Kluski na parze znane również jako pampuchy, parowańce czy paruchy można kupić w większości sklepów i odgrzać w domu z ulubionymi dodatkami. Dla tych, którzy lubią kulinarne wyzwania mamy idealną propozycję: przygotuj kluski na parze samodzielnie. Od razu uprzedzamy, że najlepiej zrobić podwójną porcję – są przepyszne! Z własnoręcznym zrobieniem pampuchów poradzą sobie bez wątpienia wszyscy, dla których upieczenie drożdżowych bułek nie jest problemem. Jak przyrządzić domowe kluski na parze z truskawkami? Sprawdźcie.
Składniki:
Na pampuchy:
Uwaga: składniki powinny mieć temperaturę pokojową
Na sos truskawkowy:
Drożdże pokrusz na niewielkie kawałki, dodaj do nich łyżkę mąki, sól i cukier. Zalej ciepłym (ale nie gorącym!) mlekiem, wymieszaj i odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce. W tym czasie rozczyn powinien podwoić, a nawet potroić swoją objętość. Wtedy do miski wsyp mąkę, wlej do niej rozczyn, dodaj miękkie masło, wbij jajka. Ręką wymieszaj wszystkie składniki, a następnie wyrabiaj ciasto przez kilkanaście minut. Powinno być gładkie i elastyczne. Jeśli jest zbyt rzadkie, dodaj jeszcze trochę mąki, jeżeli za gęste – trochę mleka lub oleju. Z wyrobionego ciasta uformuj kilkanaście kulek mniej więcej wielkości brzoskwini. Ułóż je na stole w kilkucentymetrowych odległościach, przykryj czystą, bawełnianą ściereczką, aby nie wyschły i zostaw do wyrośnięcia na około pół godziny.
Po tym czasie przygotuj duży garnek z wodą i zagotuj ją. Wkładkę do gotowania na parze (lub zwykły durszlak, jeśli takiej nie masz) posmaruj cieniutką warstwą oleju i ułóż w niej wyrośnięte bułeczki (po 2-3 na jedno gotowanie, w zależności od ich wielkości). Pamiętaj, że woda nie może dotykać dna wkładki. Przykryj garnek pokrywką i gotuj przez około 10 minut.
Parowańce można także przygotować, używając parowaru.
W czasie, gdy ciasto wyrasta, możesz przygotować sos truskawkowy. Jeśli wolisz sos z kawałkami owoców, rozgnieć truskawki (dokładnie umyte i pozbawione szypułek lub rozmrożone) widelcem, dodaj do nich jogurt lub śmietanę, cukier i wymieszaj. Jeżeli preferujesz bardziej gładki sos, zblenduj truskawki na gładką masę i dopiero potem wmieszaj do nich jogurt i cukier. Kluski na parze z sosem truskawkowym podawaj na gorąco.
Wskazówka: do przygotowania sosu możesz wykorzystać również inne owoce. Doskonale sprawdzą się jagody, maliny i wiśnie – możesz użyć zarówno świeżych owoców, jak i tych mrożonych bądź ze słoika.