Młode liście buraka ćwikłowego zawierają wiele witamin i minerałów, dlatego warto sięgać po nie wiosną. Jedną z potraw, jaką można z nich przyrządzić, jest krem. Zupa z botwinki to niezwykle zdrowe danie, bardzo proste w przygotowaniu. Z dodatkiem śmietanki kremówki będzie miała idealny smak i strukturę. Przedstawiamy przepis, z którym poradzi sobie każdy.
Zobacz wideo Szparagi z jajkiem i parmezanem
Botwina. Zupa o idealnym smaku i aromacie
Składniki:
- porcja rosołowa,
- dwa litry wody,
- pięć liści laurowych,
- siedem ziaren ziela angielskiego,
- dwie duże marchwie,
- korzeń pietruszki,
- kawałek selera,
- duża biała cebula,
- łyżka masła,
- olej rzepakowy,
- pięć małych ziemniaków,
- pęczek botwiny z buraczkami,
- sok z cytryny,
- pół szklanki śmietanki kremówki,
- sól i pieprz do smaku.
Przepis na krem z botwinki sprawdzi się wiosną
Przygotowanie:
- Buraczki pokrój w plastry, łodygi w mniejsze kawałki. Liście pokrój drobno. Umyj i obierz marchew, pietruszkę i seler. Pokrój je w niewielkie kawałki. Obierz, umyj i pokrój ziemniaki.
- Zagotuj wodę w garnku z porcją rosołową. Dodaj pokrojony seler, marchew, pietruszkę i ziemniaki i gotuj całość na najmniejszym ogniu przez kwadrans.
- Podsmaż cebulkę i dodaj ją do zupy razem z pokrojonymi buraczkami. Po kilku minutach dodaj łodygi, a po kolejnych kilku minutach liście. Na koniec dodaj sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem.
- Gotową zupę zblenduj tak, aby miała gładką, jednolitą konsystencję.
Zupę z botwinki można podawać z dodatkiem śmietanki kremówki - to dzięki niej będzie aksamitna. Sprawdzą się też jajka ugotowane na twardo, koperek, pietruszka, gotowane ziemniaki lub grzanki. Uwaga. Warto pamiętać, że po dodaniu soku z cytryny nie powinno się ponownie doprowadzać zupy do wrzenia.
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl