To pyszne śniadaniowe danie robi się szybko i choć wiem, że wiele osób zapewne przeraża proces przygotowania jajek w koszulkach, chcę zapewnić, że jest to prostsze, niż się wydaje, a efekt wart jest przełamania strachu.
Od siebie dodam jeszcze, że nie jestem fanką zapachu octu. Dlatego w tym przepisie na jajka po turecku całkowicie zastąpiłam go z sokiem z cytryny. Polecam serdecznie ten właśnie sposób na przyrządzenie tego wybornego śniadania.
Proces zaczynamy od przygotowania bazy, czyli jogurtu greckiego, tak aby w tzw. międzyczasie zdążył połączyć się smakowo z dodatkami. Ścieramy do niego ząbek czosnku, dodajemy sok z połówki cytryny, sól, pieprz i dokładnie mieszamy. Odstawiamy w chłodne miejsce.
fot. Agata Dondajewska
Następnie przygotowujemy najbardziej aromatyczną część tego dania. W rondelku, na średnim ogniu, podgrzewamy masło wraz z oliwą. Gdy osiągnie już wyższą temperaturę, dodajemy do niego wędzoną paprykę i suszone płatki chili. Dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia.
fot. Agata Dondajewska
Przechodzimy do przygotowania jajek w koszulkach. Co ważne, warto każde z nich przygotować osobno, czyli przystępować do kolejnego jajka, dopiero gdy poprzednie już gotuje się w wodzie. Na miseczce opieramy małe sitko i do niego wbijamy jajko. Dzięki temu woda i inne zbędne elementy opuszczą jajko. Skrapiamy je sokiem z cytryny.
fot. Agata Dondajewska
Gotujemy wodę, dodajemy do niej sól i sok z całej cytryny. Gdy woda będzie już wrząca, za pomocą łyżki tworzymy wir, dzięki któremu nasze jajko będzie miało ładny kształt. Do wirującej, gorącej wody dodajemy jajko prosto z sitka. Gotujemy około dwie i pół do trzech minut. Wyjmujemy jajko łyżką cedzakową. Proces powtarzamy z każdym jajkiem osobno.
fot. Agata Dondajewska
Jajka wykładamy na przygotowany wcześniej, chłodny jogurt z przyprawami i czosnkiem. Całość skrapiamy aromatycznym masłem z oliwą i papryką.
fot. Agata Dondajewska
To śniadanie można oczywiście zjeść bez żadnych dodatków. Już same jajka smakują wyśmienicie i z pewnością nasycą. Moim zdaniem jednak jeszcze lepiej sprawdzą się podane w towarzystwie grzanek. Jak je zrobić? To bardzo proste, bo wystarczy na patelni podgrzać grzanki z odrobiną oliwy.
fot. Agata Dondajewska
Jajka po turecku najlepiej smakują po połączeniu wszystkich składników (ach to płynne żółtko!), w których polecam maczać chrupiące grzanki. Pychota!
fot. Agata Dondajewska
Pamiętajmy, aby przypilnować, żeby woda w garnku, do którego chcemy wrzucić jajka, była gorąca (jednak nie bulgocząca/wrząca). Zbyt zimna woda spowoduje, że jajko nie zetnie się nam w pierwszych sekundach, a jest to niezbędne do utworzenia koszulki. Dokładnie w tym samym pomaga sok z cytryny lub, jeśli lubisz go stosować, ocet. Każde z tych składników tworzy kwaśne środowisko, które ułatwia ścinanie się białka, a to formuje ładną "koszulkę". Jeśli chcesz użyć octu do wody, wtedy potrzebne są 2 łyżki octu spirytusowego 10 proc.
Składniki:
Dodatkowo:
Spodobał ci się ten przepis na jajka po turecku? A może masz pytania? Zostaw komentarz lub napisz do nas na adres: haps_redakcja@agora.pl. Zachęcamy też do głosowania w naszej sondzie.