Cukinia to warzywo nieopisanego potencjału. Robimy z niej pyszne placuszki, leczo po polsku, pasztety wegetariańskie i fantastyczne zapiekanki. Jednak uważam, że najlepszą rzeczą są krążki smażone w panierce. To smak mojego dzieciństwa i nie mogę przeżyć letnich dni bez tej przekąski. Kiedyś dodałam coś od siebie i choć babcia Zosia robiła je pyszne, ja wcale nie robię gorszych. Przyda się parmezan lub inny twardy, dojrzewający ser.
Zobacz wideo Makaron z cukinii jest obłędny. Zobacz nasze wideo i poznaj przepis
Najlepsza przekąska z cukinii. Te krążki pokochasz
Składniki:
- 2 małe cukinie (najlepiej bez dużych pestek),
- 3 jajka,
- 3 łyżki parmezanu,
- 3 łyżki bułki tartej,
- mąka pszenna,
- olej do smażenia,
- sól, pieprz i czosnek do smaku.
Krążki z cukinii - sposób wykonania:
- Cukinię oczyść i pokrój na krążki o grubości ok. 1 cm. Następnie przełóż do miski i dodaj łyżeczkę soli. Dokładnie wymieszaj i odstaw.
- Kiedy cukinia nieco zmięknie, zacznij ją panierować. Jajko roztrzep z odrobiną pieprzu i czosnku. Do innej miski wsyp mąkę pszenną, najlepiej przesianą. Do kolejnej wsyp bułkę tartą oraz starty parmezan.
- Zacznij panierować. Każdy krążek cukinii najpierw panieruj w mące, następnie w jajku i bułce tartej wymieszanej z parmezanem. Kiedy panierujesz, rozgrzej patelnię z tłuszczem. Polecam masło klarowane, ale może być też olej.
- Opanierowane krążki cukinii kładź na mocno rozgrzany tłuszcz i na umiarkowanej mocy palnika smaż z obu stron, aż cukinia będzie apetycznie zrumieniona. Po usmażeniu połóż cukinię na ręczniku papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Takie krążki cukiniowe są idealne na ciepło, na zimno i na średnio. Z ketchupem, zapiekane z szynką i pomidorem lub po prostu z kwaśną śmietaną, jak podawała mi babcia. Jedyne, co warto wiedzieć, to że cukinia z ciemnozieloną skórką lub z dużymi pestkami będzie średnim wyborem na tę przekąskę. Najlepiej wykorzystywać młode warzywa.