Nie chlebek i nie placki. Z bananów robię najlepsze smarowidło do gofrów i naleśników

Chyba wszyscy uwielbiamy banany. To wartościowe i smaczne owoce o dużej zawartości potasu i wysokim indeksie sytości, dzięki czemu natychmiastowo łagodzą głód. Zwykle stanowią albo przekąskę, albo składnik owsianek, a kiedy są już mocno dojrzałe, przerabiamy je na placki lub chlebek. Jednak istnieje jeszcze jedna rzecz z bananów, na której punkcie zwyczajnie można oszaleć. Do gofrów i tostów na słodko nie ma nic lepszego.

Jeśli lubisz banany, ten przepis dosłownie skradnie ci serce i nie odda za żadne skarby świata. Dżem z bananów możesz robić przez cały rok, ale kiedy zimą nie ma innych, sezonowych owoców, zasil swoją spiżarnię tym złotym, słodziuteńkim smarowidłem. Zagęszcza się go galaretką, a smak podkręcają przyprawy. Szczególnie ważny jest cynamon - ta korzenna przyprawa kocha się z jabłkami, ale od czasu do czasu "skacze w bok" do bananów, nie tylko w tym przepisie. Do tego jeszcze sok z cytryny i cukier waniliowy i masz dżemik jak ta lala. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na przepyszne ciasto. Oto kopiec kreta

Dżem bananowy z cynamonem. Najlepsze smarowidło do naleśników i gofrów

Składniki:

  • ok. 1 kg dojrzałych bananów (6-7 sztuk),
  • 2 pełne łyżki galaretki w proszku (białej lub bananowej),
  • czubata łyżka cukru waniliowego,
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny,
  • pełna łyżka cukru,
  • pół łyżeczki cynamonu
  • woda.

Dżem bananowy - sposób wykonania:

  1. Przygotuj garnek lub szeroki rondel, najlepiej z grubym dnem. Wlej sok wyciśnięty z cytryny oraz wodę - wystarczy już ok. 100 ml. Następnie dodaj obrane banany pokrojone na kawałki.
  2. Do garnka z bananami dodaj cukier waniliowy, biały oraz cynamon. Wymieszaj i podgrzewaj na wolnym ogniu.
  3. Kiedy banany już będą gorące, zmiksuj całość blenderem ręcznym na gładką masę.
  4. Dżem bananowy gotuj na wolnym ogniu przez ok. 20 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie wsyp galaretkę w proszku, wymieszaj i gotuj jeszcze przez ok. 7 minut.
  5. Gorący dżem przełóż do czystych i wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręć i odwróć denkami do góry, żeby zakrętki się zassały. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Widzisz, jakie to proste? I zapewniamy, że jak proste, tak pyszne. Jeśli chcesz, do bananów możesz dodać kilka mandarynek, pomarańczę lub gruszki i zrobić tym samym owocowe supersmarowidło. Będzie idealne nie tylko do placuszków i naleśników, lecz także jako dodatek do śmietankowych lodów. To dopiero deser!

Więcej o: