Najlepsza zupa na rosole to nie pomidorowa. Zrób tę i powróć do smaków dzieciństwa

Są takie smaki, do których wraca się z rozrzewnieniem i na pewno każdy miło pomyśli o zupie, którą dziś weźmiemy na tapet. Pamiętacie lekką, pachnącą i pyszną ryżankę? Jeśli tak, to kiedy ostatnio ją gotowaliście? Pewnie od czasów dzieciństwa nie mieliście jej w ustach, ale my dziś podpowiemy, jak ją zrobić, by smakowała jak u babci.

Lekka i pożywna zupa ryżanka to wspomnienie przedszkolnych stołówek i babcinej kuchni, kiedy zmarznięci wracaliśmy z jesiennego spaceru lub zabawy z przyjaciółmi na podwórku. Ta zupa pięknie pachnie i przywodzi na myśl same miłe wspomnienia. Niestety, ryżankę gotuje się już coraz rzadziej, wyparły ją zupy kremy i inne zupy na rosole, takie jak nieśmiertelna pomidorowa lub kalafiorowa. Czas przypomnieć sobie o ryżance i jesienią włączyć ją do swojego menu.

Zobacz wideo Zobacz nasze patenty na za słony rosół

Ryżanka - zupa na rosole lepsza od pomidorowej

Składniki:

  • ok. 2 l rosołu lub warzywnego bulionu,
  • ok. 150 g ryżu,
  • kilka ziemniaków,
  • por,
  • 2 marchewki (mogą być te z rosołu),
  • sól, pieprz, listki laurowe, ziele angielskie,
  • posiekana natka pietruszki,
  • masło.

Ryżanka - sposób wykonania:

  1. Jeśli nie masz gotowego rosołu, gotuj go na kurczaku lub indyku z dużą ilością warzyw i przypraw, by był aromatyczny i esencjonalny. Zachowaj wówczas dwie marchewki. Nie zapomnij o zielu angielskim i liściu laurowym.
  2. Do wrzącej wody wsyp ryż i gotuj go przez kilka minut. Powinien być twardy, ale lekko wypłukany ze skrobi, by zupa nie była za gęsta. Możesz także dokładnie wypłukać ryż w zimnej wodzie. Wówczas nie musisz go obgotowywać przed dodaniem do zupy.
  3. Jeśli gotujesz nowy rosół, zanim wsypiesz ryż i dodasz resztę składników, wyjmij mięso i oddziel je od kości. Następnie ponownie dodaj do zupy. Obierz ziemniaki i włóż do gotującego się wywaru.
  4. Kiedy ziemniaki będą już półmiękkie, dodaj ryż. Dodaj sól, pieprz i gotuj na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. W tym czasie na maśle zeszklij pokrojony por i dodaj go do zupy. Kiedy zupa będzie gotowa, udekoruj ją natką pietruszki.
Więcej o: