• Link został skopiowany

Letnie kotlety mielone kocha cała rodzina. Są soczyste, bo stawiam na trzy dodatki

Lubisz kotlety mielone? Jeśli tak, to te polubisz jeszcze bardziej. Nazwałam je letnimi kotletami mielonymi, bo do masy dodałam iście letnie składniki. Są tak soczyste i aromatyczne, że od miesiąca muszę robić te kotlety co trzy dni i rodzina nie ma dość. Nie używam też wieprzowiny. Ten przepis jest po prostu perfekcyjny.
Kotlety mielone (zdjęcie ilustracyjne)
Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl

Kotlety mielone to absolutna klasyka polskich obiadów i nie znam osoby, która pogardziłaby pysznym kotlecikiem w towarzystwie ziemniaków i buraczków. Jednak trzeba pamiętać, że przepis na kotlety mielone można udoskonalać na różne sposoby i wzbogacać ich smak najróżniejszymi dodatkami.

Ostatnio wyszłam nieco poza schemat i zrobiłam kotlety mielone po swojemu. Zamiast karkówki wieprzowej użyłam mięsa z udźca indyka, dodałam posiekany koperek, startą cukinię i drobno pokruszony ser feta. Wyszły tak soczyste i pyszne, że prędko nie wrócę do klasycznego przepisu. 

Zobacz wideo Takich kotletów w życiu nie jedliście. Zobaczcie wideo

Letnie kotlety mielone. Tak soczyste i aromatyczne, że podskoczysz z zachwytu

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego z udźca indyka, 
  • 1 większa cukinia, 
  • ok. 150-200 g sera feta (najlepiej półtłustego), 
  • pęczek koperku, 
  • 2 małe szalotki, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 2 jajka, 
  • czerstwa bułka namoczona w mleku lub bulionie, 
  • bułka tarta, 
  • sól i pieprz do smaku. 

Kotlety mielone z cukinią, fetą i koperkiem - sposób wykonania:

  1. Cebulkę drobno posiekaj i zeszklij na odrobinie tłuszczu, najlepiej na maśle. Następnie odstaw do ostygnięcia. Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach i odciśnij ją z nadmiaru soku ręcznikiem papierowym. 
  2. Do miski włóż mięso mielone, dodaj jajka i bułkę odciśniętą z mleka lub bulionu. Następnie dodaj pokruszoną fetę, cebulkę i posiekany koperek. Dodaj także cukinię i czosnek przeciśnięty przez praskę. 
  3. Do masy na kotlety dodaj pieprz i trochę soli - pamiętaj, że ser feta jest już sam w sobie słony. Następnie całość energicznie wyrób na jednolitą masę. 
  4. Przygotuj patelnię i porządnie rozgrzej na niej olej - nie musi go być mało, za to powinien być bardzo gorący. 
  5. Zwilżonymi dłońmi odrywaj kawałki masy mięsnej i uformuj je w kształt kotletów. Następnie każdy kotlecik obtocz z każdej strony w bułce tartej i uklep, by nie odpadała podczas smażenia. Każdy kotlet usmaż na złoty kolor z obu stron i jeśli jest taka potrzeba, odsącz je z nadmiaru tłuszczu ręcznikiem papierowym. 

Z czym podawać letnie kotlety mielone? Z czym chcesz. Możesz iść w klasykę i podać je z ziemniakami i ogórkiem kiszony lub małosolnym, możesz też zaserwować je z ryżem i grillowanymi warzywami. Świetnie smakują też na zimno z sosem czosnkowym lub koperkowym albo przekrojone i zaserwowane w grillowanej bułce lub tortilli. 

Więcej o: