Kotlety mielone to absolutna klasyka polskich obiadów i nie znam osoby, która pogardziłaby pysznym kotlecikiem w towarzystwie ziemniaków i buraczków. Jednak trzeba pamiętać, że przepis na kotlety mielone można udoskonalać na różne sposoby i wzbogacać ich smak najróżniejszymi dodatkami.
Ostatnio wyszłam nieco poza schemat i zrobiłam kotlety mielone po swojemu. Zamiast karkówki wieprzowej użyłam mięsa z udźca indyka, dodałam posiekany koperek, startą cukinię i drobno pokruszony ser feta. Wyszły tak soczyste i pyszne, że prędko nie wrócę do klasycznego przepisu.
Zobacz wideo Takich kotletów w życiu nie jedliście. Zobaczcie wideo
Letnie kotlety mielone. Tak soczyste i aromatyczne, że podskoczysz z zachwytu
Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego z udźca indyka,
- 1 większa cukinia,
- ok. 150-200 g sera feta (najlepiej półtłustego),
- pęczek koperku,
- 2 małe szalotki,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 jajka,
- czerstwa bułka namoczona w mleku lub bulionie,
- bułka tarta,
- sól i pieprz do smaku.
Kotlety mielone z cukinią, fetą i koperkiem - sposób wykonania:
- Cebulkę drobno posiekaj i zeszklij na odrobinie tłuszczu, najlepiej na maśle. Następnie odstaw do ostygnięcia. Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach i odciśnij ją z nadmiaru soku ręcznikiem papierowym.
- Do miski włóż mięso mielone, dodaj jajka i bułkę odciśniętą z mleka lub bulionu. Następnie dodaj pokruszoną fetę, cebulkę i posiekany koperek. Dodaj także cukinię i czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Do masy na kotlety dodaj pieprz i trochę soli - pamiętaj, że ser feta jest już sam w sobie słony. Następnie całość energicznie wyrób na jednolitą masę.
- Przygotuj patelnię i porządnie rozgrzej na niej olej - nie musi go być mało, za to powinien być bardzo gorący.
- Zwilżonymi dłońmi odrywaj kawałki masy mięsnej i uformuj je w kształt kotletów. Następnie każdy kotlecik obtocz z każdej strony w bułce tartej i uklep, by nie odpadała podczas smażenia. Każdy kotlet usmaż na złoty kolor z obu stron i jeśli jest taka potrzeba, odsącz je z nadmiaru tłuszczu ręcznikiem papierowym.
Z czym podawać letnie kotlety mielone? Z czym chcesz. Możesz iść w klasykę i podać je z ziemniakami i ogórkiem kiszony lub małosolnym, możesz też zaserwować je z ryżem i grillowanymi warzywami. Świetnie smakują też na zimno z sosem czosnkowym lub koperkowym albo przekrojone i zaserwowane w grillowanej bułce lub tortilli.