Kotlety mielone z grzybowo-serowym farszem to istny hit. Są o niebo lepsze od tych tradycyjnych

Kotlety mielone to znany polski przysmak. Zajadamy się nim zarówno "od święta", jak i na co dzień. Nic w tym dziwnego, aromatyczne, soczyste mięso w towarzystwie ziemniaków i surówki smakuje wyśmienicie. Próbowaliście kiedyś wersji faszerowanej? Mielone z pieczarkami i serem to nowy wymiar smaku. Koniecznie sprawdźcie, jak je wykonać.

Kotlety mielone to świetny pomysł na smaczny i sycący obiad. W wersji z grzybowo-serowym farszem nie mają sobie równych. Przygotowuje się je szybko i prosto, a co najważniejsze - z naszym przepisem poradzi sobie każdy smakosz kuchni polskiej. Delikatne, soczyste mięso z przyprawami najlepiej smakuje podane razem z tłuczonymi lub gotowanymi ziemniakami, puszystymi kluskami, a także zestawem świeżych surówek, np. z kiszonej kapusty, tartej marchewki lub pora.

Zobacz wideo Kotlety jajeczne z brokułami, tradycja w odsłonie "zero waste"

Kotlety mielone z farszem biją na głowę te tradycyjne. Po przekrojeniu wypływa z nich aksamitny ser

Kluczowe w udanych i smacznych kotletach mielonych jest dobrej jakości mięso oraz przyprawy. Jednym z ważniejszych kroków jest prawidłowe wyrobienie mięsa - od tego bowiem zależy, czy kotlet wyjdzie taki, jak powinien, czyli zbity i jednocześnie delikatny. Prawdziwa niespodzianka czeka cię po przekrojeniu go na pół. Nie zdziw się, jeśli wypłynie z niego roztopiony, aksamitny ser. Na samą myśl aż ślinka cieknie!

Składniki na farsz:

  • 250 g pieczarek,
  • 150 g żółtego sera,
  • 1 mała cebula,
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka pieprzu,
  • łyżeczka suszonego czosnku,
  • łyżeczka majeranku,
  • 1/4 posiekanej natki pietruszki.

Pozostałe składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki wody,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 30 g bułki tartej,
  • olej do smażenia.

Faszerowane kotlety mielone z pieczarkami i serem. Sposób wykonania

Grzyby i cebulę obierz i bardzo drobno posiekaj, a następnie podsmażaj na rozgrzanym oleju. Dopraw solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem. Podsmażoną zawartość patelni przełóż do innego pojemnika, np. do małej miski. Dodaj starty ser oraz opłukaną i posiekaną natkę pietruszki. Wszystkie składniki na farsz dokładnie wymieszaj.

W większej misce umieść mięso mielone. Wbij do niego jajka oraz wsyp bułkę tartą, sól i pieprz. Wlej także odrobinę wody, żeby masa na kotlety była "klejąca". Mięso dokładnie wymieszaj z pozostałymi składnikami w misce, a kiedy będzie już zbite i jednolite - uformuj z niego około 10 lekko spłaszczonych części.

Na każdego kotleta przypada łyżka farszu. Dokładnie zlep brzegi kotletów, aby w trakcie smażenia nic z nich nie wypłynęło. Obtocz je w bułce tartej, a na koniec smaż je obustronnie do zarumienienia na średnim ogniu. Gotowe faszerowane kotlety mielone podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: