Przepisy na dania z makaronem ze składników, które masz w domu. Oto kilka inspiracji

Masz zapas makaronów i zastanawiasz się co z nimi zrobić? Polecamy nasze przepisy na sosy z prostych składników, które masz w domu.
Spaghetti alla Norma Spaghetti alla Norma Haps

Spaghetti alla Norma

Składniki:

  • 300 g makaronu spaghetti 
  • 1 duży bakłażan 
  • 1 szklanka oliwy z oliwek 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki 
  • 2 garści liści świeżej bazylii 
  • 1 garść tartego parmezanu 
  • Sól 
  • Pieprz 

Sposób przygotowania:

  1. Bakłażana pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej prawie całą oliwę z oliwek (2 łyżki zachowaj na potem). Na gorącą oliwę wrzuć pokrojone bakłażany i smaż, aż nabiorą złotobrązowego koloru. Przy pomocy łyżki cedzakowej zdejmij bakłażany z patelni i odsącz je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.  
  2. Ponownie rozgrzej patelnię i wlej na nią pozostałe dwie łyżki oliwy. Dodaj pokrojony na plasterki czosnek i smaż około minuty, aż stanie się lekko szklisty. Następnie dodaj krojone pomidory i dopraw je solą oraz pieprzem.  Doprowadź sos do wrzenia i gotuj około 5 minut na wolnym ogniu. Na koniec dodaj usmażone wcześniej bakłażany oraz garść liści świeżej bazylii i duś jeszcze 2-3 minuty.  
  3. W międzyczasie ugotuj spaghetti według przepisu na opakowaniu. Kiedy makaron będzie al dente, przełóż go bezpośrednio na patelnię z ciepłym sosem i dokładnie wymieszaj. Nałóż danie do głębokich talerzy i posyp po wierzchu tartym parmezanem oraz listkami bazylii.
Makaron spaghetti w sosie cytrynowym Makaron spaghetti w sosie cytrynowym fot. Haps

Makaron spaghetti w sosie cytrynowym, czyli nadmorski specjał prosto z Włoch

Składniki:

  • 1 cytryna
  • 250 g spaghetti
  • 3/4 kubka śmietany 18 proc.
  • 6 łyżek masła
  • 3/4 kubka startego parmezanu lub pecorino
  • sól
  • młotkowany pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Zagotuj wodę, posól ją i wrzuć makaron. Gotuj, aż makaron będzie al dente. Kilka minut przed odcedzeniem odlej pół kubka wody z gotowania.
  2. Zetrzyj skórkę z połowy cytryny, a z drugiej zetnij dwa paski obieraczką do warzyw i pokrój je w cienkie słupki potrzebne do dekoracji. Wyciśnij sok z cytryny na przynajmniej dwie łyżki stołowe.
  3. Na rozgrzaną patelnię wrzuć startą skórkę i wlej śmietanę. Dokładnie wymieszaj i zagotuj przez dwie minuty na małym ogniu.
  4. Następnie dodawaj masło po jednej łyżce, cały czas mieszając, do uzyskania gładkiej emulsji i dodaj wodę z gotowania makaronu. Zagotuj całość.
  5. Na patelnię z sosem przełóż makaron z garnka za pomocą szczypiec i dokładnie wymieszaj. Dodaj szczyptę soli.
  6. Wsyp część startego sera i przemieszaj, a następnie dodaj resztę.
  7. Na koniec wlej dwie łyżki soku z cytryny, dodaj cienkie paseczki skórki i całość wymieszaj.
  8. Przełóż na talerz, udekoruj resztą paseczków ze skórki cytryny i posyp pieprzem. Smacznego!
Matteo Brunetti 'Na Tropie Smaku'! Spaghetti Cacio e Pepe Matteo Brunetti 'Na Tropie Smaku'! Spaghetti Cacio e Pepe fot. Jowita Romaniuk

Spaghetti Cacio e Pepe według przepisu Matteo Brunettiego

Składniki:

  • 150 g makaronu spaghetti
  • 20 g parmezanu
  • 20 g pecorino
  • łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Wstaw wodę na makaron i gdy się zagotuje, posól i dodaj makaron. Zetrzyj ser na tarce. Następnie podpraż na suchej patelni ziarna pieprzu i rozetrzyj w moździerzu.
  2. Gdy woda w garnku stanie się matowa, wlej odrobinę do startego sera, stale mieszając. Odcedź makaron, wlej odrobinę oliwy z oliwek na patelnię, dodaj spaghetti i sos serowy, cały czas mieszając.
  3. Na koniec posyp zmiażdżonym pieprzem i nałóż na talerz. Smacznego!
Klopsiki z makaronem Haps Klopsiki z makaronem Haps gazeta.tv

Klopsiki z makaronem w sosie serowym

Składniki:

Składniki na klopsiki:

  • 350 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżki oleju

Pozostałe składniki:

  • 1 por
  • 600 ml bulionu
  • 150 g drobnego makaronu
  • 4 trójkątne serki topione śmietankowe
  • 100 g tartego żółtego sera
  • 25 g tartego parmezanu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Na początku przygotuj klopsiki: mięso mielone umieść w dużej misce. Cebulę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach prosto do miski z mięsem. Dodaj musztardę, majeranek, sól, pieprz, jajko oraz bułkę tartą i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
  2. Nabieraj po łyżce masy, formuj niewielkie klopsiki i obtaczaj je w mące. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż klopsiki, aż zrumienią się ze wszystkich stron.
  3. Następnie dodaj pora pokrojonego w półplasterki i smaż, aż stanie się szklisty. Wlej bulion i doprowadź do wrzenia. Dodaj suchy makaron oraz serki topione, nałóż pokrywkę na patelnię i gotuj całość na wolnym ogniu przez około 7 minut.
  4. Po wskazanym czasie zamieszaj danie, rozsyp na wierzchu żółty ser oraz parmezan i podgrzewaj pod pokrywką przez kolejne 5 minut, aż sery się rozpuszczą, a makaron zmięknie.
  5. Gotowe danie posyp natką pietruszki.
Spaghetti Carbonara Spaghetti Carbonara fot. Jowita Romaniuk

Prawdziwa carbonara

Składniki:

  • 250 g makaronu spaghetti
  • 2 duże jajka
  • 35 g tartego parmezanu
  • 100 g wędzonego boczku (najlepiej pancetty)
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Makaron spaghetti ugotuj według przepisu na opakowaniu. Przed odcedzeniem zachowaj filiżankę wody z gotowania makaronu. W międzyczasie przygotuj resztę składników.
  2. Jajka wymieszaj z parmezanem oraz szczyptą soli i pieprzu. Boczek pokrój w kostkę i usmaż na suchej patelni. Ugotowany, gorący makaron przełóż na patelnię ze smażącym się boczkiem.
  3. Wyłącz ogień, wlej masę jajeczną oraz pół filiżanki wody z gotowania makaronu i energicznie wymieszaj, aż cały makaron pokryje się błyszczącym i jednolitym sosem. Jeśli sos wyjdzie zbyt gęsty, dodaj więcej wody z gotowania makaronu. Podawaj od razu.
Pieczone spaghetti (bez gotowania) Pieczone spaghetti (bez gotowania) fot. Haps

Pieczone spaghetti bez gotowania makaronu

Składniki:

  • 1 paczka spaghetti (500 g) 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 1 mała cebula 
  • po 1/3 czerwonej, zielonej i żółtej papryki 
  • 2 puszki krojonych pomidorów 
  • 1 l bulionu 
  • 1 kulka mozzarelli 
  • 40 g tartego parmezanu 
  • 1 łyżeczka oregano 
  • sól 
  • pieprz

Dodatkowo:

  • forma do pieczenia 30 × 20 cm 
  • świeża bazylia do ozdoby 

Pieczone spaghetti (bez gotowania) - przepis na szybki obiad krok po kroku

  1. Na początku pokrój wszystkie składniki - papryki w paseczki, cebulę w piórka, a czosnek w plasterki.
  2. Na dnie formy do pieczenia rozłóż surowy makaron. Polej go oliwą z oliwek i posyp solidnie solą oraz pieprzem.
  3. Na makaronie rozłóż równomiernie cebulę, czosnek oraz kolorowe papryki.
    Wlej pomidory z puszki oraz bulion i delikatnie przemieszaj całość szczypcami, aby makaron się nie posklejał.
  4. Na wierzchu rozłóż kawałki mozzarelli i posyp całość tartym parmezanem.
  5. Wstaw formę do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz około 40-45 minut, aż pieczony makaron będzie miękki.
  6. Przed podaniem udekoruj zapiekankę makaronową świeżą bazylią.  
Więcej o: