• Link został skopiowany

Kurczaka wrzuć do ciasta i dodaj ser. Tak powstaną kotlety, które się nie znudzą. Na piątkową kolację jak znalazł

Gdy tradycyjne kotlety schabowe i mielone stanął się nudną propozycja, na ratunek przychodzą mało znane, ale równie smaczne potrawy. Kotlety francuskie to oryginalny powiew świeżości, a zrobienie ich nie jest wcale trudne. Wystarczy połączyć kilka składników i gotowe.
Kotlety siekane
nelea33 / Shutterstock

Kiedy w głowie pustka, a na obiad trzeba coś przyszykować, na ratunek przychodzą dania, które robi się w okamgnieniu. Taką propozycją są kotlety francuskie, które wyróżniają się sposobem przygotowania. Aby je wykonać, mięso drobiowe pokrój na drobne kawałki, a resztę składników połącz w misce. Do powstałej masy wrzuć kurczaka i całość dokładnie wymieszaj. Na koniec podsmaż masę i gotowe. Kotlety możesz podawać z ulubionymi dodatkami. Zapisz ten przepis, bo ta propozycja będzie hitem tej wiosny

Zobacz wideo Kotlety jajeczne z brokułami, tradycja w odsłonie "zero waste"

Przepis na kotlety drobiowe po francusku

Składniki

  • 1 kg filetów drobiowych,
  • duża cebula,
  • 150 ml mleka,
  • 2 średnie jajka,
  • 50 g mąki pszennej,
  • 200 g żółtego sera w kostce,
  • łyżka musztardy francuskiej,
  • olej,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Z filetów usuń chrząstki i włókna. Tak przygotowane mięso pokrój na mniejsze kawałki, które nie są większe niż 1 cm.
  2. Do dużej miski przesiej mąkę, wbij jajka, umieść musztardę francuską, a także wlej mleko. Wsyp również pieprz i sól. Całość dokładnie wymieszaj do połączenia składników i powstania jednolitej masy. Ser zetrzyj na dużych oczkach, cebulę obierz i drobno poszatkuj. Oba produkty również wsyp do powstałego ciasta.
  3. Po wymieszaniu wrzuć do masy posiekane kawałki kurczaka. Ponownie wszystko wymieszaj.
  4. Na patelni rozgrzej olej. Łyżką stołową nakładaj porcje na tłuszcz i formuj z nich placki na kształt kotletów. Wszystkie kotleciki smaż z dwóch stron na złoty kolor.
  5. Po wysmażeniu przełóż je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, do odsączenia nadmiaru tłuszczu.
  6. Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.

OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: