Pampuchy, kluski na parze, parowańce, to różne nazwy pysznego i łatwego dania, które na pewno każdy z nas kojarzy z czasów dzieciństwa. To nic innego jak bułeczki drożdżowe, ale nie pieczone w piekarniku, a parzone nad garnkiem z wrzącą wodą. Są okrąglutkie, puchate i pasują w zasadzie do każdego dania. Można je podawać ze skwarkami, na słodko z kremem czekoladowym lub bitą śmietaną i owocami, a także jako dodatek do wytrawnych dań czy na przykład zamiast pieczywa do zupy.
Pomysłów na podanie pampuchów jest bez liku, ale najpierw należy je odpowiednio przyrządzić. O czym należy pamiętać, by kluski na parze wyszły idealne - okrągłe i puszyste? Oczywiście o mące, najlepiej sprawdzi się typ 450, oraz o temperaturze. Każde danie z użyciem drożdży wymaga ciepła, zatem przed wykonaniem smacznych parowańców zadbaj o to, by wszystkie składniki miały tę samą temperaturę, a mleko ok. 30 stopni.
Zobacz wideo Zobacz nasz dwa przepisy na kluski leniwe
Mięciutkie i okrąglutkie. Przepis na kluski na parze
Składniki:
- 20 g świeżych drożdży,
- 400 g mąki pszennej,
- 250 ml ciepłego mleka,
- 1 jajko,
- 50 g masła,
- 30 g cukru,
- odrobina soli.
Kluski na parze - sposób wykonania:
- Jeśli upewnisz się, że wszystkie składniki mają temperaturę pomieszczenia, przygotuj rozczyn. Do miseczki wkrusz drożdże i dodaj płaską łyżeczkę cukru oraz 6-7 łyżek mąki. Wlej mleko i wymieszaj całość. Następnie przykryj miseczkę suchą ścierką i odstaw w ciepłe miejsce, by rozczyn zaczął pracować.
- Kiedy rozczyn pracuje, w rondelku rozpuść masło. Pozostaw, by nieco przestygło i osiągnęło temperaturę rozczynu.
- Przygotuj kolejną miskę i przesiej do niej resztę mąki. Dodaj pozostały cukier, wbij jajko i delikatnie dosól. Następnie ostrożnie wlewaj rozczyn i zacznij delikatnie wyrabiać ciasto. Kiedy składniki się już lekko połączą, cienką strużką wlewaj ciepłe masło. Zagnieć ciasto i przykryj miskę ściereczką. Ponownie odstaw w ciepłe miejsce, by urosło. Powinno podwoić swoją objętość, co może zająć ok. 40 minut.
- Kiedy ciasto już ładnie wyrosło, przełóż je na blat lub stolnicę obsypaną mąką. Delikatnie rozwałkuj ciasto i podziel je na równe części. Następnie z każdej z nich uformuj kulkę i ponownie pozostaw do wyrośnięcia pod ściereczką. Tym razem wystarczy zaledwie kilka minut. W tym czasie zagotuj wodę w szerokim garnku.
- Nad garnkiem przywiąż gazę i ułóż na niej część pampuchów tak, by nie dotykały się wzajemnie. Przykryj pokrywką i gotuj kluski przez ok. 10 minut, aż będą wyrośnięte i puszyste.