-
Haps
-
Jak przygotować
- To najsmaczniejsze wykorzystanie kurek. Żaden sos, czy marynata. Użyj jej do śniadania
To najsmaczniejsze wykorzystanie kurek. Żaden sos, czy marynata. Użyj jej do śniadania
Grzyby posiadają nie tylko aromatyczny zapach, ale również nietuzinkowy smak. Można je wykorzystywać do wielu ciekawych potraw i przekąsek i to właśnie one nadają im nowego znaczenia. Klasyczne śniadanie również może być wzbogacone o ten właśnie składnik. Dzięki temu są jeszcze ciekawsze.
W pobliskich nam lasach można znaleźć wiele okazów, które chętnie włożymy do koszyka i zabierzemy do domu. Na liście znajdują się kanie, borowiki, maślaki, a także wyróżniające się swoim kolorem kurki. To właśnie te ostatnie grzyby cieszą się niezwykłą popularnością i wiele osób nie tylko chętnie je zbiera, ale również kupuje w sklepie. Jednak oprócz zbierania trzeba coś z nich zrobić, a lista dostępnych specjałów może nie być dla nas zadowalająca. Ostatnio postanowiłam dodać je do śniadania i okazał się to strzał w dziesiątkę.
Zobacz wideo Jajecznica trzykrotnie po francusku
Jeśli nie masz pomysłu, jak wykorzystać te smaczne grzyby, to przychodzimy z pomocą. Kurki świetnie komponują się z jajkami, dzięki czemu można je śmiało umieścić w jajecznicy. Pamiętaj jednak, by uprzednio dokładnie je wyczyścić, by nie miały nieprzyjemnego, gorzkiego posmaku. Aby jajecznica miała bardziej kremowy smak, dodaj do niej łyżkę śmietany.
Przepis na jajecznicę z kurkami
Składniki
- 125 g kurek,
- 3 jajka,
- niewielki kawałek cebuli,
- czubata łyżka gęstej śmietany,
- łyżka koperku lub szczypiorku,
- sól i pieprz do smaku,
- masło i olej do smażenia.
Sposób przygotowania
- Oczyszczone i dokładnie umyte kurki osusz, większe grzyby pokrój na mniejsze kawałki, drobne pozostaw w całości.
- Na rozgrzanym maśle z dodatkiem oleju zeszklij posiekaną na drobno cebulę, dodaj kurki i smaż całość przez kilka minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Jajka roztrzep z dodatkiem śmietany i taką mieszankę wlej do grzybów. Smaż chwilę, aby jajka się ścięły, gdy zaczną się ścinać, dodaj posiekany koperek lub szczypiorek i dokładnie zamieszaj.
- Tak przygotowaną jajecznicę umieść na talerzu i podawaj z grzankami, kromkami chleba lub z innymi ulubionymi dodatkami.