Mrożone warzywa na patelnię z ryżem robią się same! Smaczny i zdrowy obiad

Ten przepis przypadnie do gustu wszystkim zabieganym osobom. Szybki i zdrowy posiłek nasyci na długo, a przy tym nie wymaga zdolności kulinarnych na wysokim poziomie. Jak zrobić mrożone warzywa na patelnię z ryżem? Poniżej przepis.

Z mrożonymi warzywami można wyczarować wiele przepysznych dań i to w bardzo krótkim czasie. Jednym z nich jest posiłek z dodatkiem ryżu jaśminowego i łososia, który dostarczy nam wiele witamin i siły do dalszego działania. W odróżnieniu od innych ryb, łosoś zawiera dużo żelaza, sodu, białka oraz wody. Znajdziemy w nim także witaminę B2 oraz B3. Z kolei zawarte kwasy omega pozwolą obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi. Warto wiedzieć także, że spożywanie ryb przyczynia się do poprawy pamięci oraz koncentracji. Jak przygotować posiłek z wykorzystaniem tego cennego składnika? To bardzo proste!

Zobacz wideo Znacie ten przepis?

Warzywa na patelnię - dlaczego warto po nie sięgać?

Czy mrożone warzywa nadal kojarzą się z nudnym i jałowym w smaku dodatkiem do posiłku? Ten przepis odczaruje to mylne przeświadczenie o mrożonych mieszankach. Mogą one stać się bazą do stworzenia niezwykle aromatycznego i zdrowego dania. Na rynku dostępnych jest wiele różnych mieszanek, dlatego możemy z łatwością wybrać takie, w których skład będą wchodziły nasze ulubione warzywa. Warzywa w mieszankach są umyte i pokrojone, dzięki czemu możemy zaoszczędzić bardzo dużo czasu w procesie przygotowywania posiłku. Wystarczy kilka dodatków, aby stworzyć oryginalne danie.

Mrożone warzywa na patelnię z ryżem i łososiem - wystarczy kilka składników

Czego będziemy potrzebować? Poniższe składniki spokojnie wystarczą na pożywny obiad dla czterech osób:

  • 200 g łososia
  • 2 torebki ryżu jaśminowego
  • mieszanka ulubionych warzyw na patelnię (najlepiej bez ziemniaków)
  • mała czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • połówka limonki
  • przyprawy: sól, pieprz, imbir, młotkowane ziarna kolendry, papryka słodka i ostra 
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu lub syropu z agawy
  • prażone ziarna sezamu
  • świeża kolendra do dekoracji 

Jak przygotować mrożone warzywa na patelnię z ryżem i łososiem? Ekspresowy przepis

1. W miseczce łączymy sos sojowy, miód, odrobinę soku z limonki, sól, pieprz, imbir i ziarna kolendry. Do tak przygotowanej mieszanki dodajemy łososia pokrojonego w dzwonka lub kostkę, jeśli wolimy mniejsze kawałki. Ryba powinna marynować się około 15 minut, po czym powinna piec się kolejne 15 minut w temperaturze 200°C

3. Warzywa wrzucamy na rozgrzaną patelnię, posypujemy je solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą oraz imbirem i mieszamy. Kiedy warzywa zmiękną dodajemy do nich posiekany czosnek i pokrojoną w piórka cebulę czerwoną. Przykrywamy patelnię i dusimy całość ok 10 minut. Można podlać warzywa niewielką ilością wody. 

4. Ryż jaśminowy gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. 

5. Do miękkich warzyw należy dodać masło, odrobinę sosu sojowego i miodu. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. 

6. Do warzyw dodaj ugotowany ryż oraz pokrojoną drobno kolendrę i wymieszaj całość.

7. Na talerz należy nałożyć porcję warzyw z ryżem. Już w tej chwili można podawać takie porcje jako samodzielne danie, jednak na wierzchu polecamy serwować pieczonego łososia.

8. Wszystko warto posypać prażonym sezamem oraz świeżą kolendrą. 

Smacznego!

Pyszny obiad dla zapracowanej rodziny jest do zrobienia w 30 minut. 

Zobacz też: Kaszotto z kaszy gryczanej z grzybami

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.