W ząbku czosnku pojawiły się zielone kiełki. Czy można go zjeść? Zdania są podzielone

Jedno trzeba przyznać, jasnozielony kiełek otoczony śnieżnobiałą czosnkową osłonką wygląda naprawdę apetycznie. Czy jednak kiełkujący czosnek nadaje się do jedzenia?

Kiełki w czosnku

Czasem z ząbka czosnku wyrasta zielony kiełek. Bywa, że jest ukryty w samym środku i znajdujemy go dopiero po przekrojeniu. Innym razem wystaje także na zewnątrz. Niektórzy stwierdzają, że takie ząbki powinno się wyrzucić, bo kiełki są szkodliwe. Inni jedzą bez obaw. Jak jest naprawdę? I skąd się w ogóle tam wzięły?

Kiełki w czosnku - efekt złego przechowywania

Okazuje się, że kiełki pojawiają się w czosnku, ponieważ najprawdopodobniej był źle przechowywany. Konkretnie - w zbyt wysokiej temperaturze. Ciepłe i zamknięte środowisko wewnątrz ząbków stwarza idealne warunki do rozwoju kiełków. Niestety nie mamy wpływu na to, jak czosnek trzymano w sklepie, jednak możemy o to zadbać już w domu. Dzięki temu zapobiegniemy szybszemu rozwojowi kiełków. Jak i ile czasu można przechowywać czosnek? Więcej o tym:

Kiełkujący czosnek - czy można go jeść?

Jedni go nie jedzą, ponieważ porównują go do ziemniaków, które w miejscu wypuszczania pędów zawierają skumulowaną ilość glikoalkaloidów (te mogą wywoływać dolegliwości żołądkowe). Więcej o tym:

Inni zaś przytaczają badanie przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Kyungpook w Południowej Korei. Punktem wyjścia było założenie, że skoro wewnątrz warzywa wyrasta kiełek, to musi być tam maksymalnie dużo dobrych substancji, które go chronią i pozwalają rosnąć. Badanie rzeczywiście wykazało, że w takich ząbkach znajduje się zwiększona ilość antyoksydantów - substancji spowalniających procesy starzenia i chroniących przed rozwojem nowotworów.

Zobacz wideo A co z czosnkiem zrobić? Genialne czosnkowe supełni - idealna przekąska

Znając to badanie lub nie, wiele osób po prostu jada kiełkujący czosnek. Jedyne, na co może wpływać zielony ogonek, to mocniejszy smak czosnku i dłuższy posmak po jego zjedzeniu. Niektórzy zalecają po prostu przekrojenie ząbka wzdłuż i pozbycie się kiełka, jeśli nam nie odpowiada.

By jednak rozwiać wątpliwości, skontaktowaliśmy się z dr inż. Dorotą Czerwińską z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego.

Kiełkujący czosnek jest zdrowy. W kiełkach znajduje się więcej przeciwutleniaczy niż w nieskiełkowanym czosnku. Przeciwutleniacze posiadają liczne właściwości prozdrowotne. Badania wyciągu z kiełkującego czosnku wykazały, że może on chronić komórki przed uszkodzeniami, które mogą przyczyniać się do powstawania nowotworów

- powiedziała ekspertka. Dodała także, że można jeść nie tylko same kiełki, lecz także szczypior, który z nich wyrasta: - Szczypior czosnkowy jest powszechnie spożywany w Bułgarii. Nie bójmy się go, podobnie jak szczypioru z kiełkującej cebuli.

Więcej o: