Omlet cesarski cię oczaruje. Na dobre pożegnasz płaskie, jajeczne placki
Link został skopiowany
Ten omlet cię oczaruje. Na dobre pożegnasz płaskie, jajeczne placki
REKLAMA
Joanna Szumilas - Głowacka
Jajka na śniadanie to zawsze dobry pomysł i zaraz obok klasycznych kanapek są najczęstszym wyborem śniadaniowym Polaków. Zaraz za jajecznicą na podium jajecznych frykasów ustawiają się omlety. Opcji przygotowania omletu jest mnóstwo, ale chyba żadna nie jest tak fantastyczna, jak ta z Austrii. Przed państwem kaiserschmarrn. A po naszemu - omlet cesarski.
fot. iSelektor / Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Omlet cesarski ma niewiele wspólnego z klasycznym, płaskim omletem z dodatkiem szynki, sera lub różnych warzyw. Nasza propozycja to śniadanie i deser w jednym. Jeśli już masz lekki przesyt szybkich i nudnych kanapek, jajecznicę jadasz w kółko i już ci się ulewa, postaw na tę wersję śniadania z jajkami. Przepis na omlet cesarski jest prosty, a danie wychodzi nie tylko naprawdę pyszne, lecz także pięknie i apetycznie prezentuje się na talerzu. Co jest w nim takiego wyjątkowego? Otóż nie będzie to zwykły, jajeczny placek, a pyszne, puszyste skraweczki. Jak to osiągnąć? Gdy jajko wlane na patelnię zacznie się ścinać, delikatnie mieszaj je szpatułką. Dalej szczegółowo wyjaśniamy, jak zrobić przepyszny omlet cesarski.
REKLAMA
Zobacz wideo Mądra Babcia przygotowała puszysty omlet z grzybami. Dawno nie jedliśmy tak dobrego
Najlepsze śniadanie na słodko. Jak zrobić omlet cesarski?
Składniki:
3 większe jajka (w temperaturze pokojowej),
2 łyżki masła,
pół szklanki mąki pszennej niskiego typu przemiału,
pół szklanki letniego mleka,
płaska łyżeczka cukru waniliowego,
do podania: ulubiona konfitura, krem czekoladowy, świeże owoce.
Omlet cesarski - sposób wykonania:
Przygotuj dwie miski i patelnię z grubym dnem. Następnie oddziel białka od żółtek. Z białek ubij sztywną pianę, możesz dodać szczyptę soli - wówczas ubiją się lepiej.
Do miski, gdzie są żółtka, wlej mleko, dodaj cukier waniliowy i przesianą mąkę. Zmiksuj całość mikserem na gładkie ciasto.
Do ciasta dodaj pianę z białek i delikatnie całość wymieszaj. Przygotuj patelnię i porządnie rozgrzej na niej masło. Kiedy zacznie się pienić, usuń pianę i wlej masę na omlet.
Smaż omlet na niewielkim ogniu przez ok. 4-5 minut, następnie przerzuć go na drugą stronę i łopatką lub dwoma widelcami porwij go na kawałki. Smaż, aż każdy kawałek się zetnie. Następnie zdejmij patelnię z palnika i dodaj do omletu ulubione dodatki.