Gruszki w syropie to najlepsza rzecz, jaką można zrobić z tych owoców. Są idealnym dodatkiem do ciast, kremowych deserów, lodów lub po prostu jako słodziutka przekąska, kiedy w domu nie ma ciasteczek ani czekolady. Przepis na gruszki w syropie jest bardzo łatwy, a wyjątkowy smak podkręcą dwie przyprawy - goździki i wanilia.
Zobacz wideo Jak przechowywać owoce? Zobacz wideo
Gruszki w syropie. Z tymi dodatkami wychodzą najlepsze
Składniki:
- 4 duże, dojrzałe gruszki,
- 2 laski wanilii,
- 2-3 goździki,
- syrop cukrowy: 1 szklanka cukru na 1 szklankę wody w odpowiedniej ilości.
Gruszki w syropie - sposób wykonania:
- Gruszki oczyść i obierz. Następnie pokrój je wzdłuż na ćwiartki i usuń gniazda nasienne.
- Do garnka wlej wodę, wsyp cukier i wymieszaj, podgrzewając. Cukier powinien się rozpuścić. Kiedy syrop będzie już ciepły, dodaj goździki i wanilię.
- Gruszki włóż do słoików i zalej je syropem tak, by płyn w całości je przykrywał. Następnie szczelnie zakręć słoiki i pasteryzuj we wrzątku przez ok. 10 minut. Ostudź słoiki i przenieś w chłodne, suche miejsce.
W podobny sposób możesz przygotować także inne owoce. W syropie cukrowym pyszne są również morele, śliwki, jeżyny, a nawet dynie. Jeśli lubisz domowe przetwory i jednocześnie lubisz od czasu do czasu sprawić sobie przyjemność czymś słodkim, nie czekaj, tylko wykorzystaj ten przepis.