-
ARTYKUŁ
Nawet w najlepszej piekarni nie ma takiego chleba. Receptura tak prosta, że zrobisz go w kilka chwil
Zamiast spaceru do piekarni o poranku, aby na śniadanie zjeść pyszne i świeże pieczywo proponujemy zrobić je własnoręcznie w domu. Z tej receptury skórka wychodzi zawsze chrupiąca, a środek jest miękki jak chmurka. Smak tego chleba rekompensuje czas przygotowania.
-
ARTYKUŁ
Jak mieć świeże i chrupiące pieczywo zawsze pod ręką? Wystarczy zamrozić je według tej metody
W dobrych piekarniach chleb znika jeszcze przed południem, a nie każdy ma chęci lub czas, by stać w kolejce po pieczywo o świcie. Jednocześnie wiele osób nie wyobraża sobie śniadania bez kanapek. Na całe szczęście chleb i bułki można mrozić, dzięki czemu zawsze będziemy mieli je pod ręką. Jak to zrobić, by po rozmrożeniu smakowały jak świeże?
-
ARTYKUŁ
Błyskawiczny turecki chleb przygotujesz z prostych składników. Receptura ma 100 lat!
Turecki chleb będzie przepysznym zamiennikiem klasycznego pieczywa. Można łączyć go z różnymi dodatkami - sprawdzi się na śniadanie i kolację. Samo przygotowanie ciasta zajmie kilka minut. Później będzie jednak trzeba poczekać, aż ciasto wyrośnie.
-
ARTYKUŁ
W restauracji zapłacisz za nie fortunę, w domu zrobisz za grosze. Nie żałuj składników, a zaskoczysz się smakiem
Pożywne i sycące śniadanie to podstawa każdego dnia. Warto zadbać, aby było ono urozmaicone, a do tego smaczne. Jeśli wszystkie pomysły na poranne dania się wyczerpały, mamy coś nowego. Ta propozycja jest błyskawiczna, a smak jest nie do opisania. Klasyczne kanapki nie mają z nimi szans.
-
ARTYKUŁ
Takiego chleba nie znajdziesz w sklepie. Podaj go z babcinymi powidłami, a uwolnisz jego pełny smak
Chleb to produkt, bez którego niektórzy nie wyobrażają sobie codziennego funkcjonowania. Pasuje do zup, mięs, a najczęściej podaje się go w formie kanapek. Jednak tak przygotowany rzadko bryluje na stołach. Kilka łyżek tego składnika nadaje mu wyjątkowości.
-
ARTYKUŁ
Zjawiskowy wieniec, który zastąpi klasyczne pieczywo. Pomidorowy twist to nie byle co
Pieczywo to podstawa w każdej kuchni. Je się je na kolację i śniadanie, a także jest smacznym dodatkiem do zup. Ewa Wachowicz postanowiła podzielić się recepturą na wieniec, który deklasuje klasyczne bułki.
-
ARTYKUŁ
Wielkanocne pieczywo zalega w chlebaku? Zrób domową bułkę tartą, pamiętaj jednak o złotych zasadach
Domowej roboty bułka tarta to nie tylko przydatny produkt, ale i sposób na wykorzystanie zalegającego po świętach pieczywa. Wielkanocne bułki wcale nie muszą się zmarnować - warto jednak pamiętać o kilku złotych zasadach, które dadzą perfekcyjny efekt. Panierka czy chrupiąca posypka będzie dzięki temu obłędnie smaczna.
-
Najlepsza zalewa do ogórków małosolnych? Karol Okrasa dodaje pewną przyprawę
-
Chcesz zrobić oprysk na mszyce? Wymieszaj to z wodą i spryskaj rośliny
-
Dzień dziecka powinien być każdego dnia. Jak okazywać wsparcie dzieciom na co dzień, nie tylko od święta?MATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Chcesz zebrać obfite plony? Podlej pomidory taka mieszanką
-
Tylko z nim naleśniki wychodzą wyśmienite. To nie dżem ani twaróg
- Zrób chleb jak z najlepszej piekarni. Kilka kroków, a smak wart grzechu
- Młode ziemniaki Strzelczyka to mistrzostwo. Uwaga na czosnek, by nie popsuł smaku
- Sok z kwiatów czarnego bzu. Jeden składnik będzie kluczowy
- Zepsuta zupa nie powinna tam lądować. Możesz doprowadzić do zatoru
- Zaczął się sezon na młody bób. Najlepiej przygotować go w ten sposób
-
ARTYKUŁ
Taki chleb piekło się 100 lat temu. Jest mięciutki i aromatyczny, ale główny składnik zadziwia
Nie ma nic lepszego niż domowy, pachnący i mięciutki chleb. Dziś mamy dla was przepis na chleb, który ma ponad 100 lat i smakuje lepiej niż z najlepszej piekarni. Jaki jest jego sekret? Oprócz mąki i drożdży ważny jest jeden składnik, który najlepiej smakuje ze schabowym. Mowa o ziemniakach.
-
ARTYKUŁ
Zapomnij o marnowaniu pieczywa - zrób własną bułkę tartą. Wykorzystaj ten sposób, a zaoszczędzisz na panierce
Inflacja daje się we znaki szczególnie podczas zakupów spożywczych i domowego gotowania. Warto zatem przestawić się na tryb eko i zmienić swoje nawyki, nawet w tych drobnych kwestiach. Domowej roboty bułka tarta to doskonały sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa - w ten sposób nie tylko zniwelujemy marnowanie żywności, ale i będziemy mieć pewność co do jakości.
-
ARTYKUŁ
Przepis na chleb Ezechiela. Recepturę z kart Biblii można odtworzyć we własnej kuchni
Chleb Ezechiela, znany tez jako chleb esseński - to najstarszy opisany rodzaj chleba, którego receptura widnieje na kartach Biblii i jednocześnie jeden z najzdrowszych. Bochenek jest obłędnie smaczny i długo pozostaje świeży, a to za sprawką naturalnego składu, wieloletniej tradycji i odpowiedniemu przygotowaniu.
-
ARTYKUŁ
Zrobiłam pierwszy w życiu chleb na zakwasie. Ten na drożdżach może się schować
Do zrobienia chleba na zakwasie przymierzałam się już od dłuższego czasu, ale zawsze zniechęcał mnie proces przygotowania zakwasu. Do tej pory robiłam więc chleb na drożdżach. Kiedy jednak mama dała mi część swojego, nie miałam już wymówki i wzięłam się za pieczenie. I nie żałuję. Chleb na drożdżach, choć szybszy do zrobienia, nawet się nie umywa.
-
ARTYKUŁ
Najprostszy przepis na bułki. Będą mięciutkie i puszyste, a pomoże w tym lodówka
Kto z nas nie kocha świeżutkich, pachnących bułeczek? Mamy dla was świetną wiadomość - już nie musicie rano zrywać się do piekarni po ciepłe pieczywo - wypróbujcie ten prosty przepis na bułki. Wystarczy, że wieczorem je zagnieciesz i włożysz do lodówki. Rano tylko cyk, do piekarnika i za chwilę poczujesz zapach świeżutkiego pieczywa.
-
ARTYKUŁ
Chleb z patelni w kilka minut? To tani sposób na domowe pieczywo. Wystarczą cztery składniki
Chleb z patelni w kilka minut to domowy sposób na pyszne pieczywo bez konieczności używania piekarnika. Dzięki temu zaoszczędzimy nie tylko prąd, ale przede wszystkim czas. Przygotowaliśmy prosty przepis zawierający niewielką ilość składników.
-
ARTYKUŁ
Bajgle - przepis na obłędne bułeczki z dziurką. Jak zrobić krakowski specjał? Przyda się rondel i soda
Bajgle wszystkim kojarzą się z Krakowem oraz z piekarniami serwującymi śniadaniowe bajgle na tysiące sposobów - z makiem, sezamem lub wędzonym łososiem. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić najlepsze bułeczki z dziurką, które będą puszyste i mięciutkie. Jaki jest ich sekret? Przed upieczeniem warto je trochę podtopić - niemal jak wiosenną marzannę.
-
ARTYKUŁ
Najprostszy przepis na domowy chleb. Będzie pachnący i mięciutki, dzięki nietypowemu sposobowi pieczenia
Kto z nas nie kocha świeżutkiego, pachnącego chleba z chrupiącą skórką i miękkim, sprężystym środkiem? Jeśli nie uśmiecha ci się poranne bieganie do piekarni po świeży bochenek, mamy dla ciebie coś naprawdę ekstra - najprostszy przepis na domowy chleb, który zawsze perfekcyjnie się udaje. Co w nim takiego niezwykłego? Sposób pieczenia - zapomnij o formach, garnkach i brytfannach - mamy coś o wiele lepszego.