Banalnie prosty i szybki przepisz na szarlotkę według Ani Starmach. Tak dobrego ciasta dawno nie jadłaś

Kto nie lubi domowych słodkości? Najlepsze są te, które nie tylko smakują wyśmienicie, ale są również proste w przygotowaniu. Szarlotka z przepisu Ani Starmach jest dziecinnie prosta i będzie doskonałym pomysłem jako prezent na Dzień Matki.

Połączenie słodkości z owocami to już klasyk, a szarlotkę uwielbia chyba każdy. To aromatyczne, lekko cynamonowe ciasto pasuje na każdą okazję, a przygotowuje się je tak szybko i prosto, że z przepisem poradzi sobie każdy. Ania Starmach radzi jednak, by wybrać konkretny rodzaj jabłek. To od niego może zależeć efekt końcowy. Przepis pochodzi z oficjalnej strony Ani Starmach.

Zobacz wideo Ekspresowa szarlotka z waniliowym kremem

Składniki na ciasto:

  • 320 g mąki,
  • 250 g masła,
  • 80 g cukru,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 szczypta soli,
  • lody waniliowe i cukier puder do dekoracji.

Składniki na farsz jabłkowy:

  • 2 kg kwaśnych jabłek,
  • 40 g cukru,
  • 1 łyżeczka cynamonu.

Przepisz na szarlotkę Ani Starmach. Szczypta cynamonu doda aromatu

Do głębokiej misy lub bezpośrednio na stolnicę przesiewamy mąkę i łączymy z pociętym w drobne kawałki zimnym masłem. Można zrobić to ręcznie z pomocą noża lub użyć miksera planetarnego z hakiem do wyrabiania ciasta kruchego. Gdy masło i mąka nieco się połączą w grudkowatą masę, dodajemy cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli, proszek do pieczenia i jajko. Całość mieszamy bardzo dokładnie, aż uzyskamy gładką kulę ciasta. Owijamy je w folię i wkładamy do lodówki na około godzinę.  

W tym czasie warto zająć się przygotowaniem farszu. Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ważne, by jabłka były kwaśne (np. szara reneta), dzięki czemu ciasto nie wyjdzie mdłe i zbyt słodkie. Starte jabłka przekładamy do głębokiego garnka i zasypujemy cukrem oraz cynamonem. Gotujemy je, często mieszając, aż zamienią się w gęsty mus. 

Piekarnik ustawiamy na 180 stopni w trybie góra dół, a formę do ciasta (24x24 lub 20x30) wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części i obie wałkujemy na cienkie placki. Jednym z nich wykładamy dno formy. Jeśli ciasto będzie się jednak rozwarstwiać, można śmiało odrywać kawałki i własnoręcznie je ugniatać. Spód pieczemy przez około 12 minut i wyciągamy z piekarnika. Na pierwszą warstwę ciasta wykładamy farsz z jabłek i ponownie całość przykrywamy ciastem. Można również zwinąć schłodzone ciasto w kulkę i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, tak by wiórki z ciasta pokryły cały wierzch. Ciasto będzie trudno wałkować, więc po prostu odrywaj małe kawałki i wyklejaj nimi dno formy. Szarlotka będzie smakować najlepiej podawana z gałką lodów waniliowych i oprószona cukrem pudrem. Sprawdzi się doskonale jako wyśmienity prezent na Dzień Matki. Smacznego!

Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.