Kiedy miałam siedem lat, babcia smażyła mi na kolację. Cukinię w tej wersji kocham do dziś

W dzieciństwie każdy z nas miał swój ulubiony wakacyjny przysmak. Nie inaczej jest ze mną, ja jadłam cukinię niemal codziennie. Moja babcia świętej pamięci robiła najlepszą przekąskę z cukinii. Robię podobną, ale dodaję ser. Nie ma lepszej przekąski na lato i wiem, że rację przyzna mi mnóstwo osób.

Cukinia to warzywo nieopisanego potencjału. Robimy z niej pyszne placuszki, leczo po polsku, pasztety wegetariańskie i fantastyczne zapiekanki. Jednak uważam, że najlepszą rzeczą są krążki smażone w panierce. To smak mojego dzieciństwa i nie mogę przeżyć letnich dni bez tej przekąski. Kiedyś dodałam coś od siebie i choć babcia Zosia robiła je pyszne, ja wcale nie robię gorszych. Przyda się parmezan lub inny twardy, dojrzewający ser.

Zobacz wideo Makaron z cukinii jest obłędny. Zobacz nasze wideo i poznaj przepis

Najlepsza przekąska z cukinii. Te krążki pokochasz

Składniki:

  • 2 małe cukinie (najlepiej bez dużych pestek),
  • 3 jajka, 
  • 3 łyżki parmezanu,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • mąka pszenna, 
  • olej do smażenia, 
  • sól, pieprz i czosnek do smaku.

Krążki z cukinii - sposób wykonania:

  1. Cukinię oczyść i pokrój na krążki o grubości ok. 1 cm. Następnie przełóż do miski i dodaj łyżeczkę soli. Dokładnie wymieszaj i odstaw.
  2. Kiedy cukinia nieco zmięknie, zacznij ją panierować. Jajko roztrzep z odrobiną pieprzu i czosnku. Do innej miski wsyp mąkę pszenną, najlepiej przesianą. Do kolejnej wsyp bułkę tartą oraz starty parmezan.
  3. Zacznij panierować. Każdy krążek cukinii najpierw panieruj w mące, następnie w jajku i bułce tartej wymieszanej z parmezanem. Kiedy panierujesz, rozgrzej patelnię z tłuszczem. Polecam masło klarowane, ale może być też olej. 
  4. Opanierowane krążki cukinii kładź na mocno rozgrzany tłuszcz i na umiarkowanej mocy palnika smaż z obu stron, aż cukinia będzie apetycznie zrumieniona. Po usmażeniu połóż cukinię na ręczniku papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu. 

Takie krążki cukiniowe są idealne na ciepło, na zimno i na średnio. Z ketchupem, zapiekane z szynką i pomidorem lub po prostu z kwaśną śmietaną, jak podawała mi babcia. Jedyne, co warto wiedzieć, to że cukinia z ciemnozieloną skórką lub z dużymi pestkami będzie średnim wyborem na tę przekąskę. Najlepiej wykorzystywać młode warzywa.

Więcej o: