Przepisy na sałatki są pożądane w okresie letnim. Teraz mało kto chce zapełniać brzuch ciężkimi potrawami. Właśnie one mają swoje 5 minut na stole i warto to wykorzystać. Ta sałatka znana jest przez wiele osób, jednak i tak nie każdy potrafi ją poprawnie wykonać. Sekret tkwi w sosie, który gra pierwsze skrzypce.
Fot. Shutterstock, DronG
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo Sałatka cesarska w parmezanowych miseczkach. Zjesz zawartość i opakowanie
O sałatce cezar słyszało wiele osób, jakaś część także ją jadła, ale mało kto próbuje ją zrobić samodzielnie. Może się wydawać, że jest trudna do przygotowania, a to przez sos, który wyróżnia się smakiem. Okazuje się, że nie ma w niej nic skomplikowanego, a jej przygotowanie nie zajmie nawet pięciu minut. Podana na obiadowym stole zniknie szybciej niż inne produkty.
REKLAMA
Przepis na sałatkę cezar z kurczakiem
Składniki:
300 g piersi z kurczaka,
60 g wędzonego boczku,
pół główki sałaty rzymskiej,
200 g pomidorków koktajlowych,
bagietka,
tarty parmezan,
oliwa,
sól,
pieprz.
Składniki na sos:
3 łyżki majonezu,
łyżka jogurtu naturalnego,
mały ząbek czosnku,
łyżeczka musztardy,
łyżeczka soku z cytryny,
2 łyżeczki sosu worcestershire.
Sposób przygotowania:
Kurczaka oczyść z błonek, kostek i nieczystości. Następnie pokrój go w kostkę i oprósz solą i pieprzem. Polej go również niewielką ilością oliwy z oliwek i dokładnie zamieszaj. Tak przygotowane mięso przełóż na patelnię i obsmażaj z każdej strony, do zarumienienia.
Boczek pokrój w kostkę i przełóż go na patelnię, na której wcześniej podsmażany był kurczak. Następnie przełóż go do miseczki.
Bagietkę również pokrój w kostkę, obsyp solą i pieprzem i przełóż na gorący tłuszcz. Smaż do momentu zarumienienia i uzyskania chrupiącej skórki.
Teraz czas na przygotowanie sosu cezar. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę bezpośrednio do większej miski. Dodaj do niego majonez, jogurt naturalny, musztardę i sos worcestershire. Wlej także sok wyciśnięty z jednej cytryny. Składniki dokładnie wymieszaj do połączenia.
Sałatę rzymską wypłucz, osusz i podziel na mniejsze kawałki. Pomidorki również wypłucz i przekrój na pół. Oba składniki umieść w misce, dodaj do nich kurczaka, boczek i podsmażoną bagietkę, delikatnie zamieszaj.
Wierzch oblej przygotowanym sosem, a także posyp startym parmezanem.