Bułki z jagodami to dla wielu smak dzieciństwa. Leśne owoce, farbujące na fioletowo palce, słodka kruszonka i ciasto, które najlepiej smakuje jeszcze ciepłe - to ich cechy charakterystyczne. Od 2020 roku mają swoje święto - Dzień Jagodzianki, który obchodzimy dziś, 2 lipca. Pomysłodawczynią tej inicjatywy jest Basia Starecka, dziennikarka i blogerka kulinarna, która chciała uhonorować jeden z najbardziej rozpoznawalnych i unikatowych wypieków. Data nie jest przypadkowa, tego samego dnia obchodzimy także święto Matki Boskiej Jagodnej oraz imieniny Jagody. To idealny moment, by odwiedzić piekarnię albo... upiec własne bułeczki w domu.
Drożdżówki z mrożonych owoców są równie pyszne, jak te ze świeżych (przepisem dzieliłam się już tutaj). Wystarczy wyjąć jagody tuż przed przygotowywaniem nadzienia i nie trzeba ich całkowicie rozmrażać. Najlepiej przelać je na sitku chłodną wodą i lekko osuszyć papierowym ręcznikiem, by pozbyć się nadmiaru lodu. Dzięki temu nie puszczą zbyt dużo soku podczas pieczenia, a bułeczki zachowają idealny kształt i wilgotność.
Składniki na ciasto:
Składniki na nadzienie:
Składniki na kruszonkę:
Najważniejsze w jagodziankach - poza smakiem - jest to, by nadzienie zostało tam, gdzie powinno, czyli w środku. Dlatego warto nauczyć się dokładnie je formować. Zbyt cienko rozwałkowane ciasto, zbyt duża ilość nadzienia lub słabe sklejenie - to główne przyczyny owocowych "eksplozji". Na szczęście da się tego uniknąć.
Sposób przygotowania:
Jeśli latem masz pod ręką więcej jagód, niż jesteś w stanie zjeść lub przerobić, lepiej je zamrozić, niż wyrzucić. Najlepiej, po oczyszczeniu i wysuszeniu, wyłożyć je pojedynczo na tacce i włożyć do zamrażarki na około godzinę. Po lekkim zamrożeniu przesyp wszystko do woreczka, dzięki czemu nie skleją się w jedną bryłę. Przed użyciem nie rozmrażaj ich całkowicie, wystarczy je lekko przemyć i od razu dodać do wybranego wypieku.