• Link został skopiowany

Zastosujesz się do tej zasady, a sos z kurek wyjdzie wyśmienity. Potrzebujesz tylko 5 składników

Obecnie osoby, które szaleją za grzybami, są w niebie. Bowiem w lasach można znaleźć ich całą masę, a później w prosty sposób można z nich zrobić pyszne dania i przekąski. Jeśli jesteś smakoszem kurek, to poniższy przepis na sos stanie się twoim ulubionym. Wystarczy tylko kilka składników.
Sos kurkowy może towarzyszyć różnym daniom.
zdjęcie ilustracyjne, iStock

By zrobić coś pysznego z aromatycznych grzybów wcale nie trzeba długich i skomplikowanych receptur. Wystarczy zastosować się do kilku zasad i można zrobić z tego coś niesamowitego i kremowego. Jeśli jesteś fanem kurek, to poniższy przepis na pewno ci się spodoba i będziesz go robić bardzo często. Do zrobienia go wystarczy mieć tylko pięć składników i trochę czasu. Pamiętaj, że przed przygotowaniem takiego sosu jak i innych potraw z grzybów warto je porządnie oczyścić. Jeśli dodatkowo chcesz zmniejszyć prawdopodobieństwo, że kurki będą gorzkie, możesz cofnąć się do tego artykułu, by dowiedzieć się, jak temu zaradzić.

Zobacz wideo Jak oczyścić kurki? Mamy dwa sposoby

By sos z kurek wyszedł idealny, warto również zastosować się do tej jednej zasady. Mówi ona o tym, aby odczekać kilka minut, by z patelni wyparowała zgromadzona woda. Dzięki temu sos osiągnie idealną konsystencję, a grzyby nie będą smakować byle jak. 

Przepis na sos z kurek

Składniki

  • 200 g kurek,
  • olej do smażenia,
  • szalotka,
  • 1/3 szklanki śmietany 30%,
  • posiekany koperek.

Sposób przygotowania

  1. Szalotkę drobno posiekaj i wrzuć na rozgrzany na patelni olej. Podsmażaj do momentu, aż cebulka się zeszkli, a następnie dodaj wcześniej oczyszczone kurki.
  2. Całość posól i popieprz wedle uznania. Smaż na średnim ogniu przez około 4-5 minut.
  3. Cała woda zgromadzona na patelni powinna odparować i to jest bardzo ważne, abyś o tym pamiętał. Gdy tak się stanie sos będzie miał odpowiednią konsystencję i smak.
  4. Na sam koniec wlej śmietankę i dodaj posiekany koperek. Podgrzewaj wszystko jeszcze przez około 2 minuty. Na koniec spróbuj i jeśli jest potrzeba dodatkowo przypraw. Gotowy sos podawaj z ulubionymi dodatkami, smacznego!
Więcej o: