Przepis na pampuchy jest banalnie prosty. Aby je przygotować, nie musimy mieć żadnych specjalnych umiejętności. Co więcej, można podawać je na wiele różnych sposobów - zarówno z mięsem, jak i na słodko - więc zdecydowanie każdy znajdzie nadzienie dla siebie.
Zobacz wideo Pyzy drożdżowe, pampuchy, buły na parze [NA TROPIE SMAKU]
Przepis na pampuchy. Jak zrobić przekąskę znaną w całej Polsce?
Przepis na pampuchy jest niezwykle łatwy. Warto więc trzymać się go krok po kroku, by kluchy wyszły puszyste i mięciutkie. Czego potrzebujemy do przygotowania pampuchów?
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 250 ml mleka,
- 2 jajka,
- 20 g drożdży,
- 3 łyżki rozpuszczonego masła,
- łyżka cukru,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od rozczynu drożdżowego. Do naczynia wlewamy pół szklanki letniego mleka, dodajemy łyżkę cukru i mąki oraz rozkruszone drożdże. Całość mieszamy i odstawiamy na kilkanaście minut.
- Następnie w większej misce łączymy pozostałą mąkę, mleko, jajka i rozczyn. Zagniatamy dłonią i wlewamy roztopione ostudzone masło oraz sól. Łączymy składniki, a następnie gotowe ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, formujemy kule i odkładamy je na deskę, by kolejny raz wyrosło.
- Pampuchy gotujemy na parze przez kwadrans. Należy pamiętać, by nie wrzucać ich do garnka wszystkich jednocześnie, gdyż mogą się skleić. Doskonale smakują z dżemem, ale i z mięsem.
Pampuchy - jak nazywane są w innych regionach Polski?
Okazuje się, że w zależności od regionu, pampuchy mają całkiem inną nazwę. Na Podlasiu nazywane są parzakami, a na Śląsku buchtami. Z kolei wielkopolska wersja pampuchów to kluchy na łachu, lumpie lub z łacha. Na Lubelszczyźnie z kolei zjemy parowańce, a w Poznaniu pyzy.