Znasz ten nietypowy gulasz? Serwują go głównie wykwintne restauracje. Sprawdź nasz prosty przepis

Gulasz jest jednym z kultowych dań kuchni polskiej. Jednak na przestrzeni lat coraz częściej do jego przygotowania wykorzystywane jest mięso wieprzowe lub wołowe. Niewiele osób wie i pamięta, że dawniej do obiadu serwowano podroby. Dziś można je spotkać głównie w wykwintnych restauracjach.
Zobacz wideo Gulasz wołowy

Podroby się uwielbia albo nie znosi. Wszystko za sprawą faktu, że to delikatne mięso, to nic innego jak zwierzęce wnętrzności. Nic zatem dziwnego, że niektórzy na samą myśl o zjedzeniu żołądków, czy serc, natychmiast rezygnują z potrawy.

Gulasz z podrobów, co ląduje w na talerzu?

Mówiąc o podrobach, należy w pierwszej kolejności odróżnić ich rodzaj. Najczęściej spotykane są te, które pochodzą z drobiu, czyli serca, żołądki i wątróbki kacze, lub kurze. W sklepach można jednak dostać również podroby wieprzowe. Najpopularniejsza jest wątróbka, którą przyrządza się z cebulką. 

Dawniej kiedy w niemal każdym domu zajmowano się hodowlą, nic nie mogło się zmarnować. Dlatego jedzenie podrobów było na porządku dziennym. Dziś, gdy w sklepach dostajemy wypatroszoną kurę, raczej próżno szukać dodatkowego mięsa. Dlatego z czasem sława gulaszu z podrobów odeszła do lamusa. Okazuje się, że obecnie najczęściej można je zjadać w drogich i wykwintnych restauracjach. Jak nie płacąc kroci spróbować staropolskich przysmaków? Mamy najlepszy przepis.

Składniki:

  • 200 g żołądków drobiowych,
  • 100 g serc drobiowych,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany,
  • duża czerwona papryka,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego,
  • sól,
  • czarny pieprz.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Przepis na gulasz z podrobów. Sposób przygotowania

  1. Mięso opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić mięso i lekko podsmażyć. 
  3. Paprykę umyć i posiekać w paseczki.
  4. Cebulę pokroić w piórka. 
  5. Warzywa wrzucić do mięsa. Smażyć przez 10 minut. 
  6. Podlać wodą, doprawić. Dusić 35 minut.
  7. Pod koniec dodać kwaśną śmietanę. 
  8. Gulasz podawać z kaszą lub ziemniakami. 
  9. Posypać pietruszką przed podaniem.
Więcej o: