Jak mrozić najpopularniejsze rodzaje resztek, które zostają po jedzeniu? [PORADNIK]

Chyba każdy domowy kucharz stanął kiedyś przed dylematem, co zrobić z resztką jedzenia. Wyrzucić czy zamrozić? Szkoda jest marnować potrawy, ale nie zawsze wiadomo, jak mrozić, by potem i tak nie trzeba było się ich pozbyć, bo straciły smak i wartości odżywcze. Oto kilka wskazówek, jak mrozić jedzenie i jak je rozmrażać.
Mrożenie jedzenia nie jest takie proste. Mrożenie jedzenia nie jest takie proste. Fot. Shutterstock/Ahanov Michael

Mrożenie jedzenia nie jest takie proste

Choć mrożenie jedzenia wydaje się banalnie proste, często okazuje się, że po rozmrożeniu, produkty czy gotowe dania nie nadają się do jedzenia. Wiele z nich traci elastyczność i soczystość, a wraz z nimi również wartości odżywcze. Niekiedy na zamrożonym mięsie pojawiają się ciemne plamy (więcej o tym: Ciemne plamy na zamrożonym mięsie. Wyjaśniamy, skąd się biorą i czy są bezpieczne), a z warzyw i owoców wydzielają się kryształki lodu (więcej o tym: Dziewięć rzeczy w twojej kuchni, których lepiej się już pozbyć. Na liście m.in. oszronione mrożonki). Oto krótki poradnik, jak mrozić jedzenie, by tego uniknąć.

Mrożenie świeżego pieczywa Mrożenie świeżego pieczywa Fot. Shutterstock/jreika

Mrożenie świeżego pieczywa

Nie wszyscy wiedzą, że chleby i bułki również można mrozić. Jak czytamy na portalu the kitchn, bułki wystarczy zawinąć w folię spożywczą i włożyć do woreczków w całości, pozbywając się nadmiaru powietrza ze środka. Chleb najlepiej pokroić na kromki, ale zamrozić wszystkie razem, ewentualnie zawinąć po kilka kromek w folię, umieścić w woreczku i również wypuścić nadmiar powietrza. Dzięki temu pieczywo zachowa więcej wilgoci wewnątrz. Chleb czy bułki mogą pozostać zamrożone przez miesiąc. Więcej o mrożeniu pieczywa: Mrozisz chleb "na później"? Pracownik piekarni radzi, jak go odmrażać, żeby zachować walory smakowe

Jak rozmrozić pieczywo?

Chleb lub bułki należy przełożyć z zamrażarki do lodówki i pozostawić w woreczku na całą noc. Następnie usuńcie woreczek, poluzujcie folię i podpieczcie pieczywo w piekarniku nagrzanym do 150 stopni Celsjusza przez 20-25 minut.

Jak zamrażać gotowany makaron? Jak zamrażać gotowany makaron? Fot. Shutterstock/ESOlex

Jak zamrażać gotowany makaron?

By zamrozić gotowany makaron, wystarczy wymieszać go z odrobiną oliwy i ułożyć płasko na tacce wyłożonej pergaminem. Spaghetti, tagliatelle i inne długie makarony warto zawinąć w gniazdka. Tackę należy włożyć do zamrażarki na około godzinę. Po tym czasie wystarczy przełożyć makaron do woreczków i przechowywać w zamrażarce przez maksymalnie dwa miesiące.

Rozmrażanie gotowanego makaronu

By przygotować danie z zamrożonym makaronem, wystarczy najzwyczajniej w świecie wrzucić go do wrzątku. Po kilku minutach będzie gotowy do jedzenia.

Zamrażanie gotowanego ryżu Zamrażanie gotowanego ryżu Fot. Shutterstock/bitt24

Zamrażanie gotowanego ryżu

Przed zamrożeniem gotowanego ryżu, należy go oczywiście ostudzić (tak samo, jak wszystkie gotowane dania). Następnie przełóżcie go do woreczków na płasko, pozbądźcie się z nich jak największej ilości powietrza i zamknijcie. Tak zapakowany ryż można trzymać w zamrażarce nawet przez trzy miesiące.

Jak rozmrozić gotowany ryż?

Wystarczy przełożyć go do pojemnika odpowiedniego do używania w mikrofali, przykryć i podgrzewać w minutowych odstępach na maksymalnej mocy. Gdy ryż będzie gorący, można go dodać do potrawy.

Jak mrozić placki i naleśniki? Jak mrozić placki i naleśniki? Fot. Shutterstock/Ahanov Michael

Jak mrozić placki i naleśniki?

By odpowiednio zamrozić smażone placki, należy je dobrze ostudzić. Następnie ułóżcie je na płasko na tacce wyłożonej pergaminem (ale nie jeden na drugim) po czym włóżcie do zamrażarki na około godzinę. Po tym czasie wystarczy umieścić je jeden na drugim w woreczku, oddzielając kolejne placki czy naleśniki kawałkami pergaminu - dzięki temu nie będą się sklejać. Można je trzymać w zamrażarce do dwóch miesięcy.

Jak rozmrażać placki?

By po rozmrożeniu placki były dalej apetyczne, wystarczy podgrzać je w piekarniku. Rozgrzejcie go do 190 stopni Celsjusza, a zamrożone placki lub naleśniki połóżcie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Podgrzewajcie je przez 10 minut. Gotowe.

Jeśli do naleśników lubicie dodawać owoce, te świeże, sezonowe również możecie zamrozić. Zobaczcie, jak:

Mrożenie gotowanego mięsa Mrożenie gotowanego mięsa Fot. Shutterstock/Ahanov Michael

Mrożenie gotowanego mięsa

Gotowane, smażone czy pieczone mięso w kawałkach lub mielone również nadaje się do zamrażarki. Wystarczy przełożyć je do woreczków i pozbyć się jak największej ilości powietrza. Dzięki temu, nie straci zbyt wiele wilgoci. Mięso po obróbce można przechowywać w zamrażarce do czterech miesięcy.

Jak rozmrozić gotowane mięso?

O ile mięso nie jest pokrojone w duże kawałki, można je wrzucić bezpośrednio do gotowanej potrawy. Nawet w zamrażarce woda paruje, może się więc pojawić potrzeba dodania odrobiny oleju, by danie nie było zbyt suche. Większe kawałki mięsa warto wyłożyć z zamrażarki i pozostawić do rozmrożenia w temperaturze pokojowej. Jeśli macie więcej czasu, warto przełożyć je z zamrażarki do lodówki na całą noc.

Jak mrozić gotowaną rybę? Jak mrozić gotowaną rybę? Fot. Shutterstock/Tetyana Linnik

Jak mrozić gotowaną rybę?

Gotowaną, smażoną czy pieczoną rybę należy zawinąć w pergamin, dzięki czemu nie będzie się przyklejać, a następnie włożyć do woreczka i pozbyć się nadmiaru powietrza. Tak zamrożoną rybę można trzymać do miesiąca.

Rozmrażanie gotowanej ryby

Aby rozmrozić rybę, wystarczy umieścić ją w piekarniku rozgrzanym do 135 stopni Celsjusza, aż jej temperatura osiągnie ok. 70 stopni (na powierzchni nie pojawią się jeszcze bąbelki wskazujące na gotowanie się, ale mięso będzie gorące). Przez swoją luźną strukturę, woda łatwo ucieka z ryby, zatem po rozmrożeniu może być nieco sucha. Warto więc podawać ją z sosami lub polaną oliwą.

Zamrażanie zapiekanek Zamrażanie zapiekanek Fot. Shutterstock/Cabeca de Marmore

Zamrażanie zapiekanek

Zapiekanki makaronowe czy ziemniaczane łatwo jest zamrozić. Wystarczy przełożyć je do mniejszego pojemnika, przystosowanego do mrożenia. Jeśli zapiekanki zostało sporo, przykryjcie całą blaszkę folią spożywczą i aluminiową, po czym wstawcie do zamrażarki.

Jak rozmrażać zapiekanki?

By rozmrozić zapiekankę, wystarczy piec ją zgodnie z przepisem, z którego pochodzi. Należy jednak doliczyć ok. 10-15 minut na samo rozmrożenie.

Jak zamrażać sosy? Jak zamrażać sosy? Fot. Shutterstock/somatch00

Jak zamrażać sosy?

Sosy najlepiej zamrozić w woreczkach strunowych lub plastikowych pojemnikach odpowiednich do stosowania w zamrażarce. Jeśli wybierzecie woreczki, warto ułożyć je na płasko, a gdy sos się zamrozi, ustawić pionowo, jak książki na półce. Dzięki temu zaoszczędzicie sporo miejsca w zamrażarce. Większość sosów można przechowywać w zamrażarce do trzech miesięcy. Jednak te z dodatkiem świeżych ziół, sera lub innych produktów mlecznych po miesiącu zwykle tracą na jakości. 

Rozmrażanie sosów

By rozmrozić sos, wystarczy przełożyć go do rondelka i podgrzewać na niewielkim ogniu. Gdy zaczną pojawiać się bąbelki, sos jest gotowy do użycia w daniu. Można go podgrzać także w mikrofali, w minutowych odstępach, aż będzie gorący.

Zobacz również: