Połączenie słodkości z owocami to już klasyk, a szarlotkę uwielbia chyba każdy. To aromatyczne, lekko cynamonowe ciasto pasuje na każdą okazję, a przygotowuje się je tak szybko i prosto, że z przepisem poradzi sobie każdy. Ania Starmach radzi jednak, by wybrać konkretny rodzaj jabłek. To od niego może zależeć efekt końcowy. Przepis pochodzi z oficjalnej strony Ani Starmach.
Do głębokiej misy lub bezpośrednio na stolnicę przesiewamy mąkę i łączymy z pociętym w drobne kawałki zimnym masłem. Można zrobić to ręcznie z pomocą noża lub użyć miksera planetarnego z hakiem do wyrabiania ciasta kruchego. Gdy masło i mąka nieco się połączą w grudkowatą masę, dodajemy cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli, proszek do pieczenia i jajko. Całość mieszamy bardzo dokładnie, aż uzyskamy gładką kulę ciasta. Owijamy je w folię i wkładamy do lodówki na około godzinę.
W tym czasie warto zająć się przygotowaniem farszu. Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ważne, by jabłka były kwaśne (np. szara reneta), dzięki czemu ciasto nie wyjdzie mdłe i zbyt słodkie. Starte jabłka przekładamy do głębokiego garnka i zasypujemy cukrem oraz cynamonem. Gotujemy je, często mieszając, aż zamienią się w gęsty mus.
Piekarnik ustawiamy na 180 stopni w trybie góra dół, a formę do ciasta (24x24 lub 20x30) wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części i obie wałkujemy na cienkie placki. Jednym z nich wykładamy dno formy. Jeśli ciasto będzie się jednak rozwarstwiać, można śmiało odrywać kawałki i własnoręcznie je ugniatać. Spód pieczemy przez około 12 minut i wyciągamy z piekarnika. Na pierwszą warstwę ciasta wykładamy farsz z jabłek i ponownie całość przykrywamy ciastem. Można również zwinąć schłodzone ciasto w kulkę i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, tak by wiórki z ciasta pokryły cały wierzch. Ciasto będzie trudno wałkować, więc po prostu odrywaj małe kawałki i wyklejaj nimi dno formy. Szarlotka będzie smakować najlepiej podawana z gałką lodów waniliowych i oprószona cukrem pudrem. Sprawdzi się doskonale jako wyśmienity prezent na Dzień Matki. Smacznego!
Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl