Opieńki ciemne lub miodowe to grzyby jadalne. Należy jednak pamiętać o tym, że trzeba obgotować je przed przyrządzeniem. Proces ten powinien trwać nie mniej niż pięć minut. W stanie surowym mogą być szkodliwe. Grzyby te nadają się do gotowania, smażenia lub marynowania. Są bardzo smaczne. Marynowane grzyby mogą być pysznym składnikiem sałatki na Boże Narodzenie.
Zobacz wideo Mądra Babcia pokazała, jak zrobić obłędny gulasz z grzybami. Zaniemówisz z zachwytu
Opieńki marynowane - przepis tradycyjny na pyszne grzybki do sałatki
Opieńki zbiera się od września do listopada. Najwięcej można znaleźć po ciepłych i deszczowych dniach. Zanim przejdziemy do tradycyjnego przepisu na opieńki marynowane, warto zrobić listę potrzebnych składników. Oto i one:
- 1 kg grzybów (mogą być opieńki miodowe lub ciemne)
- 1 duża cebula
- 2 łyżki soli
- 3 liście laurowe
- 12 ziaren pieprzu
- 6 ziarenek ziela angielskiego
Składniki na zalewę do grzybów:
- 250 ml octu spirytusowego 10% (1 szklanka)
- 500 ml wody (2 szklanki)
- 1 łyżka soli
- 1-2 łyżeczki cukru
- 3 liście laurowe
- ziarna gorczycy - kilka sztuk
- 6 ziaren ziela angielskiego
Jak zrobić opieńki marynowane? Łatwy przepis na pyszne grzybki
Wbrew pozorom marynowanie grzybów nie jest trudne. Opieńki w takim wydaniu można później wykorzystać do wielu dań. Mogą być składnikiem świątecznej sałatki lub różnych innych dań, takich jak mięsne sosy, zupy czy tatar. Jak zatem zrobić opieńki marynowane? Oto prosty przepis:
- Najpierw przygotuj grzyby. Trzeba je oczyścić i odciąć trzonki. Do marynowania nadają się tylko kapelusze.
- W kolejnym kroku gotuj grzyby przez 10-15 minut w osolonej wodzie (dwie łyżki soli).
- Po obgotowaniu grzybów czas na przygotowanie zalewy. Gotuj kilka minut wodę z octem, solą, cukrem i przyprawami.
- Przygotuj i wyparz słoiki. Włóż do nich grzyby, posiekaną w piórka cebulę. Rozłóż po równo przyprawy z zalewy i zalej nią słoiki (musi być gorąca).
- Zakręć słoiki i poddaj je pasteryzacji. Włóż je do garnka z gorącą wodą na 15 minut.
- Wyjmij i połóż na blacie odwrócone do góry dnem słoiki. Zostaw do wystygnięcia.
- Słoiki odłóż w ciemne i chłodne miejsce na 2-3 tygodnie.
Zobacz też: Krokiety z pieczarkami i serem na obiad. Dodaj ten składnik, a smak farszu będzie bardziej wyrazisty