W każdym regionie nosi inną nazwę, lecz znają go wszyscy. To popularny przysmak rodem z PRL-u

Te miękkie i elastyczne kluski kojarzy chyba każdy Polak. W zależności od regionu można je znać pod różnymi nazwami, lecz jedno jest niezmienne, wszędzie są tak samo pyszne i cieszą się dużą popularnością. To przysmak, który może przywołać nostalgię dawnych czasów, a my podpowiadamy, jak go przygotować.
Zobacz wideo Pyzy drożdżowe, pampuchy, buły na parze [NA TROPIE SMAKU]

Pampuchy to klasyczny przysmak, a jego smak dobrze znany jest naszym rodzicom i dziadkom. Kiedyś ta prosta potrawa była wykonywana dużo częściej niż teraz. Jest prosta w przygotowaniu, a jej przyrządzanie trwa zaledwie kilka chwil. W zależności od regionu, w którym mieszkasz, możesz znać ten smakołyk pod inną nazwą. Na Podlasiu wołają na nie parzaki, na Lubelszczyźnie parowańce, a w Poznaniu to po prostu pyzy. Natomiast na Śląsku można spotkać się z buchtami, a Wielkopolska mówi na nie kluchy na łachu, łacha lub lumpie. Jednak nieważne, jak na nie mówimy, określamy w ten sposób jedno i to samo danie. Pampuchy można jeść ze słodkimi dodatkami takimi jak dżem lub twaróg z cukrem, a także w wersji wytrawnej, z dodatkiem mięs i podsmażonej cebulki.

Przepis na pampuchy

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 250 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • 3 łyżki rozpuszczonego masła,
  • łyżka drobnego cukru,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie pampuchów zacznij od przyrządzenia rozczynu drożdżowego. Do miseczki wlej pół szklanki lekko podgrzanego mleka, dodaj łyżkę cukru, łyżkę mąki i rozkruszone drożdże. Całość energicznie zamieszaj, by składniki się rozpuściły i połączyły, następnie odstaw na bok na około 20 minut.
  2. Po tym czasie do dużej miski przesiej resztę mąki, połącz ją z jajkami, mlekiem i rozczynem. Składniki dokładnie wyrób na gładkie i jednolite ciasto. Na koniec dodaj sól i roztopione masło, ponownie zagnieć. Tak przygotowane ciasto odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 60 minut. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
  3. Po upływie tego czasu ponownie zagnieć ciasto i podziel je na kilka równych części. Każdą z nich uformuj na kształt kuli i ułóż na blacie, przykryj ścierką i pozostaw do wyrośnięcia na 20 minut.
  4. Tak przygotowane pampuchy gotuj na parze przez 15 minut. Pamiętaj jednak, by gotować je partiami, w innym przypadku mogą się z sobą posklejać. Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.