Jeśli lubisz banany, ten przepis dosłownie skradnie ci serce i nie odda za żadne skarby świata. Dżem z bananów możesz robić przez cały rok, ale kiedy zimą nie ma innych, sezonowych owoców, zasil swoją spiżarnię tym złotym, słodziuteńkim smarowidłem. Zagęszcza się go galaretką, a smak podkręcają przyprawy. Szczególnie ważny jest cynamon - ta korzenna przyprawa kocha się z jabłkami, ale od czasu do czasu "skacze w bok" do bananów, nie tylko w tym przepisie. Do tego jeszcze sok z cytryny i cukier waniliowy i masz dżemik jak ta lala.
Zobacz wideo Zobacz przepis na przepyszne ciasto. Oto kopiec kreta
Dżem bananowy z cynamonem. Najlepsze smarowidło do naleśników i gofrów
Składniki:
- ok. 1 kg dojrzałych bananów (6-7 sztuk),
- 2 pełne łyżki galaretki w proszku (białej lub bananowej),
- czubata łyżka cukru waniliowego,
- sok wyciśnięty z jednej cytryny,
- pełna łyżka cukru,
- pół łyżeczki cynamonu
- woda.
Dżem bananowy - sposób wykonania:
- Przygotuj garnek lub szeroki rondel, najlepiej z grubym dnem. Wlej sok wyciśnięty z cytryny oraz wodę - wystarczy już ok. 100 ml. Następnie dodaj obrane banany pokrojone na kawałki.
- Do garnka z bananami dodaj cukier waniliowy, biały oraz cynamon. Wymieszaj i podgrzewaj na wolnym ogniu.
- Kiedy banany już będą gorące, zmiksuj całość blenderem ręcznym na gładką masę.
- Dżem bananowy gotuj na wolnym ogniu przez ok. 20 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie wsyp galaretkę w proszku, wymieszaj i gotuj jeszcze przez ok. 7 minut.
- Gorący dżem przełóż do czystych i wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręć i odwróć denkami do góry, żeby zakrętki się zassały. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Widzisz, jakie to proste? I zapewniamy, że jak proste, tak pyszne. Jeśli chcesz, do bananów możesz dodać kilka mandarynek, pomarańczę lub gruszki i zrobić tym samym owocowe supersmarowidło. Będzie idealne nie tylko do placuszków i naleśników, lecz także jako dodatek do śmietankowych lodów. To dopiero deser!