W twojej lodówce zalegają resztki mięsa lub warzyw? Oto pomysły na to, jak sprytnie je wykorzystać

W nawet najlepiej zorganizowanych lodówkach i kuchennych szafkach pojawiają się resztki. Lekko suchy kawałek sera czy szynki, warzywa, które straciły już elastyczność czy czerstwy chleb. Nie trzeba ich od razu wyrzucać. Oto kilka pomysłów na zrobienie czegoś z niczego.
Omlet Omlet Fot. Tatiana Volgutova / shutterstock.com

Omlet ze wszystkiego

Omlet to zawsze dobra opcja na wykorzystanie resztek z lodówki. Wystarczy wykorzystać jajka, a do tego trochę szynki, sera, końcówkę oliwek ze słoiczka i śniadanie gotowe. Warto dodać też odrobinę mąki, która sprawi, że omlet wyrośnie, będzie bardziej puszysty i sycący. Jeśli chcesz nieco odświeżyć zeschnięty ser, możesz wykorzystać trik z mlekiem. Pisaliśmy o tym w osobnym artykule

Składniki:

  • 2 jajka
  • kilka plastrów szynki
  • kilka plastrów lub kawałków sera (żółtego, feta, pleśniowego - jaki macie w zanadrzu)
  • kilka oliwek, kaparów
  • łyżka posiekanej cebuli (opcjonalnie)
  • łyżka mąki
  • sól i pieprz
  • szczypta ulubionych ziół lub przypraw (np. suszonego oregano, ziół prowansalskich, słodkiej papryki)
  • masło lub olej do smażenia

Składniki moderuj według własnych upodobań i zawartości lodówki. Może masz resztkę papryki? Dodaj i ją. Nie masz oliwek? Pomiń je.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka rozmieszaj w misce, dodaj do nich sól, pieprz, przyprawy i mąkę. Całość dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek. 
  2. Wszystkie składniki pokrój na mniejsze kawałki.
  3. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju lub łyżeczkę masła. Rozłóż na niej składniki i od razu zalej masą jajeczną.
  4. Całość smaż na wolnym ogniu pod przykryciem przez kilka minut. Gdy spód się zrumieni, a wierzch będzie ścięty, przykryj patelnię pokrywką lub talerzem, odwróć do góry dnem, a omleta zsuń z pokrywki z powrotem na patelnię. Dzięki temu przyrumieni się także z drugiej strony.
  5. Gotowego omleta podawaj z sałatą, oliwą, sosem chilli lub innymi ulubionymi dodatkami. Nic też nie stoi na przeszkodzie, by jeść go bez niczego.
Zapiekanka makaronowa z szynką i serem Zapiekanka makaronowa z szynką i serem Fot. Shutterstock

Zapiekanka makaronowa

Ta propozycja to klasyk w kuchni każdej zorganizowanej pani lub pana domu. Jest prosta, sycąca i nie wymaga dużo pracy. Do środka można wrzucić niemal wszystko, co znajdziecie w lodówce. Oto nasza propozycja.

Składniki:

  • 300 g ugotowanego makaronu (150 g suchego)
  • 200 g szynki lub kurczaka smażonego albo z rosołu
  • 200 g sera mozzarella
  • 150 g pieczarek
  • 4 suszone pomidory
  • 1 jajko
  • 2 łyżki tłustego mleka
  • suszony rozmaryn
  • suszony tymianek
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Suchy makaron ugotuj al dente według przepisu na opakowaniu.
  2. Szynkę pokrój na nieduże kawałki, mozzarellę w kostkę, a pieczarki w półplasterki. Posiekaj także suszone pomidory.
  3. Wszystkie składniki przełóż do naczynia żaroodpornego i wymieszaj.
  4. W szklance roztrzep jajko i połącz je z mlekiem, dodaj także rozmaryn, tymianek, sól i pieprz. Następnie sos wlej do pozostałych składników i dobrze wymieszaj.
  5. Piecz przez 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Haps Szakszuka Haps Szakszuka gazeta.tv

Szakszuka

To danie, które od kilku lat podbija serca Polaków. Podstawą jest sos pomidorowy, w którym gotują się wbite do środka jajka. Jednak szakszukę można przyrządzać na mnóstwo sposobów i dodawać do niej wiele składników.

Składniki:

  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 500 g pomidorów krojonych z puszki lub świeżych, które straciły już jędrność
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4-5 jajek
  • garść posiekanej bazylii lub kolendry

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i czerwoną paprykę pokrój w kostkę, a czosnek oraz papryczkę chili w plasterki. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż czosnek z chili. Po chwili dodaj paprykę i smaż kilka minut, aż zmięknie. Dodaj przyprawy - słodką i ostrą paprykę oraz kmin rzymski i smaż około minuty, aż zaczną intensywnie pachnieć. Następnie dodaj pomidory (krojone po prostu wlej na patelnię, zaś świeże najpierw obierz ze skórek, a następnie drobno posiekaj). Całość dopraw do smaku solą oraz cukrem.
  2. W kilku miejscach delikatnie rozsuń sos pomidorowy łyżką i powbijaj tam jajka.
  3. Przykryj patelnię i duś danie około 5-6 minut, aż białko jaj się zetnie, a żółtko nadal pozostanie płynne. Posyp szakszukę świeżą bazylią i od razu podawaj. 

Zobacz, jak zrobić to danie krok po kroku:

Zapiekanki to świetny sposób na prosty obiad, szczególnie jeśli mamy sporą rodzinę lub zapraszamy znajomych na przyjęcie. Zapiekanki to świetny sposób na prosty obiad, szczególnie jeśli mamy sporą rodzinę lub zapraszamy znajomych na przyjęcie. Fot. Shutterstock

Zapiekanka ziemniaczana

Ziemniaki często zalegają w naszych kuchniach. Niekiedy widzimy, jak ich skórka traci jędrność, a ze środka zaczynają wyrastać pędy. Takie ziemniaki można jeść, ale trzeba je odpowiednio przygotować (więcej o tym w osobnym artykule). Można z nich przyrządzić sporo dań. My proponujemy sycącą zapiekankę na dwa dni.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 700 g mięsa mielonego (może być wieprzowe, wołowe lub mieszane)
  • 1 puszka krojonych pomidorów lub pół kartonika passaty pomidorowej
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka suszonego oregano
  • 50 g masła
  • 50 g mąki
  • 2 szklanki ciepłego mleka
  • gałka muszkatołowa
  • 150 g startego żółtego sera (może być podeschnięty)
  • olej lub oliwa
  • sól, pieprz
  • bułka tarta

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki oczyszczamy - możemy zrobić to przy użyciu czystej gąbki. Następnie wkładamy je do garnka, zalewamy zimną wodą i dodajemy łyżkę soli. Gotujemy w mundurkach na średnim ogniu. Ile czasu gotować ziemniaki? Od momentu wrzenia, jeszcze przez 7-10 minut. Mają być półtwarde. Gdy będą gotowe, wyciągamy je z garnka. Ochłodzone ziemniaki obieramy i kroimy na półcentymetrowe plasterki.
  2. W międzyczasie kroimy cebulę w piórka i podsmażamy ją z dwiema łyżkami oleju na dużej patelni. Gdy będzie szklista, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy wszystko razem przez minutę.
  3. Następnie dodajemy mięso mielone. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy do połączenia składników. Do zawartości patelni dodajemy oregano i wlewamy puszkę pomidorów lub passatę. Gotujemy wszystko przez kilka minut. Mięso powinno być lekko ścięte, aby podczas pieczenia zatrzymało w sobie cały smak.
  4. Kolejnym krokiem jest przygotowanie beszamelu zgodnie z naszym przepisem: Jak zrobić sos beszamelowy?
  5. Blaszkę lub brytfannę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Na dno wykładamy sos mięsny. Na wierzchu układamy plastry ziemniaków. Całość zalewamy dokładnie beszamelem i posypujemy startym serem.
  6. Pieczemy w piekarniku przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po tym czasie możemy serwować zapiekankę.
Galareta na słono Galareta na słono Fot. Konmac / shutterstock.com

Galareta na słono

Jeśli zostało ci pół puszki groszku i kukurydzy, a do tego trochę warzyw z gotowania zupy, galaretka jest naprawdę świetnym rozwiązaniem. To dobre danie, które pozwoli wykorzystać niewielkie ilości resztek. Przygotujesz je łatwo, a jedyny wysiłek to czekanie, aż stężeje. Jak się za nią zabrać?

Składniki:

  • 500 ml bulionu
  • 2 łyżki żelatyny
  • 2-3 plasterki szynki (pokrojone w drobną kostkę) lub rozdrobnione mięso z rosołu
  • jajko ugotowane na twardo, pokrojone
  • 1/2 szklanki ugotowanej marchewki pokrojonej w kostkę
  • 1/2 szklanki groszku
  • kilka listków natki pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Do gorącego, ale nie wrzącego bulionu wsyp żelatynę i wymieszaj dokładnie, aż się rozpuści. Odstaw do całkowitego ostudzenia.
  2. W międzyczasie do salaterek lub naczynia powkładaj wszystkie składniki. Możesz wszystkie po prostu wymieszać, ułożyć je warstwami lub stworzyć kreatywny wzorek. Składniki powinny sięgać do 2/3 wysokości naczynia.
  3. Następnie wypełnij naczynia ostudzonym bulionem i wstaw do lodówki do czasu, aż galareta całkowicie stężeje, czyli na około 4-5 godzin.
  4. Gotowe galaretki podważ od boków, przykryj talerzem i odwróć na drugą stronę. Możesz dodatkowo ozdobić je natką lub plasterkami cytryny. Podawaj z octem albo sokiem cytrynowym.
sernik z patelni sernik z patelni gazeta.tv

Sernik z patelni

Ta przekąska jest świetna, jeśli macie trochę twarogu i banana, który już mocno dojrzał i woła o uwagę. Serniczki z patelni przygotowuje się łatwo i są doskonałe na śniadanie czy słodką przekąskę do kawy.

Składniki:

  • 100 g tłustego twarogu
  • 1 mały banan
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki ryżowej
  • 1 łyżka płatków jaglanych
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • olej

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie rozgnieć twaróg widelcem. Dodaj pokrojonego w plasterki banana i rozgnieć go razem z twarogiem. Następnie dodaj jajka i wymieszaj do połączenia składników (niewielkie grudki twarogu są jak najbardziej dopuszczalne). Na koniec dodaj sypkie składniki (mąkę, płatki jaglane, cynamon oraz sodę) i wymieszaj do otrzymania jednolitej masy.
  2. Przy pomocy pędzelka delikatnie posmaruj patelnię olejem. Przelej na nią przygotowaną masę i smaż na małym ogniu, aż wierzch zacznie się ścinać.
  3. Przy pomocy talerza przełóż placek na drugą stronę - delikatnie podważ go łopatką i zsuń na talerz. Odwracając talerz, przerzuć placek z powrotem na patelnię. Smaż jeszcze około minuty i od razu podawaj.