Jeśli szukacie taniego i błyskawicznego pomysłu na obiad, przedstawiamy przepis na kotleciki szu szu. Pod tajemniczą nazwą kryje się danie z drobiu, które zasmakuje całej rodzinie. Jak je zrobić? To bardzo proste. Ziołowa marynata sprawi, że kotlety będą miały fantastyczny smak.
Fot. TonyZhu/Pixabay
REKLAMA
REKLAMA
Kotleciki szu szu będą świetnym rozwiązaniem na szybki i tani obiad o oryginalnym smaku. Można podawać je z ziemniakami i różnymi surówkami. Ich przygotowanie nie zajmie wam wiele czasu, a ziołowa panierka sprawi, że zyskają niezwykłego aromatu. Zrobicie je w kilku prostych krokach.
REKLAMA
Zobacz wideo
Przepis na kotleciki szu szu - będą oryginalnym pomysłem na obiad
W przygotowaniu kotlecików szu szu najważniejsza jest dobrze doprawiona marynata. Ilości i rodzaje przypraw można dodawać według własnych upodobań.
Kotleciki o tajemniczej nazwie przygotowuje się w bardzo prosty sposób
Przygotowanie:
Obierz czosnek i przeciśnij przez praskę. Można go też bardzo drobno posiekać albo zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach.
Przygotuj marynatę. W misce wymieszaj jogurt naturalny z solą, pieprzem, słodką papryką, pieprzem cayenne, czosnkiem, żółtkami, mąkę ziemniaczaną i olejem rzepakowym. Połącz dokładnie składniki, aby powstała jednolita, gładka masa.
Mięso wypłucz, osusz i pokrój w podłużne kawałki. Zanurzaj je dokładnie w marynacie i wstaw do lodówki na co najmniej dwie godziny. Najlepiej jest zostawić kotlety w lodówce na całą noc.
Po tym czasie smaż kotlety szu szu na rozgrzanej patelni z obu stron aż panierka nabierze złotego koloru. Można podawać je z ziemniakami i różnymi surówkami. Najlepiej smakują bezpośrednio po usmażeniu.
Smacznego!
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl