Więcej przepisów na dania z grzybami znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Przepis na sos grzybowy jest naprawdę łatwy i o ile szczęście na grzybobraniu nam dopisało, to możemy zrobić obiad dla całej rodziny na dwa dni. Oczywiście leśne grzyby już same w sobie są aromatyczne i pyszne, ale potrawę zawsze można nieco podkręcić. Najlepszymi przyjaciółmi grzybów jest masło, liście laurowe oraz cebula. Jednak w przypadku sosu warto dodać coś jeszcze, a chodzi o gałkę muszkatołową. Ta przyprawa bosko podrasuje leśny aromat sosu i sprawi, że bez dokładki się nie obejdzie.
Sos grzybowy z leśnych grzybów - przepis na wymarzony obiad jesienią
Składniki:
- ok. 0,5 kg leśnych grzybów, dowolnych (w sosie pyszne są maślaki i podgrzybki)
- 2 cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 pełna łyżka mąki
- 1,5 szklanki wywaru grzybowego lub bulionu, może być warzywny
- śmietanka 30 proc.
- 2 pełne łyżki masła
- sól, pieprz, kilka laurowych listków, kilka kulek ziela angielskiego, łyżeczka gałki muszkatołowej
- do podania: kopytka, kluski śląskie, makaron, ziemniaki
Sposób wykonania:
- Grzyby dokładnie oczyść z piachu i innych zabrudzeń. Następnie pokrój je na kawałki. Maślaki wcześniej obierz ze skórki. Cebulę pokrój w piórka, a czosnek zmiel w prasce.
- Przygotuj dużą patelnię lub szeroki rondel. Następnie rozgrzej w nim solidną porcję masła i dodaj cebulę.
- Kiedy cebula się zeszkli, dodaj pokrojone grzyby i smaż na dość dużej mocy palnika, aż odparuje z nich trochę wody. Następnie lekko je osól i zalej bulionem.
- Dodaj do smaku przyprawy i czosnek. Zmniejsz moc palnika i gotuj, aż grzyby będą miękkie.
- Śmietankę wymieszaj z łyżką mąki i zapraw nią sos. Ponownie wymieszaj i gotuj jeszcze kilka minut, aż sos zgęstnieje.
Proste, prawda? A jakie smaczne. Jeśli lubisz dania z grzybów, koniecznie wypróbuj ten przepis na sos. Gwarantuję, że kubki smakowe niemal eksplodują z rozkoszy.