Niby zwykły kotlet, a robi różnicę. Rodzina zajada się jak szalona, a znajomi dziwią tym, jak go podaję

Tradycyjne kotlety wieją nuda? Zamiast po raz kolejny szykować oklepane dania, postaw na ciekawą wariację z kurczakiem w roli głównej. Ta sałatka cezar nie tylko wygląda jak z najlepszej restauracji, ale i równie obłędnie smakuje. To wszystko za sprawą kilku aromatycznych dodatków oraz pięknego podania.

Sałatka cezar to klasyka ponad klasyki. Obłędne połączenie składników rozpieszcza podniebienie i wszystkie zmysły. Dzisiaj jednak proponujemy nieco inną wariację tego przepisu. Główne skrzypce gra tu kotlet z kurczaka, który jest pięknie podany, przez co może królować na stole na co dzień lub od święta. 

Zobacz wideo David Gaboriaud zrobił wyśmienity tabbouleh. Główny składnik zaskoczy każdego

Nudne kotlety odchodzą do lamusa. Zrób kurczaka a' la sałatka cezar

Czerwcowe menu bogate jest w kolorowe owoce, warzywa, lekkie zupy, makarony i sezonowe smaki. Jeśli szukasz ciekawej inspiracji na obiad, warto pochylić się nad przepisem na kurczaka serwowanego à la sałatka cezar. Takie danie nie tylko zjawiskowo prezentuje się na talerzu, ale i równie obłędnie smakuje. Potrzebujemy jedynie kilku składników, by powstało to kulinarne dzieło sztuki, a samo przygotowanie to przysłowiowa bułka z masłem. 

Sekretem wyjątkowego smaku tego dania, jest oczywiście soczysty i dobrze przyprawiony kurczak. Drób wcześniej jednak delikatnie rozbijamy i panierujemy w panko. Taka panierka będzie przyjemnie chrupać i pięknie się zezłoci na patelni. Wisienką na torcie są tu jednak dodatki - mowa tu o sałacie, parmezanie oraz kremowym sosie z anchois. Taka kompozycja rozpieści podniebienie i sprawi, że każdy poprosi o dokładkę!

Kurczak a' la sałatka cezar to obiadowe mistrzostwo idealne na ciepłe dni

Składniki:

  • dwie piersi z kurczaka,
  • jajko,
  • 1/4 szklanki panierki panko,
  • 1/4 szklanki mąki,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia,
  • optymalnie parmezan. 

Sałatka:

  • żółtko,
  • sok z połowy cytryny,
  • łyżeczka musztardy dijon,
  • kilka płatów anchois,
  • ząbek czosnku,
  • sałata rzymska,
  • 1/4 szklanki tartego parmezanu.
 

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od sałatki. Sałatę dokładnie umyj, osusz, rozerwij na mniejsze kawałki i przełóż do miski.
  2. W mniejszej misce zrób sos z żółtka, musztardy, anchois, czosnku oraz parmezanu. Wszystko starannie połącz i przelej do sałaty. Na koniec skrop sałatkę cytryną i ponownie wszystko wymieszaj. 
  3. Pierś z kurczaka oczyść i poporcjuj. Każdy płat mięsa delikatnie uklep tłuczkiem przez folię. 
  4. Kotlet z kurczaka dopraw solą i pieprzem, a następnie panieruj w mące, rozmąconym jajku i na koniec w panko połączonej z parmezanem. 
  5. Gotowe kotlety smaż na maśle klarowanym lub oleju z obu stron, aż panierka będzie złocista. 
  6. Kurczaka ułóż na talerzu. Na mięso układaj sałatkę. Można zaserwować ją także obok. Wszystko na koniec skrop cytryną i gotowe, smacznego! Inspirację na podobnego kurczaka zaprezentowała na Instagramie @maxiskitchen
Więcej o: