Za pierwszym razem smak zaskakuje. Potem będziesz robić je co weekend [PRZEPIS, ZDJĘCIA]

Agata Dondajewska
Przepis, który w ostatnim czasie bardzo zyskuje na popularności i muszę przyznać, że całkowicie to rozumiem. To wyjątkowe połączenie jogurtu, masła, przypraw i jajek w koszulkach z pysznymi, płynnymi żółtkami. Kiedy spróbujesz ich po raz pierwszy, smak cię zaskoczy. Jednak potem wciągniesz się i będą ci się marzyły takie leniwe śniadania co weekend. A nawet i częściej.

To pyszne śniadaniowe danie robi się szybko i choć wiem, że wiele osób zapewne przeraża proces przygotowania jajek w koszulkach, chcę zapewnić, że jest to prostsze, niż się wydaje, a efekt wart jest przełamania strachu. 

Od siebie dodam jeszcze, że nie jestem fanką zapachu octu. Dlatego w tym przepisie na jajka po turecku całkowicie zastąpiłam go z sokiem z cytryny. Polecam serdecznie ten właśnie sposób na przyrządzenie tego wybornego śniadania.

Zobacz wideo Zobacz też przepis Hapsa na szakszukę... dyniową!

Jajka po turecku. Pierwszy krok: baza z jogurtu i aromatyczne masło

Proces zaczynamy od przygotowania bazy, czyli jogurtu greckiego, tak aby w tzw. międzyczasie zdążył połączyć się smakowo z dodatkami. Ścieramy do niego ząbek czosnku, dodajemy sok z połówki cytryny, sól, pieprz i dokładnie mieszamy. Odstawiamy w chłodne miejsce.

embed

fot. Agata Dondajewska

Następnie przygotowujemy najbardziej aromatyczną część tego dania. W rondelku, na średnim ogniu, podgrzewamy masło wraz z oliwą. Gdy osiągnie już wyższą temperaturę, dodajemy do niego wędzoną paprykę i suszone płatki chili. Dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia.

embed

fot. Agata Dondajewska

Jajka po turecku. Jak ugotować jajka w koszulkach?

Przechodzimy do przygotowania jajek w koszulkach. Co ważne, warto każde z nich przygotować osobno, czyli przystępować do kolejnego jajka, dopiero gdy poprzednie już gotuje się w wodzie. Na miseczce opieramy małe sitko i do niego wbijamy jajko. Dzięki temu woda i inne zbędne elementy opuszczą jajko. Skrapiamy je sokiem z cytryny.

embed

fot. Agata Dondajewska

Gotujemy wodę, dodajemy do niej sól i sok z całej cytryny. Gdy woda będzie już wrząca, za pomocą łyżki tworzymy wir, dzięki któremu nasze jajko będzie miało ładny kształt. Do wirującej, gorącej wody dodajemy jajko prosto z sitka. Gotujemy około dwie i pół do trzech minut. Wyjmujemy jajko łyżką cedzakową. Proces powtarzamy z każdym jajkiem osobno.

embed

fot. Agata Dondajewska

Jajka wykładamy na przygotowany wcześniej, chłodny jogurt z przyprawami i czosnkiem. Całość skrapiamy aromatycznym masłem z oliwą i papryką.

embed

fot. Agata Dondajewska

Jajka po turecku. Jak podawać?

To śniadanie można oczywiście zjeść bez żadnych dodatków. Już same jajka smakują wyśmienicie i z pewnością nasycą. Moim zdaniem jednak jeszcze lepiej sprawdzą się podane w towarzystwie grzanek. Jak je zrobić? To bardzo proste, bo wystarczy na patelni podgrzać grzanki z odrobiną oliwy.

embed

fot. Agata Dondajewska

Jajka po turecku najlepiej smakują po połączeniu wszystkich składników (ach to płynne żółtko!), w których polecam maczać chrupiące grzanki. Pychota!

embed

fot. Agata Dondajewska

Jajka po turecku. Najczęstsze błędy

  • Jajko nie ścina się w wodzie

Pamiętajmy, aby przypilnować, żeby woda w garnku, do którego chcemy wrzucić jajka, była gorąca (jednak nie bulgocząca/wrząca). Zbyt zimna woda spowoduje, że jajko nie zetnie się nam w pierwszych sekundach, a jest to niezbędne do utworzenia koszulki. Dokładnie w tym samym pomaga sok z cytryny lub, jeśli lubisz go stosować, ocet. Każde z tych składników tworzy kwaśne środowisko, które ułatwia ścinanie się białka, a to formuje ładną "koszulkę". Jeśli chcesz użyć octu do wody, wtedy potrzebne są 2 łyżki octu spirytusowego 10 proc.

Przepis na jajka po turecku

  • Liczba porcji: 2
  • Czas przygotowywania: 20 minut

Składniki:

  • 400 g jogurtu greckiego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sok z 4 soczystych cytryn,
  • pieprz i sól do smaku,
  • 50 g masła,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej w proszku,
  • 1/2 łyżeczki tłuczonych papryczek chili,
  • 4 jajka,
  • 2 litry wody,
  • 4 kromki chleba,
  • kilka gałązek naci koperku.

Dodatkowo:

  • tarka lub wyciskarka do czosnku,
  • małe sitko,
  • łyżka cedzakowa,
  • garnek średniej wielkości,
  • mały rondel,
  • patelnia lub toster do grzanek.

Jajka po turecku. Sposób przygotowania:

  1. Do jogurtu ścieramy czosnek, dodajemy sok z cytryny i przyprawy. Mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce.
  2. W rondelku na średnim ogniu podgrzewamy z oliwą. Gdy osiągnie wyższą temperaturę, dodajemy chili oraz paprykę wędzoną. Mieszamy i zdejmujemy z ognia.
  3. Robimy jajka w koszulce. Jajko wbijamy na sitko zawieszone nad miseczką. Skrapiamy cytryną. 
  4. Zagotowujemy wodę i dodajemy do niej sól oraz sok z cytryny.
  5. We wrzącej wodzie robimy łyżką wir. Do wiru wrzucamy jajko z sitka. Gotujemy od dwóch i pół do trzech minut.
  6. Jajka wyjmujemy z wody i układamy na jogurcie z przyprawami. Skrapiamy aromatycznym masłem.
  7. Na patelni podgrzewamy grzanki z oliwą. Podajemy z nimi jajka po turecku.

Spodobał ci się ten przepis na jajka po turecku? A może masz pytania? Zostaw komentarz lub napisz do nas na adres: haps_redakcja@agora.pl. Zachęcamy też do głosowania w naszej sondzie.

Jakie jajka najczęściej kupujesz?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.