Jak naostrzyć tarkę? Czy można ją myć w zmywarce? Wyjaśniamy

Czy tarka, której ząbki są nieostre nadaje się tylko do wyrzucenia? Niekoniecznie! Jest bardzo prosty sposób, dzięki któremu możecie ją naostrzyć. Podpowiadamy, jak to zrobić.

Więcej porad do zastosowania w kuchni znajdziesz na naszej stronie głównej

Sprzęty kuchenne mają to do siebie, że mogą się szybko zużywać - zwłaszcza gdy często z nich korzystamy. Tarka kuchenna też w końcu straci swoją ostrość. Nie oznacza to jednak, że jej miejsce jest wtedy w śmietniku. Wystarczy użyć papieru ściernego, by była jak nowa. Jak to zrobić?

Jak naostrzyć tarkę kuchenną?

Słabo naostrzona tarta kiepsko uciera warzywa i może pokaleczyć nam dłonie. Tymczasem warto sięgnąć po zwykły papier ścierny, który większość z nas ma w swoich domach. Do naostrzenia tarki przyda się papier o gradacji 240 i 800.

Przed ostrzeniem tarkę należy dokładnie umyć. Następnie chwytamy tarkę za rączkę i ścieramy jej ząbki w kierunku przeciwnym niż ten podczas ścierania warzyw. Najpierw używamy papieru o gradacji 240, a później - 800.

Gdy tarka jest naostrzona, trzeba usunąć z niej resztki papieru. Konieczne będzie więc dokładne przepłukanie przyrządu i umycie detergentem. Drobinki nie powinny zostać na ząbkach, ponieważ potem mogą się znaleźć w naszym jedzeniu!

Zobacz wideo Placki ziemniaczane

Czy tarkę kuchenną można myć w zmywarce?

Nie zaleca się mycia tarki w zmywarce. Może przez to szybciej rdzewieć oraz oczywiście tracić ostrość ząbków. Ostrzenie będzie potrzebne częściej, a w końcu może być konieczny zakup nowej tarki.

Zamiast mycia w zmywarce należy ją po prostu umyć pod bieżącą wodą. Najlepiej robić to po każdym użyciu - dzięki temu zmniejszamy też ryzyko przeniesienia bakterii gnilnych na nasze potrawy. Korzyść i dla sprzętu, i dla zdrowia!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: