W twojej lodówce zalegają resztki mięsa lub warzyw? Oto pomysły na to, jak sprytnie je wykorzystać

Omlet ze wszystkiego
Omlet to zawsze dobra opcja na wykorzystanie resztek z lodówki. Wystarczy wykorzystać jajka, a do tego trochę szynki, sera, końcówkę oliwek ze słoiczka i śniadanie gotowe. Warto dodać też odrobinę mąki, która sprawi, że omlet wyrośnie, będzie bardziej puszysty i sycący. Jeśli chcesz nieco odświeżyć zeschnięty ser, możesz wykorzystać trik z mlekiem. Pisaliśmy o tym w osobnym artykule.
Składniki:
- 2 jajka
- kilka plastrów szynki
- kilka plastrów lub kawałków sera (żółtego, feta, pleśniowego - jaki macie w zanadrzu)
- kilka oliwek, kaparów
- łyżka posiekanej cebuli (opcjonalnie)
- łyżka mąki
- sól i pieprz
- szczypta ulubionych ziół lub przypraw (np. suszonego oregano, ziół prowansalskich, słodkiej papryki)
- masło lub olej do smażenia
Składniki moderuj według własnych upodobań i zawartości lodówki. Może masz resztkę papryki? Dodaj i ją. Nie masz oliwek? Pomiń je.
Sposób przygotowania:
- Jajka rozmieszaj w misce, dodaj do nich sól, pieprz, przyprawy i mąkę. Całość dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek.
- Wszystkie składniki pokrój na mniejsze kawałki.
- Na patelni rozgrzej łyżkę oleju lub łyżeczkę masła. Rozłóż na niej składniki i od razu zalej masą jajeczną.
- Całość smaż na wolnym ogniu pod przykryciem przez kilka minut. Gdy spód się zrumieni, a wierzch będzie ścięty, przykryj patelnię pokrywką lub talerzem, odwróć do góry dnem, a omleta zsuń z pokrywki z powrotem na patelnię. Dzięki temu przyrumieni się także z drugiej strony.
- Gotowego omleta podawaj z sałatą, oliwą, sosem chilli lub innymi ulubionymi dodatkami. Nic też nie stoi na przeszkodzie, by jeść go bez niczego.

Zapiekanka makaronowa
Ta propozycja to klasyk w kuchni każdej zorganizowanej pani lub pana domu. Jest prosta, sycąca i nie wymaga dużo pracy. Do środka można wrzucić niemal wszystko, co znajdziecie w lodówce. Oto nasza propozycja.
Składniki:
- 300 g ugotowanego makaronu (150 g suchego)
- 200 g szynki lub kurczaka smażonego albo z rosołu
- 200 g sera mozzarella
- 150 g pieczarek
- 4 suszone pomidory
- 1 jajko
- 2 łyżki tłustego mleka
- suszony rozmaryn
- suszony tymianek
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Suchy makaron ugotuj al dente według przepisu na opakowaniu.
- Szynkę pokrój na nieduże kawałki, mozzarellę w kostkę, a pieczarki w półplasterki. Posiekaj także suszone pomidory.
- Wszystkie składniki przełóż do naczynia żaroodpornego i wymieszaj.
- W szklance roztrzep jajko i połącz je z mlekiem, dodaj także rozmaryn, tymianek, sól i pieprz. Następnie sos wlej do pozostałych składników i dobrze wymieszaj.
- Piecz przez 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Szakszuka
To danie, które od kilku lat podbija serca Polaków. Podstawą jest sos pomidorowy, w którym gotują się wbite do środka jajka. Jednak szakszukę można przyrządzać na mnóstwo sposobów i dodawać do niej wiele składników.
Składniki:
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 1 czerwona papryka
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 500 g pomidorów krojonych z puszki lub świeżych, które straciły już jędrność
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 4-5 jajek
- garść posiekanej bazylii lub kolendry
Sposób przygotowania:
- Cebulę i czerwoną paprykę pokrój w kostkę, a czosnek oraz papryczkę chili w plasterki. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż czosnek z chili. Po chwili dodaj paprykę i smaż kilka minut, aż zmięknie. Dodaj przyprawy - słodką i ostrą paprykę oraz kmin rzymski i smaż około minuty, aż zaczną intensywnie pachnieć. Następnie dodaj pomidory (krojone po prostu wlej na patelnię, zaś świeże najpierw obierz ze skórek, a następnie drobno posiekaj). Całość dopraw do smaku solą oraz cukrem.
- W kilku miejscach delikatnie rozsuń sos pomidorowy łyżką i powbijaj tam jajka.
- Przykryj patelnię i duś danie około 5-6 minut, aż białko jaj się zetnie, a żółtko nadal pozostanie płynne. Posyp szakszukę świeżą bazylią i od razu podawaj.
Zobacz, jak zrobić to danie krok po kroku:

Zapiekanka ziemniaczana
Ziemniaki często zalegają w naszych kuchniach. Niekiedy widzimy, jak ich skórka traci jędrność, a ze środka zaczynają wyrastać pędy. Takie ziemniaki można jeść, ale trzeba je odpowiednio przygotować (więcej o tym w osobnym artykule). Można z nich przyrządzić sporo dań. My proponujemy sycącą zapiekankę na dwa dni.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 700 g mięsa mielonego (może być wieprzowe, wołowe lub mieszane)
- 1 puszka krojonych pomidorów lub pół kartonika passaty pomidorowej
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka suszonego oregano
- 50 g masła
- 50 g mąki
- 2 szklanki ciepłego mleka
- gałka muszkatołowa
- 150 g startego żółtego sera (może być podeschnięty)
- olej lub oliwa
- sól, pieprz
- bułka tarta
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki oczyszczamy - możemy zrobić to przy użyciu czystej gąbki. Następnie wkładamy je do garnka, zalewamy zimną wodą i dodajemy łyżkę soli. Gotujemy w mundurkach na średnim ogniu. Ile czasu gotować ziemniaki? Od momentu wrzenia, jeszcze przez 7-10 minut. Mają być półtwarde. Gdy będą gotowe, wyciągamy je z garnka. Ochłodzone ziemniaki obieramy i kroimy na półcentymetrowe plasterki.
- W międzyczasie kroimy cebulę w piórka i podsmażamy ją z dwiema łyżkami oleju na dużej patelni. Gdy będzie szklista, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy wszystko razem przez minutę.
- Następnie dodajemy mięso mielone. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy do połączenia składników. Do zawartości patelni dodajemy oregano i wlewamy puszkę pomidorów lub passatę. Gotujemy wszystko przez kilka minut. Mięso powinno być lekko ścięte, aby podczas pieczenia zatrzymało w sobie cały smak.
- Kolejnym krokiem jest przygotowanie beszamelu zgodnie z naszym przepisem: Jak zrobić sos beszamelowy?
- Blaszkę lub brytfannę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Na dno wykładamy sos mięsny. Na wierzchu układamy plastry ziemniaków. Całość zalewamy dokładnie beszamelem i posypujemy startym serem.
- Pieczemy w piekarniku przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po tym czasie możemy serwować zapiekankę.

Galareta na słono
Jeśli zostało ci pół puszki groszku i kukurydzy, a do tego trochę warzyw z gotowania zupy, galaretka jest naprawdę świetnym rozwiązaniem. To dobre danie, które pozwoli wykorzystać niewielkie ilości resztek. Przygotujesz je łatwo, a jedyny wysiłek to czekanie, aż stężeje. Jak się za nią zabrać?
Składniki:
- 500 ml bulionu
- 2 łyżki żelatyny
- 2-3 plasterki szynki (pokrojone w drobną kostkę) lub rozdrobnione mięso z rosołu
- jajko ugotowane na twardo, pokrojone
- 1/2 szklanki ugotowanej marchewki pokrojonej w kostkę
- 1/2 szklanki groszku
- kilka listków natki pietruszki
Sposób przygotowania:
- Do gorącego, ale nie wrzącego bulionu wsyp żelatynę i wymieszaj dokładnie, aż się rozpuści. Odstaw do całkowitego ostudzenia.
- W międzyczasie do salaterek lub naczynia powkładaj wszystkie składniki. Możesz wszystkie po prostu wymieszać, ułożyć je warstwami lub stworzyć kreatywny wzorek. Składniki powinny sięgać do 2/3 wysokości naczynia.
- Następnie wypełnij naczynia ostudzonym bulionem i wstaw do lodówki do czasu, aż galareta całkowicie stężeje, czyli na około 4-5 godzin.
- Gotowe galaretki podważ od boków, przykryj talerzem i odwróć na drugą stronę. Możesz dodatkowo ozdobić je natką lub plasterkami cytryny. Podawaj z octem albo sokiem cytrynowym.

Sernik z patelni
Ta przekąska jest świetna, jeśli macie trochę twarogu i banana, który już mocno dojrzał i woła o uwagę. Serniczki z patelni przygotowuje się łatwo i są doskonałe na śniadanie czy słodką przekąskę do kawy.
Składniki:
- 100 g tłustego twarogu
- 1 mały banan
- 2 jajka
- 1 łyżka mąki ryżowej
- 1 łyżka płatków jaglanych
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- olej
Sposób przygotowania:
- Dokładnie rozgnieć twaróg widelcem. Dodaj pokrojonego w plasterki banana i rozgnieć go razem z twarogiem. Następnie dodaj jajka i wymieszaj do połączenia składników (niewielkie grudki twarogu są jak najbardziej dopuszczalne). Na koniec dodaj sypkie składniki (mąkę, płatki jaglane, cynamon oraz sodę) i wymieszaj do otrzymania jednolitej masy.
- Przy pomocy pędzelka delikatnie posmaruj patelnię olejem. Przelej na nią przygotowaną masę i smaż na małym ogniu, aż wierzch zacznie się ścinać.
- Przy pomocy talerza przełóż placek na drugą stronę - delikatnie podważ go łopatką i zsuń na talerz. Odwracając talerz, przerzuć placek z powrotem na patelnię. Smaż jeszcze około minuty i od razu podawaj.