Z mrożonymi warzywami można wyczarować wiele przepysznych dań i to w bardzo krótkim czasie. Jednym z nich jest posiłek z dodatkiem ryżu jaśminowego i łososia, który dostarczy nam wiele witamin i siły do dalszego działania. W odróżnieniu od innych ryb, łosoś zawiera dużo żelaza, sodu, białka oraz wody. Znajdziemy w nim także witaminę B2 oraz B3. Z kolei zawarte kwasy omega pozwolą obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi. Warto wiedzieć także, że spożywanie ryb przyczynia się do poprawy pamięci oraz koncentracji. Jak przygotować posiłek z wykorzystaniem tego cennego składnika? To bardzo proste!
Czy mrożone warzywa nadal kojarzą się z nudnym i jałowym w smaku dodatkiem do posiłku? Ten przepis odczaruje to mylne przeświadczenie o mrożonych mieszankach. Mogą one stać się bazą do stworzenia niezwykle aromatycznego i zdrowego dania. Na rynku dostępnych jest wiele różnych mieszanek, dlatego możemy z łatwością wybrać takie, w których skład będą wchodziły nasze ulubione warzywa. Warzywa w mieszankach są umyte i pokrojone, dzięki czemu możemy zaoszczędzić bardzo dużo czasu w procesie przygotowywania posiłku. Wystarczy kilka dodatków, aby stworzyć oryginalne danie.
Czego będziemy potrzebować? Poniższe składniki spokojnie wystarczą na pożywny obiad dla czterech osób:
1. W miseczce łączymy sos sojowy, miód, odrobinę soku z limonki, sól, pieprz, imbir i ziarna kolendry. Do tak przygotowanej mieszanki dodajemy łososia pokrojonego w dzwonka lub kostkę, jeśli wolimy mniejsze kawałki. Ryba powinna marynować się około 15 minut, po czym powinna piec się kolejne 15 minut w temperaturze 200°C
3. Warzywa wrzucamy na rozgrzaną patelnię, posypujemy je solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą oraz imbirem i mieszamy. Kiedy warzywa zmiękną dodajemy do nich posiekany czosnek i pokrojoną w piórka cebulę czerwoną. Przykrywamy patelnię i dusimy całość ok 10 minut. Można podlać warzywa niewielką ilością wody.
4. Ryż jaśminowy gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
5. Do miękkich warzyw należy dodać masło, odrobinę sosu sojowego i miodu. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
6. Do warzyw dodaj ugotowany ryż oraz pokrojoną drobno kolendrę i wymieszaj całość.
7. Na talerz należy nałożyć porcję warzyw z ryżem. Już w tej chwili można podawać takie porcje jako samodzielne danie, jednak na wierzchu polecamy serwować pieczonego łososia.
8. Wszystko warto posypać prażonym sezamem oraz świeżą kolendrą.
Smacznego!
Pyszny obiad dla zapracowanej rodziny jest do zrobienia w 30 minut.
Zobacz też: Kaszotto z kaszy gryczanej z grzybami