Kotleciki szu szu będą świetnym rozwiązaniem na szybki i tani obiad o oryginalnym smaku. Można podawać je z ziemniakami i różnymi surówkami. Ich przygotowanie nie zajmie wam wiele czasu, a ziołowa panierka sprawi, że zyskają niezwykłego aromatu. Zrobicie je w kilku prostych krokach.
Przepis na kotleciki szu szu - będą oryginalnym pomysłem na obiad
W przygotowaniu kotlecików szu szu najważniejsza jest dobrze doprawiona marynata. Ilości i rodzaje przypraw można dodawać według własnych upodobań.
Składniki:
- podwójny filet z piersi indyka,
- dwa żółtka,
- dwie łyżki mąki ziemniaczanej,
- trzy łyżki jogurtu naturalnego,
- trzy ząbki czosnku,
- szczypta soli,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- pieprz mielony,
- płaska łyżeczka pieprzu cayenne,
- trzy łyżki oleju rzepakowego.
Przepis na gofry delikatniejsze niż chmurka. Sekret dotyczy jajek
Kotleciki o tajemniczej nazwie przygotowuje się w bardzo prosty sposób
Przygotowanie:
- Obierz czosnek i przeciśnij przez praskę. Można go też bardzo drobno posiekać albo zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach.
- Przygotuj marynatę. W misce wymieszaj jogurt naturalny z solą, pieprzem, słodką papryką, pieprzem cayenne, czosnkiem, żółtkami, mąkę ziemniaczaną i olejem rzepakowym. Połącz dokładnie składniki, aby powstała jednolita, gładka masa.
- Mięso wypłucz, osusz i pokrój w podłużne kawałki. Zanurzaj je dokładnie w marynacie i wstaw do lodówki na co najmniej dwie godziny. Najlepiej jest zostawić kotlety w lodówce na całą noc.
- Po tym czasie smaż kotlety szu szu na rozgrzanej patelni z obu stron aż panierka nabierze złotego koloru. Można podawać je z ziemniakami i różnymi surówkami. Najlepiej smakują bezpośrednio po usmażeniu.
Smacznego!
Obieranie ziemniaków nigdy nie było takie proste - bezkonkurencyjny trik
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl