• Link został skopiowany

Niemała gratka dla miłośników jesiennych słodkości. Pokochasz mandarynki w tej wersji

Jesieniary i jesieniarze tej galaktyki, łączmy się! Dziś mamy coś, co skradnie wasze jesienne serduszka i zarażą jesienną miłością wszystkich, którzy nie przepadają za tą porą roku. Bo jesień to przecież czas różnych słodkości, czyż nie? Ale nie będziemy pisać o serniku dyniowym ani cieście ze śliwkami. Wystarczyło trochę poszperać na Instagramie, by znaleźć urocze mini dynie, z tym że bez dyni. Musicie to zobaczyć.
Mandarynki w kształcie dyń
chocobyak/ Instagram, kolaż Haps

W sieci mnóstwo jest najróżniejszych przepisów na jesienne pyszności i wystarczy spędzić kilka chwil na Instagramie, Facebooku lub TikToku, żeby nabrać inspiracji na całą jesień. Królują słodkości z cynamonem, dyniami, śliwkami i innymi sezonowymi pysznościami i pewnie nie wystarczy nam czasu, by tych wszystkich smakołyków spróbować. Jednak jeden przepis moim zdaniem jest wart wypróbowania, a podzieliła się nim twórczyni internetowa prowadząca profil na Instagramie o nazwie chocobyak, określająca siebie jako królową czekolady. 

Zobacz wideo Strasznie pysznie ciastka z dwóch składników. Goście będą krzyczeć... z zachwytu

Ania, bo tak nazywa się autorka rolki, pokazała pomysł na mandarynki w galaretce z białą czekoladą i ciasteczkiem. Te mandarynki robią wrażenie, ponieważ są w kształcie malutkich dyń, a to przez specjalną foremkę (myślę, że taką bez problemu można dostać w sklepach z gadżetami do domu lub w internecie). Przepis wydaje się bardzo prosty o zdecydowanie wart wypróbowania. Na jesienną  lub halloweenową imprezkę sprawdzi się fantastycznie. 

 

Mandarynki w galaretce. Wyglądają jak małe dynie

Przepis autorki z Instagrama prezentuje się następująco:

  • woda - 200g,
  • cukier - 40g,
  • żelatyna -18 g,
  • kwas cytrynowy - 1 g (opcjonalnie),
  • mandarynki, obrane - 6 sztuk,
  • biała czekolada z pomarańczowym barwnikiem - 150 g,
  • ciasteczka (najlepiej okrągłe z czekoladą w środku).

Mandarynki w galaretce z białą czekoladą - sposób wykonania:

Zagotuj wodę, dodaj cukier i żelatynę. Wymieszaj, dodaj kwas cytrynowy i lekko przestudź. W foremce ułóż połówki mandarynek, zalej galaretką i schłódź przez 30–50 minut. Zatemperuj białą czekoladę, dodaj barwnik według uznania, wylej na wierzch deseru i ułóż ciasteczko. Schłódź przez 30–50 minut, a następnie włóż do zamrażarki na 20–30 minut przed wyjęciem z formy.

Autorka rolki podała także dwie wskazówki. Zamiast zwykłej żelatyny, można użyć galaretki winogronowej, ja myślę, że dobrze sprawdzi się także galaretka cytrynowa lub pomarańczowa. Podpowiada także, żeby galaretki wyjmować z formy bardzo ostrożnie i delikatnie, żeby zachowały swój wyjątkowy kształt. 

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: