Gdy sezon na truskawki trwa, warto zaopatrzyć się u zaufanego rolnika lub sprzedawcy w pokaźny zapas i zamrozić je na zimę. Mrożenie truskawek nie jest trudne i jeśli tylko mamy wystarczająco dużo miejsca w zamrażalniku, zrobimy to bez problemu. Jak mrozić truskawki na zimę? Sprawdźcie.
Do mrożenia w całości wybieramy ładne, dorodne, dojrzałe truskawki. Najlepiej zaopatrzyć się w nie u zaufanego sprzedawcy – truskawki w opakowaniu z supermarketu nie są do mrożenia najlepszym rozwiązaniem. Jeśli chcemy zamrozić owoce w całości, musimy je dobrze przebrać i odrzucić niedojrzałe sztuki, nadgniłe czy uszkodzone. Truskawki należy też mrozić od razu po zakupie – najlepiej jeszcze przed kupieniem upewnić się, że są świeże.
Po przebraniu truskawek należy opłukać je pod bieżącą, zimną wodą. Potem rozkładamy je na talerzach bądź tackach i suszymy – jeśli pominiemy ten etap, po rozmrożeniu będą mało jędrne, ze względu na nadmiar wody. Gdy truskawki będą suche, usuwamy ich szypułki.
Owoce rozkładamy na tackach lub specjalnych szufladach do mrożenia (w nowszych modelach zamrażarek) w taki sposób, by się nie stykały. Truskawki mrozimy najpierw przez 3-4 godziny. Po tym czasie przekładamy je do woreczków, pudełek do przechowywania żywności lub specjalnych torebek do mrożenia i wkładamy do zamrażalnika. Tak zamrożone truskawki nie będą się sklejać, a po wyjęciu będą jędrne i zachowają swój kształt. Truskawki można przechowywać w zamrażalniku przez około 12 miesięcy. Raz rozmrożonych owoców nie należy zamrażać ponownie. Najlepiej rozmrażać je powoli, w lodówce i od razu zjeść lub użyć do planowanych potraw.
Zamiast mrożenia truskawek w całości, można przygotować mus. Nada się do przygotowania wielu pysznych deserów. Mrożony mus truskawkowy można też jeść niczym lody (najlepiej go trochę rozmrozić przed podaniem, aby nie był zamarznięty na kość). Jak mrozić truskawki w formie musu?
Do zrobienia musu z truskawek nie musimy wybierać najładniejszych, dorodnych owoców. Oczywiście odrzucamy spleśniałe czy zgniłe sztuki, ale nie będzie przeszkadzać jeśli "skaleczymy" przypadkowo owoc lub będzie jeszcze nie do końca czerwony. Truskawki dokładnie myjemy i usuwamy ich szypułki. Następnie umieszczamy w misie blendera, dodajemy cukier (ilość dostosowujemy do własnych upodobań oraz słodkości wybranych owoców) i blendujemy na gładką masę. Następnie przekładamy ją do czystych pojemników do przechowywania jedzenia, zamykamy je i wkładamy do zamrażalnika. Rozmrożony mus truskawkowy również wykorzystujemy od razu – na przykład do sosów czy polew. Raz rozmrożonego musu truskawkowego nie zamrażamy ponownie.