• Link został skopiowany

Kotlety siekane z kurczaka. Dodaj ten składnik, a uzyskasz soczysty efekt. Zrobisz je w kilka minut

Kotlety siekane z kurczaka to pyszne rozwiązanie dla całej rodziny. Przepis jest prosty, a odpowiednie dodatki sprawiają, że obiad nie jest nudny i chętnie zjedzą go także dzieci. Sekretem tej potrawy są także inne składniki. Jak je przyrządzić? Wypróbuj sprawdzony przepis i zapomnij o zwykłym schabowym.
Kotlety siekane z kurczaka. Dodaj majonezu, a uzyskasz soczyste mięsko. Zrobisz je w kilka minut
Fot. iStock/porosolka
Zobacz wideo Kotlety jajeczne z brokułami, tradycja w odsłonie "zero waste"

Kotlety siekane z kurczaka są pyszną alternatywą dla mielonych, czy klasycznych schabowych. Kiedy nie masz już pomysłu, co przygotować, przełam nudę i wypróbuj nasz przepis. Zaletą kotlecików drobiowych jest indywidualny dobór dodatków. Dzięki temu w prosty sposób uzyskasz ciekawą potrawę w różnym wydaniu.

Kotlety siekane z kurczaka z majonezem. Nie zapomnij o serze!

Sekretem udanych kotletów siekanych jest nie tylko dodanie majonezu. Podczas przyrządzania potrawy potrzebny będzie także ulubiony żółty ser. To on sprawi, że mięso będzie soczyste, a roztopiony ser rozpłynie się w ustach. Istotne są także przyprawy, jednak miłośnikom kolorów polecamy dodanie odrobiny świeżej czerwonej papryki, posiekanej w kostkę. Oczywiście produkt ten nie jest obowiązkowy.

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka,
  • 120 g żółtego sera,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki mąki,
  • cebula,
  • połowa czerwonej papryki (można pominąć),
  • sól,
  • czarny pieprz.

Smacznym rozwiązaniem jest dodanie świeżej natki pietruszki, która nie tylko podkreśli smak, ale także doda pięknego, wiosennego koloru całej potrawie.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Kotleciki z kurczaka z majonezem i serem. Sposób przygotowania

  1. Pierś z kurczaka opłucz delikatnie. Osusz za pomocą ręcznika papierowego.
  2. Mięso posiekaj drobno i przełóż do miski.
  3. Obierz cebulę i zetrzyj na najdrobniejszych oczkach kuchennej tarki. Dodaj do drobiu.
  4. Wbij jajka i wlej majonez i wsyp mąkę. Dokładnie wymieszaj.
  5. Żółty ser utrzyj na tarce, dodaj do masy na kotlety.
  6. Paprykę oraz natkę pietruszki posiekaj i dodaj do pozostałych składników. (Można zrezygnować z tego etapu).
  7. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. 
  8. Za pomocą łyżki nałóż pojedyncze porcje i smaż z obu stron na złocisty kolor. 
Więcej o: