W tej wersji jeszcze nie jadłeś kopytek. Cebula i skwarki pójdą w odstawę. To zrobi większe wrażenie

Kopytka to tradycyjne danie, które pomimo prostoty, nie gości na stołach zbyt często. Jednak tę wersję warto wykonać jak najszybciej, by rozkoszować się ich smakiem. Kluski podane właśnie taki sposób zrobią wrażenie na każdym, kto ich spróbuje. Naprawdę warto.

Kopytka to tradycyjne danie, które znamy od wielu lat. Na stołach królują z różnymi dodatkami, ale te najpopularniejsze to podsmażona cebulka, boczek lub skwarki i masło. Niektórzy podchodzą do tej potrawy bardziej oryginalnie i serwują ją na słodko. Zazwyczaj sięgają po sezonowe owoce i śmietanę posypaną cukrem. My również chcemy iść tropem oryginalności i sezonowości, dlatego podajemy przepis na kopytka z sosem grzybowym. Grzyby są teraz produktem bardzo popularnym, dlatego nie warto zwlekać ze zrobieniem tego obiadu. Gwarantujemy, że smak jest pierwsza klasa.

Zobacz wideo Kopytka z pesto pietruszkowym [Kuchnia Hapsa]

Przepis na kopytka z sosem grzybowym

Składniki na kopytka

  • 400 g ugotowanych ziemniaków,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • żółtko,
  • sól.

Składniki na sos grzybowy

  • 300 g ulubionych grzybów,
  • 250 ml bulionu,
  • łyżka mąki pszennej,
  • 3 łyżki śmietany 18%,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. Pierwszym krokiem jest przygotowanie kopytek. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę do dużej miski. Dodaj do nich mąkę pszenną i ziemniaczaną, a także żółtko. Dopraw solą i dokładnie wyrabiaj do uzyskania jednolitej masy.
  2. Ziemniaczane ciasto podziel na pół i z każdej części uformuj wałek. Każdy z nich pokrój na mniejsze części na kształt kopytek. Tak przygotowane kluski wrzuć do garnka z osoloną wodą. Gotuj przez 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
  3. W tym czasie przygotuj sos. Grzyby dokładnie przemyj i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć na niego cebulę, podsmaż ją przez kilka chwil. Następnie dorzuć grzyby i podsmażaj.
  4. Do podsmażonych składników wlej bulion i gotuj całość na wolnym ogniu przez następne 15 minut. Po tym czasie odlej chochlę wywaru i wymieszaj ją z mąką i śmietaną. Mieszankę przelej do sosu. Odczekaj kilka chwil, by zgęstniał, co jakiś czas mieszaj. Na koniec przypraw go pietruszką, solą i pieprzem.
  5. Gorące kopytka polej przygotowanym sosem. Podawaj na ciepło, smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.