Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Pączki są dość kaloryczną przekąską, ale mamy dobrą wiadomość. Istnieje ich lżejsza i mniej kaloryczna wersja. To pampuchy. Przepis na ten przysmak jest bardzo prosty i z pewnością każdy bez problemu przygotuje puszyste i lekkie kluski na parze.
Zobacz wideo Pyzy drożdżowe, pampuchy, buły na parze [NA TROPIE SMAKU]
Pampuchy - przepis na pączki na parze. Lista potrzebnych składników zawiera tylko kilka punktów
Do wykonania pampuchów potrzebujesz:
- mąka - pół kilograma,
- drożdże - 30 g
- mleko - 250 ml,
- cukier - 40 g,
- jajka - 2 sztuki,
- masło - ok. 2 - 3 łyżek,
- sól - odrobina do smaku.
Tak przyrządzisz miękkie kluski na parze. To proste!
Przygotowanie pampuchów:
- Jeśli używasz świeżych drożdży, najpierw przygotuj rozczyn, w przypadku suchych po prostu wymieszaj je z mąką;
- Dodaj pozostałe składniki na ciasto, całość wymieszaj, a pod koniec dodaj rozpuszczone masło;
- Wyrabiaj ciasto przez kilka minut, do momentu aż będzie miękkie i gładkie;
- Uformuj ciasto w kulę, przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia (ok. półtorej godziny);
- Ciasto ponownie wyrób, podziel na mniejsze porcje i ponownie zostaw do wyrośnięcia;
- Przygotuj garnek z wodą i zagotuj ją. Na garnku ułóż sitko, a na nim pampuchy. Możesz użyć także specjalnego garnka do gotowania na parze.
- Pampuchy powinny gotować się na parze przez około 10 minut.
- Gotowe kluski podawaj z owocami, śmietaną z cukrem, dżemem owocowym lub dowolnym sosem. W wersji na słono możesz serwować je z gulaszem mięsnym, albo zeszkloną cebulą.
Smacznego!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.