-
ARTYKUŁ
Nie kupuję już napompowanych bułek ze sklepu. Robię o wiele lepsze ze skyru. Tylko 3 składniki
Jak zrobić, żeby bułki były chrupiące? Idealne na śniadanie czy kolację zamiast pieczywa ze sklepu. Ich przygotowanie to zaledwie kilka minut, a lista zakupów? Oprócz skyru wystarczą 2 składniki z szafki kuchennej.
-
ARTYKUŁ
Larwy owadów będą w pieczywie, dżemach i serach. KE zatwierdziła. "Zrównoważone źródło białka"
Komisja Europejska podjęła zaskakującą decyzję. Zatwierdziła stosowanie sproszkowanych larw owadów jako składnik pieczywa, makaronów oraz dżemów. Ma to być motywowane troską o ekologię i zrównoważoną produkcję żywności.
-
ARTYKUŁ
Gdzie wyrzucać torebki po pieczywie? Tak, to też zapewne robisz źle. Wszystko przez jeden szkopuł
Gdzie wyrzucać torebki po chlebie z foliowym okienkiem? Niepozorne pytanie potrafi wprawić w konsternację niejedną osobę. Okazuje się bowiem, że odpowiedź wcale nie jest taka oczywista, a ta wskazywana najczęściej jest po prostu błędna.
-
ARTYKUŁ
Dietetyk mówi, którego pieczywa nie kupiłby w Biedronce. Ma najgorszy skład
Wiele osób myśli, że na diecie odchudzającej kategorycznie trzeba odpuścić sobie pieczywo. Tymczasem prawda jest zupełnia inna. Pieczywo można jeść, ale trzeba wiedzieć, które jest najzdrowsze, a którego unikać. Wielu Polaków kupuje je w sklepach, więc dr dietetyki Michał Wrzosek wziął pod lupę najlepsze i najgorsze chleby z popularnego dyskontu - Biedronki.
-
ARTYKUŁ
Przepis na chleb z gara. Tak pyszny, że te z piekarni nie mają do niego startu
Jak zrobić domowy chleb z cudownie chrupiącą, złotą skórką? Ten przepis na chleb sprawi, że zapomnisz drogę do piekarni. Co jest ważne? Oczywiście dobra mąka i garnek. O chlebie z gara będziesz śnić po nocach.
-
ARTYKUŁ
Babcie tak przedłużały świeżość pieczywa. Wystarczy kawałek owocu w chlebaku
Każdy chciałby codziennie wyjmować z chlebaka świeżutki chleb. Niestety z biegiem czasu pieczywo czerstwieje, a przyjemność z jedzenia zdecydowanie spada. Jest jednak sposób na to, by przedłużyć jego świeżość. Wystarczy kawałek, dosłownie ćwiartka lub dwa plasterki, jabłka. Zastanawiasz się, jak to działa? Wszystko wyjaśniamy.
-
ARTYKUŁ
Od lat nie chodzę do piekarni. Domowy chleb na zakwasie robię z tego przepisu. Wychodzi najlepszy
Chyba każdy się zgodzi, że nie ma nic lepszego niż pyszny, mięciutki, pachnący chleb. Nie musisz jednak zrywać się bladym świtem i gnać do piekarni, by rozkoszować się bochenkiem prosto z pieca. Najlepszy chleb na zakwasie możesz zrobić w domu z banalnego przepisu. Nie ma opcji, że coś pójdzie nie tak.
-
Szok! 224,25 zł rabatu na ekspres w Biedronce. A co w RTV Euro AGD?
-
Pracownik Sejmu pokazał jedzenie z tamtejszej stołówki. "Filet z pestkami dyni, na bogato"
-
Szybkie pączki dla leniwych. 3 kroki, 20 minut i możesz się zajadać
-
Pierogi dominikańskie - sekretny składnik ciasta i nieznane dotąd nadzienie
-
Jest cichym wrogiem serca. Smarowidło nie nadaje się na kanapki
- Jak zrobić domową konserwę? Prostszego przepisu nie znajdziesz
- Ma 140 lat, a wciąż nie ma sobie równych. Chleb znika co do kromki
- Wyrzuciłam z przepisu bułkę tartą. Mielone wyszły o niebo lepsze
- Zupa jak pizza. Smakuje i pachnie obłędnie. Dzieci ją uwielbiają
- Nadzienie do pączków jak z najlepszej cukierni. Cukiernik płakał, gdy zdradzał te przepisy [ZDJĘCIA]
-
ARTYKUŁ
Kajzerka, grahamka, a może poznańska? Ekspertki wskazały najlepszą bułkę. Liczą się nie tylko kalorie
Ile kalorii ma jedna bułka grahamka, a ile zwykła bułka kajzerka? Chcąc dokonać, najlepszego wyboru dla naszego zdrowia i diety warto wziąć pod uwagę również zawartość błonnika. Dietetyk oraz ekspertka od zdrowego odżywiania wskazali swojego faworyta.
-
ARTYKUŁ
Zrobiłam te bułeczki i oszalałam. Miękkie jak puch i lepsze niż z piekarni
Każdy chyba się zgodzi, że nie ma nic lepszego niż pyszne, domowe, cieplutkie pieczywo. Nie zawsze jednak mamy odwagę spróbować upiec coś samodzielnie w obawie, że coś pójdzie nie tak. Z tym przepisem na bułeczki nie może nic pójść nie tak. Są pyszne, mięciuteńkie i można z miejsca oszaleć.
-
ARTYKUŁ
Wiele osób nadal w to wierzy. Dietetyk obala mit o pieczywie. "Wręcz przeciwnie"
Pieczywo często bywa wskazywane jako jeden z głównych winowajców tego, że tyjemy. Tymczasem, jak podkreśla dr dietetyki Michał Wrzosek, jest to mit. Ekspert wskazuje, że wbrew temu, co wiele osób sądzi, jedzenie pieczywa może mieć pozytywne skutki.
-
ARTYKUŁ
Takiego chleba nie kupisz nigdzie. Kilka minut pracy wieczorem, a rano chrupiące pieczywo na stole
Ten prosty przepis na domowe pieczywo pozwala upiec bochenek o puszystym wnętrzu i złocistej, chrupiącej skórce. Wiejski chleb bez wyrabiania to idealne rozwiązanie dla tych, którzy marzą o rarytasie jak z piekarni, bez nadmiernego wysiłku i skomplikowanych technik.
-
ARTYKUŁ
Ten chleb zrobisz w 15 minut i bez piekarnika. To, co jest w środku, to strzał w dziesiątkę
Przepisów na chleb jest multum, co daje spore pole do eksperymentowania. Sposób robienia chleba często różni się też w zależności od kraju. Jeśli tradycyjny chleb na zakwasie lub na drożdżach to już dla ciebie za mało i masz ochotę na coś bardziej ekscytującego, koniecznie sprawdź przepis na ten chleb z serem. Nawet nie musisz rozgrzewać piekarnika.
-
ARTYKUŁ
Droższy nie znaczy lepszy. Dietetyk wskazał najlepszy chleb z Biedronki. Ma dobry skład i jest tani
W sklepach spożywczych półki uginają się od pieczywa. Jak więc wybrać w tym gąszczu niedrogi i dobry chleb? Wbrew pozorom całkiem łatwo. Dietetyk pokazał, który produkt najlepiej kupić w Biedronce. Możecie być zdziwieni.
-
ARTYKUŁ
Tosty francuskie robiły nam babcie z czerstwego pieczywa. Biały napój dodawał smaku
Tosty francuskie to bez wątpienia nasz ulubiony przysmak z dzieciństwa. Wszyscy jednak pewnie znamy je pod inną nazwą. Chleb w jajku albo jajochlebki robi się błyskawicznie zanurzając kromki pieczywa w rozmąconym jajku. Ja jednak polecam dodać coś jeszcze.
-
ARTYKUŁ
Bułeczki twarogowe gotowe w pół godziny. Nie uwierzysz, że są bez drożdży
Lubisz domowe pieczywo, ale nie zawsze masz cierpliwość bawić się w rozczyny drożdżowe, później czekanie, aż ciasto wyrośnie, doprowadza cię do szewskiej pasji, a jak już będzie gotowe, ochota przechodzi? Te bułeczki twarogowe sprawią, że będziesz je robić na okrągło. Są mięciutkie, pachnące i, co ważne, gotowe w pół godziny razem z pieczeniem.