tarka
-
Po co jest chropowata strona tarki kuchennej? Nie tylko do ziemniaków na placki - ma też inne zastosowania
Trudno wyobrazić sobie bardziej użyteczny przyrząd kuchenny niż tarka. Najczęściej ścieramy na niej sery, warzywa i zazwyczaj używamy strony z grubymi lub małymi oczkami, czy też strony do szatkowania. Zdecydowanie rzadziej korzystamy ze strony z...
-
Jak naostrzyć tarkę? Czy można ją myć w zmywarce? Wyjaśniamy
Czy tarka, której ząbki są nieostre nadaje się tylko do wyrzucenia? Niekoniecznie! Jest bardzo prosty sposób, dzięki któremu możecie ją naostrzyć. Podpowiadamy, jak to zrobić.
-
Prosty trik na ścieranie sera na tarce tak, by zrobić to szybciej i bez brudzenia
Lubisz jeść starty żółty ser, ale nie cierpisz ścierać go na tarce, bo przywiera do jej powierzchni i ciężko ją później umyć? Jest prosty sposób na to, by zrobić to szybciej i bez brudzenia.