Pasztet z wątróbek drobiowych. Doskonały dodatek do kanapek. Zrobisz go w czterech krokach

Przedstawiamy bardzo łatwy przepis na pasztet z wątróbek drobiowych. Będzie doskonałym dodatkiem do pieczywa i tostów. Smakuje najlepiej z dodatkiem suszonego tymianku. Jak go przygotować? To naprawdę proste. Zrobisz go w kilku krokach.

Jeśli szukasz pomysłu na smaczny dodatek do kanapek, warto sięgnąć po poniższy przepis. Pasztet z wątróbek drobiowych to wspaniały smak i aromat, który sprawdzi się jako "coś do chleba". Jego wykonanie nie jest skomplikowane, a efekt jest zaskakujący. Do przygotowania pasztetu będziecie potrzebowali wątróbki, cebuli, masła i przypraw.

Zobacz wideo

Przepis na pasztet z wątróbek drobiowych. Smak i aromat zamknięte w słoiku

Do pasztetu, oprócz podanych składników można dodać też majeranku, rozmarynu albo papryczki chili.

Składniki:

  • kilogram wątróbek drobiowych,
  • dwa liście laurowe,
  • cztery ziarna ziela angielskiego,
  • trzy cebule,
  • tymianek,
  • kostka masła,
  • olej rzepakowy,
  • sól i pieprz.

Pasztet z wątróbek będzie idealny do kanapek. Jego wykonanie jest naprawdę proste

Gotowy pasztet można łączyć na kanapkach z różnymi dodatkami, np. z natką pietruszki, szczypiorkiem czy gotowanym jajkiem.

Przygotowanie:

  1. Oczyść i pokrój w paski wątróbkę. Obierz cebulę, pokrój ją i zeszklij na patelni. Dodaj do niej wątróbkę, liście laurowe i ziele angielskie.
  2. Smaż wszystko przez około dziesięć minut na dużym ogniu. Następnie wyjmij liście laurowe i ziele angielskie.
  3. Usmażoną wątróbkę z cebulą przełóż do garnka i zblenduj z dodatkiem masła na jednolitą masę o gładkiej konsystencji. Dopraw całość do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.
  4. Zblendowaną wątróbkę przełóż do wyparzonych słoików i dobrze je zakręć. Następnie zapasteryzuj pasztet. W tym celu wlej wodę do garnka z rozłożoną na dnie ścierką, aby słoiki nie dotykały jego dna. Umieść słoiki w garnku, zagotuj wodę i pasteryzuj je przez około półtorej godziny.

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.