-
Haps
-
Jak przygotować
- Kotlet pożarski - idealny obiad na niedzielę. Od mielonego różni się mięsem i nietypową panierką - zapomnij o bułce
Kotlet pożarski - idealny obiad na niedzielę. Od mielonego różni się mięsem i nietypową panierką - zapomnij o bułce
Kotlety pożarskie na pierwszy rzut oka przypominają po prostu mielone, ale nie mają ze sobą wiele wspólnego. Różnią się przygotowaniem mięsa - pożarskie są z siekanego drobiu. Maja też inną panierkę - nie znajdziemy tu bułki tartej, ale pokruszone grzanki. Jak zrobić najlepszy obiad na niedzielę? Lepiej znajdź ostrzałkę do noża - będzie trochę siekania.
Więcej przepisów na domowe obiady znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Kotlety pożarskie są zrobione z mięsa drobiowego lub połączenia drobiu i cielęciny. Tradycyjne kotlety pożarskie nie są jednak z mięsa mielonego, tylko z drobno siekanego, jak na tatar. Przepis na kolety pożarskie jest zatem prosty, lecz czasochłonny. Jednak możemy temu zaradzić - mięso możesz także rozdrobnić w malakserze, jednak uważaj, by nie wyszła z niego papka - poszczególne kawałki muszą być wyczuwalne. Kolejną rzeczą bardzo ważną przy robieniu tych kotletów jest panierka. Zazwyczaj obtaczamy kotlety w bułce tartej. Tym razem trzeba użyć grzanek. Takie kotlety bosko chrupią przy każdym kęsie i są po prostu przepyszne - idealne na obiad na niedzielę.
Kolety pożarskie - przepis na niedzielny obiad
Składniki:
- ok. 600 g mięsa z piersi kurczaka
- 1 buła namoczona w mleku lub bulionie
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- sól, pieprz, czosnek granulowany
- masło klarowane lub olej do smażenia
- kilka kromek bułki paryskiej lub innego jasnego pieczywa na grzanki.
Sposób wykonania:
- Mięso oczyść z błonek i posiekaj nożem najdrobniej, jak się da. Możesz także rozdrobnić je w malakserze.
- Do masy mięsnej dodaj odciśniętą kajzerkę, sól, pieprz, śmietanę oraz mąkę ziemniaczaną. Całość wymieszaj.
- Pieczywo pokrój w bardzo drobną kostkę, włóż do miski, oprósz lekko granulowanym czosnkiem i zwilż oliwą. Następnie wymieszaj i rozsyp na blaszce do pieczenia. Piecz przez 10 minut w 150 stopniach. Możesz także podsmażyć je na suchej patelni.
- Zwilżonymi dłońmi odrywaj kawałki masy mięsnej i formuj je w kształt kotletów. Następnie obtocz je w grzankach.
- Patelnie porządnie rozgrzej z dodatkiem masła klarowanego lub oleju roślinnego. Kotlety smaż z każdej strony, aż grzanki będą złote. Następnie przełóż kotlety brytfanny i daj im "dojść" w piekarniku. Wystarczy kwadrans w 180 stopniach.
Tak przygotowane kotlety pożarskie świetnie smakują ze wszystkimi dodatkami. Jeśli znudziły ci się tradycyjne mielone lub schabowe, kolety pożarskie będą świetną opcją na obiad na niedzielę.