• Link został skopiowany

Gruszki w syropie w sierpniu robiła babcia. Są tak pyszne, że zastąpią każdy deser

Gruszki w syropie to bez dwóch zdań najlepsze owocowe przetwory do zrobienia latem i jesienią. Przepis jest prosty, jak to bywa z przepisami naszych babć. Gruszki wychodzą słodziutkie i pyszne, a to za sprawą proporcji i dwóch dodatków.
Gruszki w syropie, którym wprost nie można się oprzeć. Prosty przepis na słodki specjał babci (zdjęcie ilustracyjne)
zeleno / iStock

Gruszki w syropie to najlepsza rzecz, jaką można zrobić z tych owoców. Są idealnym dodatkiem do ciast, kremowych deserów, lodów lub po prostu jako słodziutka przekąska, kiedy w domu nie ma ciasteczek ani czekolady. Przepis na gruszki w syropie jest bardzo łatwy, a wyjątkowy smak podkręcą dwie przyprawy - goździki i wanilia. 

Zobacz wideo Jak przechowywać owoce? Zobacz wideo

Gruszki w syropie. Z tymi dodatkami wychodzą najlepsze

Składniki:

  • 4 duże, dojrzałe gruszki, 
  • 2 laski wanilii, 
  • 2-3 goździki,
  • syrop cukrowy: 1 szklanka cukru na 1 szklankę wody w odpowiedniej ilości.

Gruszki w syropie - sposób wykonania:

  1. Gruszki oczyść i obierz. Następnie pokrój je wzdłuż na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. 
  2. Do garnka wlej wodę, wsyp cukier i wymieszaj, podgrzewając. Cukier powinien się rozpuścić. Kiedy syrop będzie już ciepły, dodaj goździki i wanilię. 
  3. Gruszki włóż do słoików i zalej je syropem tak, by płyn w całości je przykrywał. Następnie szczelnie zakręć słoiki i pasteryzuj we wrzątku przez ok. 10 minut. Ostudź słoiki i przenieś w chłodne, suche miejsce. 

W podobny sposób możesz przygotować także inne owoce. W syropie cukrowym pyszne są również morele, śliwki, jeżyny, a nawet dynie. Jeśli lubisz domowe przetwory i jednocześnie lubisz od czasu do czasu sprawić sobie przyjemność czymś słodkim, nie czekaj, tylko wykorzystaj ten przepis.

Więcej o: