Przepisy na dania z makaronem ze składników, które masz w domu. Oto kilka inspiracji I Nowości Haps.pl
Przepisy na dania z makaronem ze składników, które masz w domu. Oto kilka inspiracji
redakcja
Masz zapas makaronów i zastanawiasz się co z nimi zrobić? Polecamy nasze przepisy na sosy z prostych składników, które masz w domu.
Spaghetti alla Norma Haps
Spaghetti alla Norma
Składniki:
300 g makaronu spaghetti
1 duży bakłażan
1 szklanka oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
400 g krojonych pomidorów z puszki
2 garści liści świeżej bazylii
1 garść tartego parmezanu
Sól
Pieprz
Sposób przygotowania:
Bakłażana pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej prawie całą oliwę z oliwek (2 łyżki zachowaj na potem). Na gorącą oliwę wrzuć pokrojone bakłażany i smaż, aż nabiorą złotobrązowego koloru. Przy pomocy łyżki cedzakowej zdejmij bakłażany z patelni i odsącz je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Ponownie rozgrzej patelnię i wlej na nią pozostałe dwie łyżki oliwy. Dodaj pokrojony na plasterki czosnek i smaż około minuty, aż stanie się lekko szklisty. Następnie dodaj krojone pomidory i dopraw je solą oraz pieprzem. Doprowadź sos do wrzenia i gotuj około 5 minut na wolnym ogniu. Na koniec dodaj usmażone wcześniej bakłażany oraz garść liści świeżej bazylii i duś jeszcze 2-3 minuty.
W międzyczasie ugotuj spaghetti według przepisu na opakowaniu. Kiedy makaron będzie al dente, przełóż go bezpośrednio na patelnię z ciepłym sosem i dokładnie wymieszaj. Nałóż danie do głębokich talerzy i posyp po wierzchu tartym parmezanem oraz listkami bazylii.
REKLAMA
Makaron spaghetti w sosie cytrynowym fot. Haps
Makaron spaghetti w sosie cytrynowym, czyli nadmorski specjał prosto z Włoch
Składniki:
1 cytryna
250 g spaghetti
3/4 kubka śmietany 18 proc.
6 łyżek masła
3/4 kubka startego parmezanu lub pecorino
sól
młotkowany pieprz
Przygotowanie krok po kroku:
Zagotuj wodę, posól ją i wrzuć makaron. Gotuj, aż makaron będzie al dente. Kilka minut przed odcedzeniem odlej pół kubka wody z gotowania.
Zetrzyj skórkę z połowy cytryny, a z drugiej zetnij dwa paski obieraczką do warzyw i pokrój je w cienkie słupki potrzebne do dekoracji. Wyciśnij sok z cytryny na przynajmniej dwie łyżki stołowe.
Na rozgrzaną patelnię wrzuć startą skórkę i wlej śmietanę. Dokładnie wymieszaj i zagotuj przez dwie minuty na małym ogniu.
Następnie dodawaj masło po jednej łyżce, cały czas mieszając, do uzyskania gładkiej emulsji i dodaj wodę z gotowania makaronu. Zagotuj całość.
Na patelnię z sosem przełóż makaron z garnka za pomocą szczypiec i dokładnie wymieszaj. Dodaj szczyptę soli.
Wsyp część startego sera i przemieszaj, a następnie dodaj resztę.
Na koniec wlej dwie łyżki soku z cytryny, dodaj cienkie paseczki skórki i całość wymieszaj.
Przełóż na talerz, udekoruj resztą paseczków ze skórki cytryny i posyp pieprzem. Smacznego!
Matteo Brunetti 'Na Tropie Smaku'! Spaghetti Cacio e Pepe fot. Jowita Romaniuk
Spaghetti Cacio e Pepe według przepisu Matteo Brunettiego
Składniki:
150 g makaronu spaghetti
20 g parmezanu
20 g pecorino
łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
szczypta soli
Przygotowanie:
Wstaw wodę na makaron i gdy się zagotuje, posól i dodaj makaron. Zetrzyj ser na tarce. Następnie podpraż na suchej patelni ziarna pieprzu i rozetrzyj w moździerzu.
Gdy woda w garnku stanie się matowa, wlej odrobinę do startego sera, stale mieszając. Odcedź makaron, wlej odrobinę oliwy z oliwek na patelnię, dodaj spaghetti i sos serowy, cały czas mieszając.
Na koniec posyp zmiażdżonym pieprzem i nałóż na talerz. Smacznego!
Klopsiki z makaronem Haps gazeta.tv
Klopsiki z makaronem w sosie serowym
Składniki:
Składniki na klopsiki:
350 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1 mała cebula
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
2 łyżki bułki tartej
1 jajko
1/2 szklanki mąki
2 łyżki oleju
Pozostałe składniki:
1 por
600 ml bulionu
150 g drobnego makaronu
4 trójkątne serki topione śmietankowe
100 g tartego żółtego sera
25 g tartego parmezanu
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
Na początku przygotuj klopsiki: mięso mielone umieść w dużej misce. Cebulę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach prosto do miski z mięsem. Dodaj musztardę, majeranek, sól, pieprz, jajko oraz bułkę tartą i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
Nabieraj po łyżce masy, formuj niewielkie klopsiki i obtaczaj je w mące. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż klopsiki, aż zrumienią się ze wszystkich stron.
Następnie dodaj pora pokrojonego w półplasterki i smaż, aż stanie się szklisty. Wlej bulion i doprowadź do wrzenia. Dodaj suchy makaron oraz serki topione, nałóż pokrywkę na patelnię i gotuj całość na wolnym ogniu przez około 7 minut.
Po wskazanym czasie zamieszaj danie, rozsyp na wierzchu żółty ser oraz parmezan i podgrzewaj pod pokrywką przez kolejne 5 minut, aż sery się rozpuszczą, a makaron zmięknie.
Gotowe danie posyp natką pietruszki.
Spaghetti Carbonara fot. Jowita Romaniuk
Prawdziwa carbonara
Składniki:
250 g makaronu spaghetti
2 duże jajka
35 g tartego parmezanu
100 g wędzonego boczku (najlepiej pancetty)
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Makaron spaghetti ugotuj według przepisu na opakowaniu. Przed odcedzeniem zachowaj filiżankę wody z gotowania makaronu. W międzyczasie przygotuj resztę składników.
Jajka wymieszaj z parmezanem oraz szczyptą soli i pieprzu. Boczek pokrój w kostkę i usmaż na suchej patelni. Ugotowany, gorący makaron przełóż na patelnię ze smażącym się boczkiem.
Wyłącz ogień, wlej masę jajeczną oraz pół filiżanki wody z gotowania makaronu i energicznie wymieszaj, aż cały makaron pokryje się błyszczącym i jednolitym sosem. Jeśli sos wyjdzie zbyt gęsty, dodaj więcej wody z gotowania makaronu. Podawaj od razu.
Pieczone spaghetti (bez gotowania) fot. Haps
Pieczone spaghetti bez gotowania makaronu
Składniki:
1 paczka spaghetti (500 g)
2 łyżki oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
1 mała cebula
po 1/3 czerwonej, zielonej i żółtej papryki
2 puszki krojonych pomidorów
1 l bulionu
1 kulka mozzarelli
40 g tartego parmezanu
1 łyżeczka oregano
sól
pieprz
Dodatkowo:
forma do pieczenia 30 × 20 cm
świeża bazylia do ozdoby
Pieczone spaghetti (bez gotowania) - przepis na szybki obiad krok po kroku
Na początku pokrój wszystkie składniki - papryki w paseczki, cebulę w piórka, a czosnek w plasterki.
Na dnie formy do pieczenia rozłóż surowy makaron. Polej go oliwą z oliwek i posyp solidnie solą oraz pieprzem.
Na makaronie rozłóż równomiernie cebulę, czosnek oraz kolorowe papryki. Wlej pomidory z puszki oraz bulion i delikatnie przemieszaj całość szczypcami, aby makaron się nie posklejał.
Na wierzchu rozłóż kawałki mozzarelli i posyp całość tartym parmezanem.
Wstaw formę do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz około 40-45 minut, aż pieczony makaron będzie miękki.
Przed podaniem udekoruj zapiekankę makaronową świeżą bazylią.