Przepis na racuchy. Jak zrobić pyszną przekąskę dla całej rodziny? Wyjaśniamy krok po kroku

Domowe racuchy to smak dzieciństwa wielu z nas. Najlepiej smakują na ciepło, posypane cukrem pudrem. Jak je zrobić, by wyszły puszyste i rozpływały się w ustach? Wyjaśniamy krok po kroku.

Racuchy to świetny pomysł na słodką przekąskę w ciągu dnia. Posmakują nawet najbardziej wybrednej osobie. Śmiało można spakować do pudełka i wziąć do pracy lub szkoły. Słodkie placuszki z jabłkami będą idealnym dodatkiem do kawy lub herbaty. Mamy dla was sprawdzony przepis na racuchy!

Sam proces przygotowania racuchów nie jest skomplikowany. Nawet jeśli nie jesteś dobry w gotowaniu, to gwarantujemy, że ten przepis ci wyjdzie.

Zobacz wideo Drożdżowe racuchy - przepis na pyszną przekąskę

Składniki na racuchy:

  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 2 jabłka
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • olej do smażenia

Domowe racuchy krok po kroku

  1. Przygotuj jabłka, obierz, następnie usuń gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Przesiej mąkę do miski wraz z suchymi składnikami (cukrem, sodą oczyszczoną oraz cukrem wanilinowym), wymieszać wszystko razem.
  3. Następnie dodaj mleko i jajka, powoli mieszaj ciasto, aby nie powstały grudki.
  4. Przygotowane wcześniej jabłka dodaj do masy i wymieszaj wszystko razem.
  5. Nagrzej patelnię z olejem i nakładaj porcję ciasta, smaż do momentu, gdy racuchy będą zarumienione z obu stron.
  6. Przed zjedzeniem posyp cukrem pudrem lub innymi ulubionymi dodatkami.

Jak podać racuchy?

Jeśli lubisz klasyczne połączenie, to oczywiście z cukrem pudrem. Natomiast jeśli szukasz nowych smaków, to postaw na owocowe powidła lub dżemy własnej roboty. Ciepłe racuchy z powidłami śliwkowymi to dopiero idealna przekąska. To świetny pomysł na deser lub drugie śniadanie. Gwarantujemy, że osłodzą nawet najbardziej ponury dzień.

 Zobacz także: Babeczki- przepis, który skradnie ci serce. Dzięki tym owocom będą pyszne i wilgotne

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.