Zapomnij o nudnych schabowych czy mielonych na obiad. Kotleciki szu szu są znakomite i zrobią furorę

Kotleciki szu szu to doskonały sposób na obiad, który świetnie zastąpi klasyczne mielone, schabowe czy zwyczajną pierś z kurczaka w nudnej odsłonie. Za oryginalną i nieco nietypową nazwą stoją proste produkty, wyborny smak i ekspresowe przygotowanie z którym poradzi sobie największy nowicjusz. Smak za to rozpieści wszystkie zmysły i podniebienia największych smakoszy!

Domowe obiady lubują się w klasycznych przepisach. Często korzystamy z receptur naszych mam i babć, jednak czasami to nie wystarcza, a do jadłospisu wkrada się nuda i rutyna. Wówczas warto sięgnąć po nieco oryginalną względem tradycyjnych mięs - kotleciki szu szu są smaczne, ekspresowe i potrafią zrobić wrażenie! 

Kotleciki szu szu, czyli obiadowy hit z prostych składników 

Przygotowanie posiłku dla rodziny czy znajomych niejednokrotnie wiąże się z godzinami rozmyślań i poszukiwaniu przepisu idealnego. Jeśli znudziły ci się klasyczne przepisy, postaw na coś prostego, ale jednocześnie niebywale smacznego i oryginalnego. Mowa tu o kotlecikach o dziwnej i jednocześnie zabawnej nazwie szu szu - nie do końca wiadomo, skąd się wzięła i co oznacza, jednak wiadomo, co kryje się pod tym smakowitym hasłem! 

Kotleciki szu szu to nic innego jak filet drobiowy w obłędnie smacznej panierce, która w najmniejszym szczególe nie przypomina tej nudnej i zwyczajnej. Tu na pierwszym miejscu króluje nabiał - najlepiej jogurt naturalny. Wystarczy połączyć go z przyprawami i olejem, następnie zanurzyć mięso i na koniec smażyć na idealnie złoty kolor. Taki kurczak nie ma konkurencji i smakuje obłędnie z wieloma klasycznymi dodatkami do obiadu. 

Zobacz wideo Kurczak w parmezanie, czyli włosko-amerykański klasyk

Przepis na kotleciki szu szu - idealnie chrupiące i pełne aromatów

Składniki: 

  • 2 filety z kurczaka,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 3 żółtka,
  • 3 łyżki oleju,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego,
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu,
  • opcjonalnie odrobina chili,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania: 

  1. Mięso umyj, osusz i oczyść z błonek i innych niedoskonałości.
  2. Następnie pokrój filet z kurczaka na płaskie kotleciki.
  3. Teraz pora na marynatę, która odpowiada za idealny smak szu szu. W misce wymieszaj jajka z mąką ziemniaczaną. Dodaj olej, jogurt i przyprawy: paprykę, sól, czosnek, pieprz i opcjonalnie chili. Całość dokładnie wymieszaj.
  4. W tak przygotowanej i dokładnie wymieszanej marynacie zanurz kurczaka. Pamiętaj, by każdy kawałek był dokładnie pokryty. Teraz są dwie opcje - mięso od razu trafia na rozgrzaną patelnię, lub trafia do lodówki na godzinę, lub dwie - wówczas będzie o niebo lepsze, kruche i delikatne. 
  5. Kotleciki szu szu smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju. Gdy mięso będzie złote i chrupiące, możemy przenieść je na talerze. 
  6. Szu szu serwuj z ulubionymi dodatkami jak ryż, pure, frytki i dowolne, kolorowe surówki. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.