-
Haps
-
Jak przygotować
- Kurczaka wrzuć do ciasta i dodaj ser. Tak powstaną kotlety, które się nie znudzą. Na piątkową kolację jak znalazł
Kurczaka wrzuć do ciasta i dodaj ser. Tak powstaną kotlety, które się nie znudzą. Na piątkową kolację jak znalazł
Gdy tradycyjne kotlety schabowe i mielone stanął się nudną propozycja, na ratunek przychodzą mało znane, ale równie smaczne potrawy. Kotlety francuskie to oryginalny powiew świeżości, a zrobienie ich nie jest wcale trudne. Wystarczy połączyć kilka składników i gotowe.
Kiedy w głowie pustka, a na obiad trzeba coś przyszykować, na ratunek przychodzą dania, które robi się w okamgnieniu. Taką propozycją są kotlety francuskie, które wyróżniają się sposobem przygotowania. Aby je wykonać, mięso drobiowe pokrój na drobne kawałki, a resztę składników połącz w misce. Do powstałej masy wrzuć kurczaka i całość dokładnie wymieszaj. Na koniec podsmaż masę i gotowe. Kotlety możesz podawać z ulubionymi dodatkami. Zapisz ten przepis, bo ta propozycja będzie hitem tej wiosny.
Zobacz wideo
Kotlety jajeczne z brokułami, tradycja w odsłonie "zero waste"
Przepis na kotlety drobiowe po francusku
Składniki
- 1 kg filetów drobiowych,
- duża cebula,
- 150 ml mleka,
- 2 średnie jajka,
- 50 g mąki pszennej,
- 200 g żółtego sera w kostce,
- łyżka musztardy francuskiej,
- olej,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Z filetów usuń chrząstki i włókna. Tak przygotowane mięso pokrój na mniejsze kawałki, które nie są większe niż 1 cm.
- Do dużej miski przesiej mąkę, wbij jajka, umieść musztardę francuską, a także wlej mleko. Wsyp również pieprz i sól. Całość dokładnie wymieszaj do połączenia składników i powstania jednolitej masy. Ser zetrzyj na dużych oczkach, cebulę obierz i drobno poszatkuj. Oba produkty również wsyp do powstałego ciasta.
- Po wymieszaniu wrzuć do masy posiekane kawałki kurczaka. Ponownie wszystko wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej. Łyżką stołową nakładaj porcje na tłuszcz i formuj z nich placki na kształt kotletów. Wszystkie kotleciki smaż z dwóch stron na złoty kolor.
- Po wysmażeniu przełóż je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, do odsączenia nadmiaru tłuszczu.
- Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl