Jak mrozić truskawki? Grunt to wybór odpowiednich owoców [PORADNIK]

Wiele osób decyduje się kupić więcej świeżych i pachnących truskawek, aby zamrozić je i móc korzystać z nich przez cały rok. Nic dziwnego - nie ma to jak pyszny deser z truskawkami w roli głównej, gdy za oknem szaro i plucha. Jak mrozić truskawki? Wszystko wyjaśniamy.

Gdy sezon na truskawki trwa, warto zaopatrzyć się u zaufanego rolnika lub sprzedawcy w pokaźny zapas i zamrozić je na zimę. Mrożenie truskawek nie jest trudne i jeśli tylko mamy wystarczająco dużo miejsca w zamrażalniku, zrobimy to bez problemu. Jak mrozić truskawki na zimę? Sprawdźcie.

Jak mrozić truskawki w całości? Ważny jest wybór odpowiednich owoców

Do mrożenia w całości wybieramy ładne, dorodne, dojrzałe truskawki. Najlepiej zaopatrzyć się w nie u zaufanego sprzedawcy – truskawki w opakowaniu z supermarketu nie są do mrożenia najlepszym rozwiązaniem. Jeśli chcemy zamrozić owoce w całości, musimy je dobrze przebrać i odrzucić niedojrzałe sztuki, nadgniłe czy uszkodzone. Truskawki należy też mrozić od razu po zakupie – najlepiej jeszcze przed kupieniem upewnić się, że są świeże.

Jak przygotować truskawki do mrożenia?

Po przebraniu truskawek należy opłukać je pod bieżącą, zimną wodą. Potem rozkładamy je na talerzach bądź tackach i suszymy – jeśli pominiemy ten etap, po rozmrożeniu będą mało jędrne, ze względu na nadmiar wody. Gdy truskawki będą suche, usuwamy ich szypułki.

Truskawki rozkładamy na talerzach bądź tackach i suszymy - jeśli pominiemy ten etap, po rozmrożeniu będą mało jędrne, ze względu na nadmiar wody.Truskawki rozkładamy na talerzach bądź tackach i suszymy - jeśli pominiemy ten etap, po rozmrożeniu będą mało jędrne, ze względu na nadmiar wody. fot. KAY4YK / shutterstock.com

Jak mrozić truskawki - krok po kroku:

Owoce rozkładamy na tackach lub specjalnych szufladach do mrożenia (w nowszych modelach zamrażarek) w taki sposób, by się nie stykały. Truskawki mrozimy najpierw przez 3-4 godziny. Po tym czasie przekładamy je do woreczków, pudełek do przechowywania żywności lub specjalnych torebek do mrożenia i wkładamy do zamrażalnika. Tak zamrożone truskawki nie będą się sklejać, a po wyjęciu będą jędrne i zachowają swój kształt. Truskawki można przechowywać w zamrażalniku przez około 12 miesięcy. Raz rozmrożonych owoców nie należy zamrażać ponownie. Najlepiej rozmrażać je powoli, w lodówce i od razu zjeść lub użyć do planowanych potraw.

Mrożenie truskawek: mus truskawkowy

Zamiast mrożenia truskawek w całości, można przygotować mus. Nada się do przygotowania wielu pysznych deserów. Mrożony mus truskawkowy można też jeść niczym lody (najlepiej go trochę rozmrozić przed podaniem, aby nie był zamarznięty na kość). Jak mrozić truskawki w formie musu?

Do zrobienia musu z truskawek nie musimy wybierać najładniejszych, dorodnych owoców. Oczywiście odrzucamy spleśniałe czy zgniłe sztuki, ale nie będzie przeszkadzać jeśli "skaleczymy" przypadkowo owoc lub będzie jeszcze nie do końca czerwony. Truskawki dokładnie myjemy i usuwamy ich szypułki. Następnie umieszczamy w misie blendera, dodajemy cukier (ilość dostosowujemy do własnych upodobań oraz słodkości wybranych owoców) i blendujemy na gładką masę. Następnie przekładamy ją do czystych pojemników do przechowywania jedzenia, zamykamy je i wkładamy do zamrażalnika. Rozmrożony mus truskawkowy również wykorzystujemy od razu – na przykład do sosów czy polew. Raz rozmrożonego musu truskawkowego nie zamrażamy ponownie.

Zobacz wideo Zobacz także: Blender po koktajlu wydaje się trudny do wyczyszczenia? Nic z tych reczy! Przetestuj nasze myki