Omlet to zawsze dobra opcja na wykorzystanie resztek z lodówki. Wystarczy wykorzystać jajka, a do tego trochę szynki, sera, końcówkę oliwek ze słoiczka i śniadanie gotowe. Warto dodać też odrobinę mąki, która sprawi, że omlet wyrośnie, będzie bardziej puszysty i sycący. Jeśli chcesz nieco odświeżyć zeschnięty ser, możesz wykorzystać trik z mlekiem. Pisaliśmy o tym w osobnym artykule.
Składniki:
Składniki moderuj według własnych upodobań i zawartości lodówki. Może masz resztkę papryki? Dodaj i ją. Nie masz oliwek? Pomiń je.
Sposób przygotowania:
Ta propozycja to klasyk w kuchni każdej zorganizowanej pani lub pana domu. Jest prosta, sycąca i nie wymaga dużo pracy. Do środka można wrzucić niemal wszystko, co znajdziecie w lodówce. Oto nasza propozycja.
Składniki:
Sposób przygotowania:
To danie, które od kilku lat podbija serca Polaków. Podstawą jest sos pomidorowy, w którym gotują się wbite do środka jajka. Jednak szakszukę można przyrządzać na mnóstwo sposobów i dodawać do niej wiele składników.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Zobacz, jak zrobić to danie krok po kroku:
Ziemniaki często zalegają w naszych kuchniach. Niekiedy widzimy, jak ich skórka traci jędrność, a ze środka zaczynają wyrastać pędy. Takie ziemniaki można jeść, ale trzeba je odpowiednio przygotować (więcej o tym w osobnym artykule). Można z nich przyrządzić sporo dań. My proponujemy sycącą zapiekankę na dwa dni.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Jeśli zostało ci pół puszki groszku i kukurydzy, a do tego trochę warzyw z gotowania zupy, galaretka jest naprawdę świetnym rozwiązaniem. To dobre danie, które pozwoli wykorzystać niewielkie ilości resztek. Przygotujesz je łatwo, a jedyny wysiłek to czekanie, aż stężeje. Jak się za nią zabrać?
Składniki:
Sposób przygotowania:
Ta przekąska jest świetna, jeśli macie trochę twarogu i banana, który już mocno dojrzał i woła o uwagę. Serniczki z patelni przygotowuje się łatwo i są doskonałe na śniadanie czy słodką przekąskę do kawy.
Składniki:
Sposób przygotowania: