Podroby się uwielbia albo nie znosi. Wszystko za sprawą faktu, że to delikatne mięso, to nic innego jak zwierzęce wnętrzności. Nic zatem dziwnego, że niektórzy na samą myśl o zjedzeniu żołądków, czy serc, natychmiast rezygnują z potrawy.
Mówiąc o podrobach, należy w pierwszej kolejności odróżnić ich rodzaj. Najczęściej spotykane są te, które pochodzą z drobiu, czyli serca, żołądki i wątróbki kacze, lub kurze. W sklepach można jednak dostać również podroby wieprzowe. Najpopularniejsza jest wątróbka, którą przyrządza się z cebulką.
Dawniej kiedy w niemal każdym domu zajmowano się hodowlą, nic nie mogło się zmarnować. Dlatego jedzenie podrobów było na porządku dziennym. Dziś, gdy w sklepach dostajemy wypatroszoną kurę, raczej próżno szukać dodatkowego mięsa. Dlatego z czasem sława gulaszu z podrobów odeszła do lamusa. Okazuje się, że obecnie najczęściej można je zjadać w drogich i wykwintnych restauracjach. Jak nie płacąc kroci spróbować staropolskich przysmaków? Mamy najlepszy przepis.
Składniki:
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.