Kotlety mielone to świetny pomysł na smaczny i sycący obiad. W wersji z grzybowo-serowym farszem nie mają sobie równych. Przygotowuje się je szybko i prosto, a co najważniejsze - z naszym przepisem poradzi sobie każdy smakosz kuchni polskiej. Delikatne, soczyste mięso z przyprawami najlepiej smakuje podane razem z tłuczonymi lub gotowanymi ziemniakami, puszystymi kluskami, a także zestawem świeżych surówek, np. z kiszonej kapusty, tartej marchewki lub pora.
Kluczowe w udanych i smacznych kotletach mielonych jest dobrej jakości mięso oraz przyprawy. Jednym z ważniejszych kroków jest prawidłowe wyrobienie mięsa - od tego bowiem zależy, czy kotlet wyjdzie taki, jak powinien, czyli zbity i jednocześnie delikatny. Prawdziwa niespodzianka czeka cię po przekrojeniu go na pół. Nie zdziw się, jeśli wypłynie z niego roztopiony, aksamitny ser. Na samą myśl aż ślinka cieknie!
Składniki na farsz:
Pozostałe składniki:
Grzyby i cebulę obierz i bardzo drobno posiekaj, a następnie podsmażaj na rozgrzanym oleju. Dopraw solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem. Podsmażoną zawartość patelni przełóż do innego pojemnika, np. do małej miski. Dodaj starty ser oraz opłukaną i posiekaną natkę pietruszki. Wszystkie składniki na farsz dokładnie wymieszaj.
W większej misce umieść mięso mielone. Wbij do niego jajka oraz wsyp bułkę tartą, sól i pieprz. Wlej także odrobinę wody, żeby masa na kotlety była "klejąca". Mięso dokładnie wymieszaj z pozostałymi składnikami w misce, a kiedy będzie już zbite i jednolite - uformuj z niego około 10 lekko spłaszczonych części.
Na każdego kotleta przypada łyżka farszu. Dokładnie zlep brzegi kotletów, aby w trakcie smażenia nic z nich nie wypłynęło. Obtocz je w bułce tartej, a na koniec smaż je obustronnie do zarumienienia na średnim ogniu. Gotowe faszerowane kotlety mielone podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl