Placuszki z jabłkami to banalnie prosty i zarazem szybki sposób na pyszne śniadanie, lunch do pracy lub szkoły albo pocieszający podwieczorek po intensywnym dniu. Kochają je i dzieci, i dorośli, którzy z chęcią zajadają się placuszkami, wspominając beztroskie czasy dzieciństwa i babciną lub mamusiną kuchnię. Jednak żeby placki były naprawdę udane, czyli puszyste, mięciutkie i w sam raz słodkie, musisz zamienić mleko na jogurt naturalny. Potem chwila miksowania i cyk, na patelnię. Na pewno udadzą ci się jeszcze lepiej niż kilkadziesiąt lat temu twojej babci.
Zobacz wideo Zobacz nasz przepis na serniczki z patelni
Placki z jabłkami na jogurcie - kilka chwil i gotowe
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 0,5 szklanki cukru (lub mniej, jeśli nie lubisz zbyt słodkich placuszków),
- 400 ml jogurtu naturalnego,
- 2 łyżeczki sody,
- 2 jajka,
- 3 roztopionego masła,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 2-3 jabłka starte na tarce,
- olej lub masło klarowane do smażenia.
Placki z jabłkami na jogurcie - sposób wykonania:
- Przygotuj miskę i dokładnie przesiej do niej mąkę z sodą. Następnie wbij całe jajka, dodaj jogurt oraz oba cukry. Na tym etapie dodaj także starte jabłka (wcześniej możesz wymieszać je z odrobiną cynamonu).
- Zacznij miksować na wolnych obrotach lub mieszać łopatką. Kiedy składniki się połączą, cienką strużką wlewaj olej, nie przerywając miksowania lub mieszania.
- Patelnię z dodatkiem oleju lub masła porządnie rozgrzej. Chochelką nakładaj porcje ciasta na placuszki.
- Smaż z obu stron na złoty kolor. Pamiętaj jednak, żeby patelnia była rozgrzana, ale moc palnika nie powinna być za duża, bo wówczas mogą się przypalić z zewnątrz, a w środku pozostać surowe.
Usmażone placuszki połóż na ręczniku papierowym, by odsączyć ewentualny nadmiar tłuszczu. Kiedy nieco przestygną, oprósz je cukrem pudrem. Możesz podawać także z kremem czekoladowym, miodem lub domową konfiturą.