Kasza manna - przepis na smak dzieciństwa. Jak zrobić pyszną kaszę na mleku?

W dzieciństwie najpyszniejszym śniadaniem była oczywiście kasza manna na mleku z owocami lub syropem owocowym. Dziś mamy najprostszy na świecie przepis na kaszę mannę, która smakuje jak ta, którą przed laty robiła nam mama.

Więcej przepisów na smaki z dzieciństwa znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Kasza manna to chyba najprostszy przepis na smaczne i sycące śniadanie, który smakiem przypomina nam beztroskie chwile dzieciństwa. Dziś z łatwością odtworzysz ten smak i w kilka chwil możesz delektować się pysznym smakiem kaszy manny na mleku. Zapraszamy do najprostszego przepisu.

Kasza manna na mleku - przepis:

Potrzebne składniki:

  • 4 czubate łyżki kaszy manny
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki cukru
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • ulubione owoce lub syrop owocowy

Kasza manna - jak ją zrobić?

  1. Przygotuj rondelek. Wlej do niego mleko i dodaj cukier. Dokładnie zamieszaj i zagotuj.
  2. Do gotującego się mleka stopniowo dodawaj kaszę mannę, cały czas mieszając, by nie dopuścić do powstania grudek. Dodaj cynamon. Odstaw na chwilkę, by kasza manna lekko zgęstniała
  3. Nałóż porcję kaszy do miseczki i dodaj ulubione owoce i polej syropem.

5 minut, 3 proste kroki i pyszne śniadanie gotowe. Jeśli rano nie masz czasu na pożywny posiłek, kasza manna na mleku to świetne rozwiązanie. Smacznego!

Zobacz wideo
Więcej o: