Zupa krem z botwiny? Jak najbardziej! Wystarczy dobrze doprawić i dodać ten składnik, a będzie przepyszna

Botwina zupa krem to doskonały pomysł na wiosenne danie. Jak ją przyrządzić, aby miała doskonały smak? Wystarczy odpowiednio ją doprawić i dodać jeden składnik, dzięki któremu będzie miała aksamitną konsystencję.

Młode liście buraka ćwikłowego zawierają wiele witamin i minerałów, dlatego warto sięgać po nie wiosną. Jedną z potraw, jaką można z nich przyrządzić, jest krem. Zupa z botwinki to niezwykle zdrowe danie, bardzo proste w przygotowaniu. Z dodatkiem śmietanki kremówki będzie miała idealny smak i strukturę. Przedstawiamy przepis, z którym poradzi sobie każdy.

Zobacz wideo Szparagi z jajkiem i parmezanem

Botwina. Zupa o idealnym smaku i aromacie

Składniki:

  • porcja rosołowa,
  • dwa litry wody,
  • pięć liści laurowych,
  • siedem ziaren ziela angielskiego,
  • dwie duże marchwie,
  • korzeń pietruszki,
  • kawałek selera,
  • duża biała cebula,
  • łyżka masła,
  • olej rzepakowy,
  • pięć małych ziemniaków,
  • pęczek botwiny z buraczkami,
  • sok z cytryny,
  • pół szklanki śmietanki kremówki,
  • sól i pieprz do smaku.

Przepis na krem z botwinki sprawdzi się wiosną

Przygotowanie:

  1. Buraczki pokrój w plastry, łodygi w mniejsze kawałki. Liście pokrój drobno. Umyj i obierz marchew, pietruszkę i seler. Pokrój je w niewielkie kawałki. Obierz, umyj i pokrój ziemniaki.
  2. Zagotuj wodę w garnku z porcją rosołową. Dodaj pokrojony seler, marchew, pietruszkę i ziemniaki i gotuj całość na najmniejszym ogniu przez kwadrans.  
  3. Podsmaż cebulkę i dodaj ją do zupy razem z pokrojonymi buraczkami. Po kilku minutach dodaj łodygi, a po kolejnych kilku minutach liście. Na koniec dodaj sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem.
  4. Gotową zupę zblenduj tak, aby miała gładką, jednolitą konsystencję.

Zupę z botwinki można podawać z dodatkiem śmietanki kremówki - to dzięki niej będzie aksamitna. Sprawdzą się też jajka ugotowane na twardo, koperek, pietruszka, gotowane ziemniaki lub grzanki. Uwaga. Warto pamiętać, że po dodaniu soku z cytryny nie powinno się ponownie doprowadzać zupy do wrzenia.

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.