Przepis na gofry delikatniejsze niż chmurka. Sekret dotyczy jajek i rezygnacji z jednego składnika

Gofry kojarzą nam się ze wszystkim, co dobre i przyjemne. Przepis jest naprawdę prosty, ale jeśli masz ochotę na gofry tak delikatne i puszyste jak chmurka, mamy coś dla ciebie. Pierwsze co musisz zrobić, to wykreślić mleko z listy składników na rzecz maślanki. Kolejną rzeczą są jajka - białka trzeba obowiązkowo ubić na pianę.

Więcej przepisów na słodkie śniadania znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Gofry kojarzą się nam z wakacyjnymi wyjazdami nad morze i letnimi spacerami po zabytkowych rynkach. Nie musisz jednak czekać do czerwca, żeby cieszyć się smakiem przepysznych gofrów - wystarczy, że zainspirujesz się naszym przepisem. 

Przepis na gofry puszystsze niż chmurka

Składniki:

  • 0,5 l maślanki
  • 300 g mąki pszennej tortowej lub krupczatki
  • 2 większe jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok. 70 g roztopionego masła
  • szczypta soli
  • ulubione dodatki do dekoracji

Sposób wykonania:

  1. Masło podgrzej w rondelku, ale nie dopuść, by się zagotowało.
  2. Białka oddziel od żółtek. Żółtka wlej do miski, dodaj mąkę, cukier, maślankę, sodę oraz proszek do pieczenia. Całość zmiksuj, stopniowo wlewając masło.
  3. Miskę z ciastem odłóż na 10 - 15 minut. W tym czasie ubij pianę z białek i ostrożnie wmieszaj ją w ciasto.
  4. Gofrownicę porządnie rozgrzej i lekko natłuść jej blaszki. Nakładaj porcje ciasta na gofry i smaż, w zależności od mocy urządzenia, aż gofry będą złote.
  5. Podawaj oprószone cukrem pudrem, z bitą śmietaną i owocami lub domową marmoladą. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.