie cukinie, ja użyłam zielonej i żółtej, 
  • 200 g sera feta w kawałku, 
  • kilka gałązek koperku, 
  • 3-4 ząbki czosnku, 
  • 500 g mięsa z kurczaka, ja miałam mięso z udek, 
  • sól, pieprz, odrobina curry, 
  • oliwa,
  • opcjonalnie - ulubiony makaron. 

Zapiekanka z cukinii - sposób wykonania:

  1. Najpierw pokroiłam mięso z kurczaka i zamarynowałam go w odrobinie curry. Odłożyłam na chwilę do lodówki. 
  2. Cukinię umyłam i pokroiłam w kostkę, nie była drobna. Następnie przełożyłam do szklanej brytfanny, której dno lekko natłuściłam oliwą. Na środku położyłam ser feta, dodałam gałązki koperku i czosnek przeciśnięty przez praskę. 
  3. Piekarnik nagrzałam do 200 stopni z funkcją grzania góra-dół. Brytfannę położyłam na środkowej półce piekarnika. 
  4. Kiedy zauważyłam, że cukinią mięknie, a ser delikatnie się rozpuszcza, zajęłam się smażeniem kurczaka. Podsmażyłam go na niewielkiej ilości tłuszczu, a kiedy się zarumienił, dodałam do cukinii. Wymieszałam i piekłam jeszcze 15 minut, aż powstały sos zaczął gęstnieć. Całość piekłam przez ok. 45 minut.

Zapiekanka z cukinii, a w zasadzie - zapiekany sos z cukinii to naprawdę wyżerka, że ho ho! Następnym razem dodam do niej makaron albo ryż. Może dodam także inne warzywa, na przykład paprykę lub fasolkę szparagową? Nie wiem, ale na pewno będę robić to danie aż do końca sezonu. 

Więcej o: