To najsmaczniejsze wykorzystanie kurek. Żaden sos, czy marynata. Użyj jej do śniadania

Grzyby posiadają nie tylko aromatyczny zapach, ale również nietuzinkowy smak. Można je wykorzystywać do wielu ciekawych potraw i przekąsek i to właśnie one nadają im nowego znaczenia. Klasyczne śniadanie również może być wzbogacone o ten właśnie składnik. Dzięki temu są jeszcze ciekawsze.

W pobliskich nam lasach można znaleźć wiele okazów, które chętnie włożymy do koszyka i zabierzemy do domu. Na liście znajdują się kanie, borowiki, maślaki, a także wyróżniające się swoim kolorem kurki. To właśnie te ostatnie grzyby cieszą się niezwykłą popularnością i wiele osób nie tylko chętnie je zbiera, ale również kupuje w sklepie. Jednak oprócz zbierania trzeba coś z nich zrobić, a lista dostępnych specjałów może nie być dla nas zadowalająca. Ostatnio postanowiłam dodać je do śniadania i okazał się to strzał w dziesiątkę.

Zobacz wideo Jajecznica trzykrotnie po francusku

Jeśli nie masz pomysłu, jak wykorzystać te smaczne grzyby, to przychodzimy z pomocą. Kurki świetnie komponują się z jajkami, dzięki czemu można je śmiało umieścić w jajecznicy. Pamiętaj jednak, by uprzednio dokładnie je wyczyścić, by nie miały nieprzyjemnego, gorzkiego posmaku. Aby jajecznica miała bardziej kremowy smak, dodaj do niej łyżkę śmietany.

Przepis na jajecznicę z kurkami

Składniki

  • 125 g kurek,
  • 3 jajka,
  • niewielki kawałek cebuli,
  • czubata łyżka gęstej śmietany,
  • łyżka koperku lub szczypiorku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • masło i olej do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. Oczyszczone i dokładnie umyte kurki osusz, większe grzyby pokrój na mniejsze kawałki, drobne pozostaw w całości.
  2. Na rozgrzanym maśle z dodatkiem oleju zeszklij posiekaną na drobno cebulę, dodaj kurki i smaż całość przez kilka minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  3. Jajka roztrzep z dodatkiem śmietany i taką mieszankę wlej do grzybów. Smaż chwilę, aby jajka się ścięły, gdy zaczną się ścinać, dodaj posiekany koperek lub szczypiorek i dokładnie zamieszaj.
  4. Tak przygotowaną jajecznicę umieść na talerzu i podawaj z grzankami, kromkami chleba lub z innymi ulubionymi dodatkami.
Więcej o: