Jeśli szukasz pomysłu na smaczny dodatek do kanapek, warto sięgnąć po poniższy przepis. Pasztet z wątróbek drobiowych to wspaniały smak i aromat, który sprawdzi się jako "coś do chleba". Jego wykonanie nie jest skomplikowane, a efekt jest zaskakujący. Do przygotowania pasztetu będziecie potrzebowali wątróbki, cebuli, masła i przypraw.
Przepis na pasztet z wątróbek drobiowych. Smak i aromat zamknięte w słoiku
Do pasztetu, oprócz podanych składników można dodać też majeranku, rozmarynu albo papryczki chili.
Składniki:
- kilogram wątróbek drobiowych,
- dwa liście laurowe,
- cztery ziarna ziela angielskiego,
- trzy cebule,
- tymianek,
- kostka masła,
- olej rzepakowy,
- sól i pieprz.
Pasztet z wątróbek będzie idealny do kanapek. Jego wykonanie jest naprawdę proste
Gotowy pasztet można łączyć na kanapkach z różnymi dodatkami, np. z natką pietruszki, szczypiorkiem czy gotowanym jajkiem.
Przygotowanie:
- Oczyść i pokrój w paski wątróbkę. Obierz cebulę, pokrój ją i zeszklij na patelni. Dodaj do niej wątróbkę, liście laurowe i ziele angielskie.
- Smaż wszystko przez około dziesięć minut na dużym ogniu. Następnie wyjmij liście laurowe i ziele angielskie.
- Usmażoną wątróbkę z cebulą przełóż do garnka i zblenduj z dodatkiem masła na jednolitą masę o gładkiej konsystencji. Dopraw całość do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.
- Zblendowaną wątróbkę przełóż do wyparzonych słoików i dobrze je zakręć. Następnie zapasteryzuj pasztet. W tym celu wlej wodę do garnka z rozłożoną na dnie ścierką, aby słoiki nie dotykały jego dna. Umieść słoiki w garnku, zagotuj wodę i pasteryzuj je przez około półtorej godziny.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl