Tę sałatkę zrobisz w 5 minut i usłyszysz same głosy zachwytu. Lepszej nie zjesz w żadnej restauracji

Przepisy na sałatki są pożądane w okresie letnim. Teraz mało kto chce zapełniać brzuch ciężkimi potrawami. Właśnie one mają swoje 5 minut na stole i warto to wykorzystać. Ta sałatka znana jest przez wiele osób, jednak i tak nie każdy potrafi ją poprawnie wykonać. Sekret tkwi w sosie, który gra pierwsze skrzypce.
Zobacz wideo Sałatka cesarska w parmezanowych miseczkach. Zjesz zawartość i opakowanie

O sałatce cezar słyszało wiele osób, jakaś część także ją jadła, ale mało kto próbuje ją zrobić samodzielnie. Może się wydawać, że jest trudna do przygotowania, a to przez sos, który wyróżnia się smakiem. Okazuje się, że nie ma w niej nic skomplikowanego, a jej przygotowanie nie zajmie nawet pięciu minut. Podana na obiadowym stole zniknie szybciej niż inne produkty.

Przepis na sałatkę cezar z kurczakiem

Składniki:

  • 300 g piersi z kurczaka,
  • 60 g wędzonego boczku,
  • pół główki sałaty rzymskiej,
  • 200 g pomidorków koktajlowych,
  • bagietka,
  • tarty parmezan,
  • oliwa,
  • sól,
  • pieprz.

Składniki na sos:

  • 3 łyżki majonezu,
  • łyżka jogurtu naturalnego,
  • mały ząbek czosnku,
  • łyżeczka musztardy,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • 2 łyżeczki sosu worcestershire.

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka oczyść z błonek, kostek i nieczystości. Następnie pokrój go w kostkę i oprósz solą i pieprzem. Polej go również niewielką ilością oliwy z oliwek i dokładnie zamieszaj. Tak przygotowane mięso przełóż na patelnię i obsmażaj z każdej strony, do zarumienienia.
  2. Boczek pokrój w kostkę i przełóż go na patelnię, na której wcześniej podsmażany był kurczak. Następnie przełóż go do miseczki.
  3. Bagietkę również pokrój w kostkę, obsyp solą i pieprzem i przełóż na gorący tłuszcz. Smaż do momentu zarumienienia i uzyskania chrupiącej skórki.
  4. Teraz czas na przygotowanie sosu cezar. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę bezpośrednio do większej miski. Dodaj do niego majonez, jogurt naturalny, musztardę i sos worcestershire. Wlej także sok wyciśnięty z jednej cytryny. Składniki dokładnie wymieszaj do połączenia.
  5. Sałatę rzymską wypłucz, osusz i podziel na mniejsze kawałki. Pomidorki również wypłucz i przekrój na pół. Oba składniki umieść w misce, dodaj do nich kurczaka, boczek i podsmażoną bagietkę, delikatnie zamieszaj.
  6. Wierzch oblej przygotowanym sosem, a także posyp startym parmezanem.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.