• Link został skopiowany

Dziś dzień najlepszych drożdżówek. Zrób je w domu. Z tym trikiem nie pękną i nie puszczą soku

Jak lepić jagodzianki, by nie pękały i nie wypuszczały soku? Słodki symbol lata wrócił do cukierni i sklepów, jednak nic nie zastąpi domowego wypieku. By wyszedł idealny, wystarczy znać kilka prostych trików. Wykorzystaj je, świętując dzień tych bułeczek z owocami.
Jagodzianka
Fot. redakcja, archiwum prywatne

Bułki z jagodami to dla wielu smak dzieciństwa. Leśne owoce, farbujące na fioletowo palce, słodka kruszonka i ciasto, które najlepiej smakuje jeszcze ciepłe - to ich cechy charakterystyczne. Od 2020 roku mają swoje święto - Dzień Jagodzianki, który obchodzimy dziś, 2 lipca. Pomysłodawczynią tej inicjatywy jest Basia Starecka, dziennikarka i blogerka kulinarna, która chciała uhonorować jeden z najbardziej rozpoznawalnych i unikatowych wypieków. Data nie jest przypadkowa, tego samego dnia obchodzimy także święto Matki Boskiej Jagodnej oraz imieniny Jagody. To idealny moment, by odwiedzić piekarnię albo... upiec własne bułeczki w domu.

Zobacz wideo Jagodzianki na maślance - hit lata [PRZEPIS]

Jagodzianki z mrożonych jagód. Przepis na bułeczki wypełnione owocami

Drożdżówki z mrożonych owoców są równie pyszne, jak te ze świeżych (przepisem dzieliłam się już tutaj). Wystarczy wyjąć jagody tuż przed przygotowywaniem nadzienia i nie trzeba ich całkowicie rozmrażać. Najlepiej przelać je na sitku chłodną wodą i lekko osuszyć papierowym ręcznikiem, by pozbyć się nadmiaru lodu. Dzięki temu nie puszczą zbyt dużo soku podczas pieczenia, a bułeczki zachowają idealny kształt i wilgotność.

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 200 ml ciepłego mleka,
  • 7 g suchych drożdży lub 25 g świeżych,
  • 2 jajka,
  • 80 g cukru,
  • 80 g masła (roztopionego i przestudzonego),
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • szczypta soli.

Składniki na nadzienie:

  • 300 g jagód,
  • 2 łyżki cukru,
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej.

Składniki na kruszonkę:

  • 50 g masła,
  • 50 g mąki,
  • 40 g cukru,
  • jajko do posmarowania bułek.
Fot. Adam Stępień / Agencja Wyborcza.pl

Jak lepić jagodzianki? Kilka prostych kroków, które uratują każdą blaszkę

Najważniejsze w jagodziankach - poza smakiem - jest to, by nadzienie zostało tam, gdzie powinno, czyli w środku. Dlatego warto nauczyć się dokładnie je formować. Zbyt cienko rozwałkowane ciasto, zbyt duża ilość nadzienia lub słabe sklejenie - to główne przyczyny owocowych "eksplozji". Na szczęście da się tego uniknąć.

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce połącz drożdże z ciepłym mlekiem, łyżeczką cukru i 2 łyżkami mąki. Odstaw na 10-15 minut, aż zacznie pracować. Następnie dodaj jajka, cukier, sól, wanilię i większość mąki. Delikatnie wymieszaj. Pod koniec dodaj przestudzone masło i resztę mąki. Wyrabiaj ciasto przez ok. 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.
  2. Jagody, już lekko rozmrożone, wymieszaj z cukrem i mąką ziemniaczaną. Nie rób tego z wyprzedzeniem, by nie puściły soku.
  3. Wyrośnięte ciasto podziel na 12 części. Każdą rozpłaszcz delikatnie na dłoni lub blacie, na środek nałóż łyżkę jagód i bardzo dokładnie zlep brzegi. Sklejanie musi być mocne, a złączenie powinno trafić na spód bułki.
  4. Teraz przygotuj kruszonkę. Rozetrzyj masło z mąką i cukrem, aż powstaną grudki.
  5. Bułeczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, złączeniem do dołu. Przykryj i zostaw na 30 minut.
  6. Wierzch posmaruj jajkiem, posyp kruszonką i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 18-20 minut, aż będą rumiane.

Jak mrozić jagody? Dzięki tej metodzie zachowają smak i nie są grudą lodu

Jeśli latem masz pod ręką więcej jagód, niż jesteś w stanie zjeść lub przerobić, lepiej je zamrozić, niż wyrzucić. Najlepiej, po oczyszczeniu i wysuszeniu, wyłożyć je pojedynczo na tacce i włożyć do zamrażarki na około godzinę. Po lekkim zamrożeniu przesyp wszystko do woreczka, dzięki czemu nie skleją się w jedną bryłę. Przed użyciem nie rozmrażaj ich całkowicie, wystarczy je lekko przemyć i od razu dodać do wybranego wypieku.

Więcej o: