Obiad z kurczakiem nie musi być nudny. Drób, to produkt, który gości w niemal każdym polskim domu. Nie każdy wie, że można z jego pomocą wyczarować szybkie i proste danie, które nie wymaga kulinarnych zdolności na zaawansowanym poziomie. Do takich pomysłów na obiad należą dania jednogarnkowe lub takie, które możesz zrobić w piekarniku z użyciem naczynia żaroodpornego. Pomysł na kurczaka pieczonego na ryżu sprawdzi się na rodzinny obiad i niespodziewaną wizytę znajomych. Sprawdź, jak go zrobić a w międzyczasie odpocznij, lub zajmij się resztą obowiązków. Wystarczy odpowiednio doprawić danie i zapewnić mu wilgotność. Obiad będzie upieczony i ugotowany jednocześnie. Jak to zrobić?
Kurczak pieczony na ryżu to danie, które składa się z kurczaka, ryżu i warzyw. Kluczową rolę odgrywają tu również przyprawy i bulion, który nadaje głębie smaku. Przygotowanie potrawy zacznij od naczynia żaroodpornego z pokrywką. Delikatnie nasmaruj je masłem i odłóż w bezpieczne miejsce. Teraz przygotuj mięso, które musisz odpowiednio doprawić. Do prostego obiadu z kurczakiem potrzebne będą:
Udka delikatnie ponacinaj nożem. Dzięki temu dostanie się do nich więcej aromatu, a skórka nie będzie miękka, tylko chrupiąca. Następnie dokładnie natrzyj je przyprawami, a potem wmasuj w nie kefir. Mięso przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na około godzinę. Oczywiście im dłużej tym lepiej, ale w tym czasie możesz przygotować bulion, aby nie tracić ani chwili.
Kluczem do udanego kurczaka na ryżu jest bulion, który pozwoli ziarnom napęcznieć, a także zapewni soczystość kurczakowi i sprawi, że nie będzie przesuszony. Dokładnie umyj i pokrój w kostkę marchew, pora w plasterki, a resztę pozostałej cebuli z marynaty - w piórka. Przygotuj ryż i wymieszaj go z warzywami. Wysyp dokładnie na spód naczynia żaroodpornego. Następnie ryż zalej bulionem warzywnym z dodaną do niego kurkumą. Na samym wierzchu ułóż udka z kurczaka. Do "dolnej" części dania potrzebujesz:
Teraz kiedy danie wymaga jedynie pieczenia, ustaw piekarnik na temperaturę 180 stopni. Wstaw kurczaka i odkryj pokrywkę zaledwie 25 min przed końcem. Zamknij piekarnik i piecz 70 min. Smacznego!