Gdy tradycyjne kotlety schabowe i mielone stanął się nudną propozycja, na ratunek przychodzą mało znane, ale równie smaczne potrawy. Kotlety francuskie to oryginalny powiew świeżości, a zrobienie ich nie jest wcale trudne. Wystarczy połączyć kilka składników i gotowe.
nelea33 / Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Kiedy w głowie pustka, a na obiad trzeba coś przyszykować, na ratunek przychodzą dania, które robi się w okamgnieniu. Taką propozycją są kotlety francuskie, które wyróżniają się sposobem przygotowania. Aby je wykonać, mięso drobiowe pokrój na drobne kawałki, a resztę składników połącz w misce. Do powstałej masy wrzuć kurczaka i całość dokładnie wymieszaj. Na koniec podsmaż masę i gotowe. Kotlety możesz podawać z ulubionymi dodatkami. Zapisz ten przepis, bo ta propozycja będzie hitem tej wiosny.
REKLAMA
Zobacz wideo Kotlety jajeczne z brokułami, tradycja w odsłonie "zero waste"
Przepis na kotlety drobiowe po francusku
Składniki
1 kg filetów drobiowych,
duża cebula,
150 ml mleka,
2 średnie jajka,
50 g mąki pszennej,
200 g żółtego sera w kostce,
łyżka musztardy francuskiej,
olej,
sól,
pieprz.
Sposób przygotowania
Z filetów usuń chrząstki i włókna. Tak przygotowane mięso pokrój na mniejsze kawałki, które nie są większe niż 1 cm.
Do dużej miski przesiej mąkę, wbij jajka, umieść musztardę francuską, a także wlej mleko. Wsyp również pieprz i sól. Całość dokładnie wymieszaj do połączenia składników i powstania jednolitej masy. Ser zetrzyj na dużych oczkach, cebulę obierz i drobno poszatkuj. Oba produkty również wsyp do powstałego ciasta.
Po wymieszaniu wrzuć do masy posiekane kawałki kurczaka. Ponownie wszystko wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej. Łyżką stołową nakładaj porcje na tłuszcz i formuj z nich placki na kształt kotletów. Wszystkie kotleciki smaż z dwóch stron na złoty kolor.
Po wysmażeniu przełóż je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, do odsączenia nadmiaru tłuszczu.