Kotlet pożarski różni się od innych sposobem przyrządzenia mięsa. Podpowiadamy, jak go zrobić

Kotlet pożarski nie jest tak popularny w polskich kuchniach jak kotlet schabowy czy kotlet mielony, a wielka szkoda. Jest pyszny, delikatny w smaku i tradycyjnie przygotowuje się go z drobno siekanego drobiu. Jak zatem przygotować kotlet pożarski, kiedy nie mamy czasu na siekanie? Z pomocą przyjdzie malakser.

Więcej przepisów na smaczne kotlety znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Kotlet pożarski to nic innego, niż kotlet z drobno posiekanego drobiu lub drobiu z dodatkiem cielęciny. Jest wyśmienity w smaku, bardzo delikatny i  wręcz rozpływa się w ustach. Jeśli nie masz czasu na siekanie mięsa, z łatwością możesz je rozdrobnić w malakserze. Ważne, by nie mielić mięsa na kotlet pożarski - nalezy zachować strukturę małych kawałków. I jeszcze jedna ważna rzecz. Ubite białka cudownie spulchnią kotlety i sprawią, że będą przepyszne. Odłóż na bok plany przygotowania mielonych czy schabowych - nadszedł czas kotleta pożarskiego!

Kotlet pożarski - przepis:

Składniki:

  • 2 większe piersi z kurczaka
  • 1 namoczona kajzerka (najlepiej w mleku)
  • 4 jajka
  • 2 średnie cebule
  • masło
  • sól, pieprz, szczypta czosnku w proszku, szczypta słodkiej papryki (opcjonalnie)
  • olej do smażenia
  • bułka tarta

Kotlet pożarski - sposób wykonania:

  1. Zacznij oczywiście od przygotowania mięsa. Osusz mięso z kurczaka ręcznikiem i usuń błonki. Drobno posiekaj piersi kurczaka, lub rozdrobnij w malakserze. Uważaj jednak, by nie zmielić ich w gładką masę - kawałki mięsa muszą być widoczne.
  2. Przełóż mięso mi miski i dodaj rozdrobniona i odciśniętą kajzerkę. 
  3. Białka oddziel od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę, a żółtka wymieszaj z mięsem i kajzerką.
  4. Cebulę posiekaj w drobną kostkę i zeszklij ją na maśle. Następnie przełóż do miski z mięsem i całość dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku przyprawami i dodaj pianę z białek. Ponownie wymieszaj całość, jednak delikatnie, by nie uszkodzić struktury ubitych białek.
  5. Do miseczki wsyp bułkę tartą. Zwilżonymi dłońmi formuj okrągłe kotlety z masy mięsnej i dokładnie opanieruj w bułce tartej.
  6. Na patelni rozgrzej 4-5 łyżek oleju i 1 łyżkę masła. Smaż kotlety pożarskie na niewielkim ogniu z obu stron, aż będą złote. Gotowe kotlety podawaj z ulubionymi dodatkami - szczególnie polecam purée z ziemniaków i sos pieczarkowy.

Jeśli przejadły ci się nieco znane kotlety mielone czy inne schabowe, kotlet pożarski będzie smaczną odmianą. Roboty niewiele, a smak... sam się przekonaj. Smacznego i miłego gotowania!

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina

Więcej o:
Copyright © Agora SA