Nigdy nie przepadałam za czerwoną porzeczką. Kwaśna, cierpka, ani do jedzenia garściami, ani do deserów. Ale pewnego dnia, zupełnie przypadkiem, spróbowałam domowego dżemu zrobionego przez sąsiadkę i przepadłam. To był zupełnie inny smak - wyrazisty, głęboki, zbalansowany. Od tamtej pory co roku gotuję przynajmniej kilka słoików. Przetwór pasuje do chleba, serników, mięsa i jogurtów. Porzeczka w tej wersji zyskuje zupełnie nowe życie.
Zobacz wideo Sposoby na przechowywanie żywności. Spraw, by jedzenie nie lądowało w koszu!
Czerwona porzeczka - co z niej zrobić? Dżem to najsmaczniejsza propozycja
Czerwona porzeczka ma naturalnie dużo pektyn, dzięki czemu łatwo się zagęszcza. Ma też dość kwaśny smak, który warto przełamać odpowiednią ilością cukru. Standardowo przyjmuje się proporcję 1:1, czyli 1 kg cukru na 1 kg owoców. Ale jeśli lubisz mniej słodkie przetwory, spokojnie możesz zejść do 600-700 g.
Składniki:
- 1 kg czerwonej porzeczki (waga po odszypułkowaniu),
- 700-1000 g cukru,
- łyżka soku z cytryny.
Jak zrobić dżem z czerwonej porzeczki? Przepis z idealną konsystencją
Dżem z czerwonej porzeczki nie wymaga wielu składników, ale za to cierpliwości. Kluczem jest powolne gotowanie i częste mieszanie, by owoce nie przywarły do dna garnka. Dzięki temu uzyskamy gładką, gęstą konsystencję i intensywny smak.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od dokładnego oczyszczenia owoców, trzeba je umyć i pozbawić wszystkich ogonków. Następnie przełóż je do szerokiego garnka, najlepiej o grubym dnie i podgrzewaj, aż puszczą sok.
- Gdy owoce zaczną się gotować, stopniowo wsypuj cukier, mieszając, aż się rozpuści. Gotuj dżem na małym ogniu przez około 20-30 minut, często mieszając, by się nie przypalił. Można zebrać z powierzchni powstałą pianę, chociaż nie jest to konieczne.
- Kiedy uzyskasz odpowiednią konsystencję (sprawdzisz to, nakładając odrobinę na zimny talerzyk - jeśli po chwili zastyga i nie spływa, jest gotowy), zdejmij garnek z ognia i gorącą masę przelej do wyparzonych słoików. Zakręć, odwróć do góry dnem i zostaw do ostygnięcia lub pasteryzuj przez 10 minut w garnku z wodą. Przechowuj w spiżarni lub piwnicy.