W sieci mnóstwo jest najróżniejszych przepisów na jesienne pyszności i wystarczy spędzić kilka chwil na Instagramie, Facebooku lub TikToku, żeby nabrać inspiracji na całą jesień. Królują słodkości z cynamonem, dyniami, śliwkami i innymi sezonowymi pysznościami i pewnie nie wystarczy nam czasu, by tych wszystkich smakołyków spróbować. Jednak jeden przepis moim zdaniem jest wart wypróbowania, a podzieliła się nim twórczyni internetowa prowadząca profil na Instagramie o nazwie chocobyak, określająca siebie jako królową czekolady.
Ania, bo tak nazywa się autorka rolki, pokazała pomysł na mandarynki w galaretce z białą czekoladą i ciasteczkiem. Te mandarynki robią wrażenie, ponieważ są w kształcie malutkich dyń, a to przez specjalną foremkę (myślę, że taką bez problemu można dostać w sklepach z gadżetami do domu lub w internecie). Przepis wydaje się bardzo prosty o zdecydowanie wart wypróbowania. Na jesienną lub halloweenową imprezkę sprawdzi się fantastycznie.
Przepis autorki z Instagrama prezentuje się następująco:
Zagotuj wodę, dodaj cukier i żelatynę. Wymieszaj, dodaj kwas cytrynowy i lekko przestudź. W foremce ułóż połówki mandarynek, zalej galaretką i schłódź przez 30–50 minut. Zatemperuj białą czekoladę, dodaj barwnik według uznania, wylej na wierzch deseru i ułóż ciasteczko. Schłódź przez 30–50 minut, a następnie włóż do zamrażarki na 20–30 minut przed wyjęciem z formy.
Autorka rolki podała także dwie wskazówki. Zamiast zwykłej żelatyny, można użyć galaretki winogronowej, ja myślę, że dobrze sprawdzi się także galaretka cytrynowa lub pomarańczowa. Podpowiada także, żeby galaretki wyjmować z formy bardzo ostrożnie i delikatnie, żeby zachowały swój wyjątkowy kształt.
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!