Składniki:
Pęczek selera naciowego
Jabłko
Garść orzechów włoskich
Garść rodzynek
2 łyżki majonezu
łyżka soku z cytryny
Sok z cytryny do skropienia jabłka
świeżo mielony pieprz
pół łyżeczki cukru pudru
Sposób przygotowania:
Selera naciowego umyj i pokrój w paski. Zagotuj osoloną wodę w garnku i wrzuć do środka pokrojonego selera. Gotuj do momentu, aż seler lekko zmięknie, ale wciąż będzie jędrny. Jabłko zetrzyj na tarce i skrop sokiem z cytryny. Orzechy posiekaj. Rodzynki sparz wrzątkiem. Majonez wymieszaj z sokiem z cytryny, cukrem pudrem i świeżo zmielonym pieprzem. Połącz wszystkie składniki i wymieszaj.
Składniki:
4 kotlety np. z indyka lub schabu
1 marchewka
2 łodygi selera naciowego
3 plastry wędzonego boczku
folia aluminiowa
Sposób przygotowania:
Kotlety delikatnie rozbij i natrzyj odrobiną soli i pieprzem. Marchewkę, selera i boczek posiekaj w drobną kostkę. Połóż kotlety na oddzielne kawałki folii aluminiowej i na każdym umieść mieszankę warzyw z boczkiem. Zawiń folię i umieść "pakunki" w rozgrzanym piekarniku na około 30 min lub na grillu.
Składniki:
3-4 łodygi selera naciowego
1 pomarańcza
łyżeczka startego imbiru
łyżeczka miodu
garść świeżej mięty
2 szklanki wody
Sposób przygotowania:
Łodygę selera umyj i obierz, połam na kawałki i wrzuć do misy blendera. Pomarańczę obierz i podziel na cząstki, dodaj je do selera. Dodaj łyżeczkę miodu, trochę startego imbiru, garść świeżych liści mięty, wlej 2 szklanki wody, zmiksuj. Koktajl najlepiej smakuje schłodzony.
Składniki:
1 cukinia,
1 średni bakłażan,
2 marchewki,
2 nieduże ziemniaki,
150 g zielonej fasolki,
2 łodygi selera naciowego,
1 cebula,
4 pomidory,
2 garści szpinaku,
3 ząbki czosnku,
200 g suchego makaronu,
zioła prowansalskie,
sól i pieprz,
2,5 litra wody lub wywaru warzywnego,
oliwa do smażenia
Sposób przygotowania:
Skórkę pomidorów ponacinaj dookoła i zalej je wrzątkiem. Gdy skórka zacznie odchodzić, zdejmij ją. Pomidory, obraną marchew, ziemniaki i cebulę, a także seler naciowy, cukinię i bakłażan pokrój w kostkę. Na dnie garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy i wrzuć warzywa, smaż je przez kilka minut. Potem wlej wodę lub bulion warzywny, dodaj rozdrobniony czosnek oraz fasolkę. Gotuj przez 15 minut pod przykryciem. Po tym czasie wrzuć makaron oraz liście szpinaku i gotuj przez kolejne 10-12 minut. Na koniec dodaj zioła prowansalskie, dopraw solą i pieprzem do smaku.
Składniki:
kilka garści mieszanki sałat
6 łodyg selera naciowego
2 jabłka
podwójna pierś lub dwa udka z kurczaka
garść orzechów włoskich
2 garści jasnych winogron bezpestkowych
2 ząbki czosnku
suszony rozmaryn
łyżka oliwy
Sos:
6 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
szczypta cukru
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso z kurczaka opłucz, osusz papierowym ręcznikiem i oczyść z błonek. Czosnek wyciśnij w wyciskarce. W miseczce wymieszaj oliwę, czosnek i suszony rozmaryn. Kurczaka zawiń w folię aluminiową i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez około pół godziny. Upieczone mięso wystudź i pokrój w kostkę lub plasterki. Jeśli używasz udek z kurczaka, oczyść je wcześniej z kości i chrząstek.
Składniki:
500 g mielonej wołowiny
100 g wędzonego boczku
2 marchewki
2 łodygi selera naciowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
3/4 szklanki mleka
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
1 puszka pomidorów krojonych
2 liście laurowe
1 łyżeczka oregano (opcjonalnie)
sól
pieprz
cukier (opcjonalnie)
makaron spaghetti
tarty parmezan
Sposób przygotowania:
Boczek, marchewkę, cebulę oraz selera naciowego pokrój w drobną kostkę, a czosnek w plasterki. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy i podsmaż boczek, aż się zrumieni. Dodaj cebulę i czosnek i smaż, aż cebula się zeszkli. Następnie dodaj marchewkę oraz selera i smaż około 5 minut, aż warzywa zmiękną.
Do podsmażonych warzyw dodaj mięso mielone i dopraw je solidnie solą oraz pieprzem. Smaż, aż wołowina straci surowy kolor i zacznie się rumienić. Wlej mleko i duś na średnim ogniu, aż większość płynu wyparuje. Następnie wlej wino i ponownie duś do momentu, aż na patelni zostanie minimalna ilość płynu.
Dodaj krojone pomidory z puszki, liście laurowe (opcjonalnie możesz też dodać oregano) i dokładnie wymieszaj. Przykryj patelnię i duś sos na minimalnym ogniu przez około 2 godziny, od czasu do czasu mieszając.
Na koniec dopraw sos solą, pieprzem i cukrem, jeśli będzie zbyt kwaśny.
Gotowy sos wymieszaj ze spaghetti lub innym ulubionym makaronem i posyp parmezanem.