Pieczone ziemniaczki z sosem czosnkowym i warzywami, czyli boskie danie wege, które kochają wszyscy

Nawet jeśli ktoś nie przepada za samymi ziemniakami, te pieczone mają w sobie jakąś moc przyciągania. No bo jak można odmówić sobie tych aromatycznych pyszności? I to jeszcze w towarzystwie genialnego - nie boimy się tego słowa - sosu czosnkowego i świeżych warzyw! Chyba nie trzeba was więcej namawiać. Fartuchy w dłoń!
Zobacz wideo

Pieczone ziemniaczki z sosem czosnkowym i warzywami

Składniki:

  • 400 g młodych ziemniaczków
  • 250 g jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 4 młode rzodkiewki
  • 2 młode marchewki
  • 50 ml oliwy

Sposób przygotowania:

Młode ziemniaczki dokładnie umyj, a następnie wytaplaj w oliwie, soli i pieprzu. Przełóż na blaszkę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.

W tym czasie przygotuj sos czosnkowy. Jogurt wymieszaj z roztartym czosnkiem, posiekanym koperkiem i szczypiorkiem - zostaw garść ziół do posypania na sam koniec. Dopraw solą i pieprzem.

Upieczone ziemniaczki odcedź z tłuszczu na ręczniku papierowym. Wymieszaj z drobno pokrojonymi rzodkiewkami i marchewkami. Polej sosem czosnkowym i posyp resztą posiekanych ziół.

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.