Tani i ekspresowy pomysł na obiad o tajemniczej nazwie - kotleciki szu szu. Zjesz je ze smakiem

Jeśli szukacie taniego i błyskawicznego pomysłu na obiad, przedstawiamy przepis na kotleciki szu szu. Pod tajemniczą nazwą kryje się danie z drobiu, które zasmakuje całej rodzinie. Jak je zrobić? To bardzo proste. Ziołowa marynata sprawi, że kotlety będą miały fantastyczny smak.

Kotleciki szu szu będą świetnym rozwiązaniem na szybki i tani obiad o oryginalnym smaku. Można podawać je z ziemniakami i różnymi surówkami. Ich przygotowanie nie zajmie wam wiele czasu, a ziołowa panierka sprawi, że zyskają niezwykłego aromatu. Zrobicie je w kilku prostych krokach. 

Zobacz wideo

Przepis na kotleciki szu szu - będą oryginalnym pomysłem na obiad

W przygotowaniu kotlecików szu szu najważniejsza jest dobrze doprawiona marynata. Ilości i rodzaje przypraw można dodawać według własnych upodobań. 

Składniki:

  • podwójny filet z piersi indyka,
  • dwa żółtka,
  • dwie łyżki mąki ziemniaczanej,
  • trzy łyżki jogurtu naturalnego,
  • trzy ząbki czosnku,
  • szczypta soli,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • pieprz mielony,
  • płaska łyżeczka pieprzu cayenne,
  • trzy łyżki oleju rzepakowego.

Kotleciki o tajemniczej nazwie przygotowuje się w bardzo prosty sposób

Przygotowanie:

  1. Obierz czosnek i przeciśnij przez praskę. Można go też bardzo drobno posiekać albo zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach.
  2. Przygotuj marynatę. W misce wymieszaj jogurt naturalny z solą, pieprzem, słodką papryką, pieprzem cayenne, czosnkiem, żółtkami, mąkę ziemniaczaną i olejem rzepakowym. Połącz dokładnie składniki, aby powstała jednolita, gładka masa.
  3. Mięso wypłucz, osusz i pokrój w podłużne kawałki. Zanurzaj je dokładnie w marynacie i wstaw do lodówki na co najmniej dwie godziny. Najlepiej jest zostawić kotlety w lodówce na całą noc.
  4. Po tym czasie smaż kotlety szu szu na rozgrzanej patelni z obu stron aż panierka nabierze złotego koloru. Można podawać je z ziemniakami i różnymi surówkami. Najlepiej smakują bezpośrednio po usmażeniu.

Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA