Pieczone ziemniaczki z sosem czosnkowym i warzywami, czyli boskie danie wege, które kochają wszyscy
Link został skopiowany
Pieczone ziemniaczki z sosem czosnkowym i warzywami, czyli boskie danie wege, które kochają wszyscy
REKLAMA
redakcja
Nawet jeśli ktoś nie przepada za samymi ziemniakami, te pieczone mają w sobie jakąś moc przyciągania. No bo jak można odmówić sobie tych aromatycznych pyszności? I to jeszcze w towarzystwie genialnego - nie boimy się tego słowa - sosu czosnkowego i świeżych warzyw! Chyba nie trzeba was więcej namawiać. Fartuchy w dłoń!
fot. Haps
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo
Pieczone ziemniaczki z sosem czosnkowym i warzywami
Składniki:
REKLAMA
400 g młodych ziemniaczków
250 g jogurtu greckiego
1 ząbek czosnku
1 pęczek koperku
1 pęczek szczypiorku
4 młode rzodkiewki
2 młode marchewki
50 ml oliwy
Sposób przygotowania:
Młode ziemniaczki dokładnie umyj, a następnie wytaplaj w oliwie, soli i pieprzu. Przełóż na blaszkę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
W tym czasie przygotuj sos czosnkowy. Jogurt wymieszaj z roztartym czosnkiem, posiekanym koperkiem i szczypiorkiem - zostaw garść ziół do posypania na sam koniec. Dopraw solą i pieprzem.
Upieczone ziemniaczki odcedź z tłuszczu na ręczniku papierowym. Wymieszaj z drobno pokrojonymi rzodkiewkami i marchewkami. Polej sosem czosnkowym i posyp resztą posiekanych ziół.