Sos grzybowy z leśnych grzybów - prosty przepis, który nie zawodzi. Dodaj tę przyprawę i podaj z kopytkami

Wymarzony obiad na jesień? Aksamitny i pachnący sos grzybowy z makaronem lub kopytkami to idealny wybór. Dziś zdradzimy ci niezawodny przepis na sos grzybowy, który zrobisz w dwa kwadranse. Co jest ważne? Oczywiście grzyby, śmietanka i przyprawy. Jedna jest szczególnie ważna.

Więcej przepisów na dania z grzybami znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Przepis na sos grzybowy jest naprawdę łatwy i o ile szczęście na grzybobraniu nam dopisało, to możemy zrobić obiad dla całej rodziny na dwa dni. Oczywiście leśne grzyby już same w sobie są aromatyczne i pyszne, ale potrawę zawsze można nieco podkręcić. Najlepszymi przyjaciółmi grzybów jest masło, liście laurowe oraz cebula. Jednak w przypadku sosu warto dodać coś jeszcze, a chodzi o gałkę muszkatołową. Ta przyprawa bosko podrasuje leśny aromat sosu i sprawi, że bez dokładki się nie obejdzie. 

Zobacz wideo

Sos grzybowy z leśnych grzybów - przepis na wymarzony obiad jesienią

Składniki:

  • ok. 0,5 kg leśnych grzybów, dowolnych (w sosie pyszne są maślaki i podgrzybki)
  • 2 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 pełna łyżka mąki
  • 1,5 szklanki wywaru grzybowego lub bulionu, może być warzywny
  • śmietanka 30 proc. 
  • 2 pełne łyżki masła
  • sól, pieprz, kilka laurowych listków, kilka kulek ziela angielskiego, łyżeczka gałki muszkatołowej
  • do podania: kopytka, kluski śląskie, makaron, ziemniaki

Sposób wykonania:

  1. Grzyby dokładnie oczyść z piachu i innych zabrudzeń. Następnie pokrój je na kawałki. Maślaki wcześniej obierz ze skórki. Cebulę pokrój w piórka, a czosnek zmiel w prasce. 
  2. Przygotuj dużą patelnię lub szeroki rondel. Następnie rozgrzej w nim solidną porcję masła i dodaj cebulę. 
  3. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj pokrojone grzyby i smaż na dość dużej mocy palnika, aż odparuje z nich trochę wody. Następnie lekko je osól i zalej bulionem. 
  4. Dodaj do smaku przyprawy i czosnek. Zmniejsz moc palnika i gotuj, aż grzyby będą miękkie. 
  5. Śmietankę wymieszaj z łyżką mąki i zapraw nią sos. Ponownie wymieszaj i gotuj jeszcze kilka minut, aż sos zgęstnieje. 

Proste, prawda? A jakie smaczne. Jeśli lubisz dania z grzybów, koniecznie wypróbuj ten przepis na sos. Gwarantuję, że kubki smakowe niemal eksplodują z rozkoszy. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA