Miękkie pampuchy - przepis na puszyste i lekkie kluski na parze. Praktycznie nie zawierają tłuszczu

Niemal każdy lubi desery i słodkie wypieki. Jednym z nich są pampuchy, miękkie kluski przygotowywane na parze. Przypominają lżejszą wersję uwielbianych, ale kalorycznych i tłustych pączków. Pampuchy - przepis na puszystą i słodką przyjemność dla podniebienia. Spróbujcie koniecznie.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Pączki są dość kaloryczną przekąską, ale mamy dobrą wiadomość. Istnieje ich lżejsza i mniej kaloryczna wersja. To pampuchy. Przepis na ten przysmak jest bardzo prosty i z pewnością każdy bez problemu przygotuje puszyste i lekkie kluski na parze. 

Zobacz wideo Pyzy drożdżowe, pampuchy, buły na parze [NA TROPIE SMAKU]

Pampuchy - przepis na pączki na parze. Lista potrzebnych składników zawiera tylko kilka punktów

Do wykonania pampuchów potrzebujesz:

  • mąka - pół kilograma,
  • drożdże - 30 g
  • mleko - 250 ml,
  • cukier - 40 g,
  • jajka - 2 sztuki,
  • masło - ok. 2 - 3 łyżek,
  • sól - odrobina do smaku.

Tak przyrządzisz miękkie kluski na parze. To proste!

Przygotowanie pampuchów:

  1. Jeśli używasz świeżych drożdży, najpierw przygotuj rozczyn, w przypadku suchych po prostu wymieszaj je z mąką;
  2. Dodaj pozostałe składniki na ciasto, całość wymieszaj, a pod koniec dodaj rozpuszczone masło;
  3. Wyrabiaj ciasto przez kilka minut, do momentu aż będzie miękkie i gładkie;
  4. Uformuj ciasto w kulę, przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia (ok. półtorej godziny);
  5. Ciasto ponownie wyrób, podziel na mniejsze porcje i ponownie zostaw do wyrośnięcia;
  6. Przygotuj garnek z wodą i zagotuj ją. Na garnku ułóż sitko, a na nim pampuchy. Możesz użyć także specjalnego garnka do gotowania na parze.
  7. Pampuchy powinny gotować się na parze przez około 10 minut.
  8. Gotowe kluski podawaj z owocami, śmietaną z cukrem, dżemem owocowym lub dowolnym sosem. W wersji na słono możesz serwować je z gulaszem mięsnym, albo zeszkloną cebulą.

Smacznego! 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.