-
Haps
-
Jak przygotować
- Przepis na gofry delikatniejsze niż chmurka. Sekret dotyczy jajek i rezygnacji z jednego składnika
Przepis na gofry delikatniejsze niż chmurka. Sekret dotyczy jajek i rezygnacji z jednego składnika
Gofry kojarzą nam się ze wszystkim, co dobre i przyjemne. Przepis jest naprawdę prosty, ale jeśli masz ochotę na gofry tak delikatne i puszyste jak chmurka, mamy coś dla ciebie. Pierwsze co musisz zrobić, to wykreślić mleko z listy składników na rzecz maślanki. Kolejną rzeczą są jajka - białka trzeba obowiązkowo ubić na pianę.
Więcej przepisów na słodkie śniadania znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Gofry kojarzą się nam z wakacyjnymi wyjazdami nad morze i letnimi spacerami po zabytkowych rynkach. Nie musisz jednak czekać do czerwca, żeby cieszyć się smakiem przepysznych gofrów - wystarczy, że zainspirujesz się naszym przepisem.
Przepis na gofry puszystsze niż chmurka
Składniki:
- 0,5 l maślanki
- 300 g mąki pszennej tortowej lub krupczatki
- 2 większe jajka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżeczka proszku do pieczenia
- ok. 70 g roztopionego masła
- szczypta soli
- ulubione dodatki do dekoracji
Sposób wykonania:
- Masło podgrzej w rondelku, ale nie dopuść, by się zagotowało.
- Białka oddziel od żółtek. Żółtka wlej do miski, dodaj mąkę, cukier, maślankę, sodę oraz proszek do pieczenia. Całość zmiksuj, stopniowo wlewając masło.
- Miskę z ciastem odłóż na 10 - 15 minut. W tym czasie ubij pianę z białek i ostrożnie wmieszaj ją w ciasto.
- Gofrownicę porządnie rozgrzej i lekko natłuść jej blaszki. Nakładaj porcje ciasta na gofry i smaż, w zależności od mocy urządzenia, aż gofry będą złote.
- Podawaj oprószone cukrem pudrem, z bitą śmietaną i owocami lub domową marmoladą.